Paus geniet van familie-uitje in Breda

V00d00 GOLD dj’s presenteert de Portugese band in Mezz

Tekst: Chantal van Strien, foto’s: Daniël Hereijgers ,

Het uit Lissabon afkomstige Paus heeft al een aardige naam gemaakt in thuisland Portugal. Nu is het tijd om de rest van Europa te veroveren. Na eerdere optredens in Nederland op onder andere Eurosonic Noorderslag, liet de band een goede indruk achter met hun experimentele geluid. Donderdag 23 oktober was Paus te zien in Mezz Kleine Zaal.

De band weet een originele plaat neer te zetten met het tweede album ‘Clarão’. Live is Paus superstrak. De energieke show zorgt voor de nodige gesneuvelde drumstokken. Niet gek, want de kern van de band bestaat uit twee tegenover elkaar geplaatste drummers. Door deze opstelling zijn ze perfect op elkaar afgestemd, maar moeten we ook tegen het achterhoofd van één van de mannen aankijken als deze de spaarzame zang verzorgt. Verder bestaat de band uit een toetsenist/gitarist en bassist die een hoop synthesizers en pedaalkastjes gebruiken voor hun partijen. Hierdoor komen de nummers, naast de dubbele drum, krachtig en een tikkeltje mysterieus over.

Paus geniet zelf ook zichtbaar van het optreden. De band gaat helemaal op in zijn eigen muziek. Vooral de bassist is erg plezierig om naar te kijken. Door zijn bewegingen lijkt het alsof er touwtjes aan zijn lichaam zijn bevestigd en hij verandert in een marionettenpop. Tussen de nummers door is er veel interactie met het publiek. Dit heeft mede te maken met de aanwezigheid van de in Nederland wonende schoonfamilie van één van de drummers, die de band voor het eerst live ziet. Paus speelt mooi op dit familie-uitje in door wat grappige opmerkingen te maken over het gedans van schoonmoeder.

Met ‘Bandeira Branca’ als hoogtepunt van de set heeft Paus een mooie show neergezet in Mezz. Energiek, krachtig en instrumentaal erg sterk. De band is in november terug te zien op festival ‘Le Guess Who?’ in Utrecht.

Gezien: Paus. Mezz Kleine Zaal, donderdag 23 oktober 2014.