Bradley’s Circus brengt New Orleans naar Breda

Fotoverslag vanuit de Kleine Zaal van Mezz

Tekst & foto’s: Sanne van Hassel ,

Wellicht ken je zangeres Mattanja Joy Bradley van het programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Met haar band Bradley’s Circus behaalde ze echter al internationaal succes. Nu doet de band nog een paar shows voordat de frontvrouw voor wat langere tijd naar Amerika vertrekt. Eén daarvan is vanavond in de Kleine Zaal van Mezz Breda.

Bradley’s Circus is een roots en americana band die al een aantal keer in Amerika tourde, maar vanavond weer gewoon op eigen bodem staat. Voordat het optreden überhaupt begonnen is, is de zaal al gevuld met rook. De bandleden komen langzaam het podium op gewandeld en beginnen rustig met spelen. Door het beperkte licht en de vele rook creëren ze direct een sfeertje dat past bij hun muziek. Het geeft op die manier een extra lading aan het hese stemgeluid en de performance van zangeres Mattanja Joy Bradley, die continu blijft boeien.

Soms blijven de liedjes klein, maar vaak wordt er flink uitgepakt en lijkt het eindeloos door te gaan. De bandleden weten precies waar ze mee bezig zijn en zorgt tijdens het hele optreden voor veel afwisseling. Door de nadrukkelijk aanwezige Amerikaanse invloeden zijn er zelfs momenten dat je vergeet dat de band afkomstig is uit eigen land. De manier waarop de vijfkoppige band de muziek beleeft, draagt enorm bij aan het geheel. Ze gaan op in de muziek en nemen het publiek op die manier mee in hun verhalen. Daarnaast is een van de grote krachten van Bradley’s Circus dat iedereen individueel de ruimte krijgt om zijn of haar kunnen te laten zien.

De hond van Bradley ligt tijdens de set rustig aan de zijkant van het podium en staat direct op wanneer het optreden afgelopen lijkt te zijn. Hij moet toch nog even wachten, want er is nog ruimte voor een toegift, waarbij Mattanja Joy Bradley een LP vergeeft aan de eerste persoon die zijn of haar onderbroek het podium op gooit. Met succes, want niet veel later vliegt er een zwarte boxershort richting het podium. De gelukkige winnaar krijgt het stukje vinyl en dan is het toch echt tijd voor het laatste nummer. Jammer, want tijdens het anderhalf uur durende optreden wanen de bezoekers van vanavond zich in Amerika. Her en der met de ogen gesloten gaan voeten en hoofden op en neer. Bradley’s Circus maakt van Mezz een donkere rokerige kroeg in New Orleans. Een beleving op zich.

Gezien: Bradley’s Circus. Mezz Kleine Zaal, vrijdag 24 oktober 2014.