Tim Akkerman start clubtour goed in ‘tweede thuis’ Breda

June brengt het feestje vast op gang

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Sanne van Hassel ,

Tim Akkerman bracht in april zijn tweede album ‘The Journey’ uit en de korte clubtour van dit album begon donderdag 4 september. Een korte clubtour voordat de Hagenees ermee de theaters in trekt. Het werd een sfeervolle, uitbundige avond in Mezz, het ‘tweede huis’ van Akkerman die trouwde met een Bredase en dus heel wat (schoon)familie in de zaal had. June bracht het feestje vast op gang, in volle bezetting, en met “waar normaal een singer-songwriter in zijn eentje wordt weggezet,” was Akkerman vol lof over de band uit Zundert.

Veel trouwe aanhang uit Zundert ontbreekt, iets met Bloemencorso Zundert en het tikweekend, maar dat weerhoudt June er geenszins van een enthousiaste, toffe set weg te zetten. Met wederom veel nieuwe, pakkende songs zoals ‘Burning River’ of ‘That Guy’. Al zullen ook eerdere singles ‘Pon Ki Pon’ en ‘I Can’t Lie’ voor veel aanwezigen, van alle leeftijden, nog eerder ongehoord zijn. De indierock wordt daarom ook afgewisseld met een korte cover ‘Rock Ur Body’ van JusTin Timberlake en ‘Latch’ van Disclosure. De uitstraling is scherp, het gebruik van drumpads en samples is nieuw, June is alweer een stap verder dan de vorige EP ‘Tantrums’, met nog meer eigen smoel. De show slaat aan en Akkermans fans doen lekker mee.

Tim Akkerman heeft behalve een drummer, bassist, toetsenist en uitblinkende gitarist Evert Zeevalkink ook twee achtergrondzangeressen meegenomen. Een hele show dus, deze clubtour. Met een album onder zijn arm om te vieren dat zijn ‘reis’ in het vak nu al vijftien jaar duurt. Akkerman en band ogen gemotiveerd en hebben er zin in, een enthousiasme dat al tijdens de eerste twee songs met een folky randje ‘Everybody Needs Someone’ en ‘I’ll Learn’ overslaat op het publiek. Ook Tim Akkerman pakt er een paar covertjes bij, vooral nummers die hem inspireerden, en brengt ‘Heart Of Gold’ van Neil Young en Don Henleys ‘Boys Of Summer’ in een ‘Police-jasje’, zoals hij het speelde voor de radioshow van Edwin Evers. Op het album klinkt de vorige single ‘Break It Up’ een beetje corny, live in Mezz klinkt het veel oprechter. Alleen al omdat de stemvervormer, die misschien populair en radiovriendelijk is, totaal niet past bij het live geluid van Akkerman. Zoals vrijwel alle nummers van ‘The Journey’ minder gladgestreken zijn dan op het album.

Ook nummers van debuut ‘Anno’ komen voorbij, de meeste daarvan brengt de zanger solo, op gitaar. Van zijn succesvolle musicalrol als Buddy Holly speelt hij geen covers. Als Akkerman ook nog zijn verhaal van 15 jaar als professioneel muzikant samenvat, is de avond geslaagd. In de toegift vertelt hij namelijk over zijn Di-rect verleden, de eerste stappen met ‘Anno’, brengt een ode aan zijn vrouw en plakt er Di-rects ‘Inside My Head’ achteraan. Om te eindigen met nieuwste single ‘One Flag’ en meteen het eerlijke verzoek die single vooral aan te kopen via bijvoorbeeld iTunes; de radiostations baseren daar nu eenmaal hun speellijsten op. Ook al gaf Akkerman dan eerder dit jaar in een interview met Nu.nl aan misschien wel drie of vier albums nodig te hebben om ‘er’ te komen, de sympathieke zanger heeft het uiteraard liever eerder.