In gesprek met XXL Events over hun filosofie en de komende Rauw & Lauw

“Stoppen? Nee! Het is ons kind, dat stop je niet in de prullenbak”

Interview: Michael Janiec ,

Frank Haagen en Jacco Grinwis brengen XXL Events. Hun succesverhaal klinkt inmiddels ver voorbij de stad van Breda. Denk aan feesten zoals Duikboot of Club Tropicana, maar ook aan de podia van festivals. Toch blijken de organisatoren hun hart in Breda gevonden te hebben en te houden. Dit weekend staat Rauw & Lauw weer op de planning bij Mezz. Wij spraken even met Frank Haagen over komend weekend (zaterdag 11 oktober) en het succes tot nu toe.

Wat is volgens jou het meest belangrijke aan deze editie van Rauw & Lauw?
“Rauw & Lauw is acht maanden van de radar geweest. Onze carnaval-editie was geniaal, maar wij hadden twijfels om het door te zetten. Toch konden we het niet laten weer een Rauw & Lauw editie te doen in toch wel de feesttempel van Breda, Mezz! We zijn van alle genres die we ooit gedaan hebben met Rauw & Lauw terug naar de kern gekomen, Rauw & Lauw is sex en dus gaan wij de vrouwen zaterdag bedienen met veel eclectische tunes!”

Wat kan je vertellen over de behaalde mijlpalen in de afgelopen jaren?
“De eerste mijlpaal was voor mij een uitverkochte Rauw & Lauw editie in Club M. Ook Rauw & Lauw tijdens het HBO Intro Festival hosten in Kerkplein. De Yellow Claw avonden in Kerkplein, tsja die waren iets te druk soms, maar man man; wat een energie was dat. Vanuit daar zijn we via Jim Aasgier ook in contact gekomen met Michel Penders, waardoor we enkele Club MTV shows deden en ons bedrijfsnaam ineens op NL TV bij MTV kwam. Toen begon het allemaal wat sneller te rollen; hebben we festivalpodia gehost bij Smeerboel, Sneeuwkoorts, Op Dreef Festival, Bungalente en WiSH Outdoor. Afgelopen jaar hebben we tijdens Oud & Nieuw een echte eigen productie gedraaid onder de naam Club Tropicana, vanuit daar hebben we afgelopen mei een klein festival gedaan en staat voor de komende jaarwisseling ook weer een editie in de startblokken. Als kers op de taart hopen we met Duikboot aan het einde van zomer 2015 een echt eigen festival te organiseren, daarover binnenkort meer. Inmiddels zijn wij nog met z'n tweeën over. Jacco en ik en doen het inmiddels drie jaar fulltime en weten onze boterhammen ermee te smeren. Persoonlijk mag ik zeggen dat ik een droom beleef. Dit is mijn passie en waar ik altijd van droomde. Ondernemen en het liefst in de evenementenwereld. Het mooiste van alles is dat we zes jaar later nog steeds enkele van dezelfde gezichten op onze Rauw & Lauw events zien; niets meer dan liefde dus.”

Wat is de kern van de filosofie die XXL-Events aan de bezoeker wilt presenteren?
“Als organisatie wil je de mensen een onvergetelijke avond en/of nacht bezorgen. Het publiek is verwend en veeleisend, maar toch blijven we het proberen. We willen een toegankelijke mix brengen qua programma; vernieuwend, maar niet te moeilijk. Wij voeden de bezoekers op, maar rustig aan. Daarnaast staan we voor kwaliteit. Zo druk als het bijvoorbeeld bij Duikboot in januari was, zal nooit meer gebeuren. Daar hebben we van geleerd, nooit meer. We willen onze bezoekers optimaal laten genieten.”

Hoe zou je terugblikken op 2014?
“Met de programmeur van Mezz, Marco Petersen, hebben wij altijd goed contact. Samen met hem zijn er meerdere brainstorm-avonden aan vooraf gegaan om te kijken wat we nu met Rauw & Lauw willen. Doorgaan of stoppen. Heel eerlijk: het zag ernaar uit dat we gingen stoppen. Maar nee, toch niet, het is ons kind en die stop je niet in de vuilnisbak. 2014 is ook het jaar van XXL Artists geweest. We zijn eind 2013 begonnen met het boeken en managen van David Ghetto en Naffz, twee heel getalenteerde dj's waar wij in geloofden vanaf het eerste moment. Vanuit daar zijn we doorgegroeid met Puinhoop Kollektiv, die heel Brabant en Limburg op slot hebben, nu zijn wij richting de randstad en het noorden aan het klimmen met hen. Erg leuke uitdaging.”

Duikboot, XXL Events en Tilburg
“2014 was ook het jaar van Duikboot, het nieuwste concept van XXL Events. Duikboot is gericht op house, deephouse, UK en een tikkie techno. Het is begonnen naast Rauw & Lauw in de tweede zaal van Mezz en Duikboot is snel ontpopt naar een op zichzelf staand concept. Onze eerste editie in De Graanbeurs in samenwerking met Natural Wave verkocht uit. Tilburg werd onze tweede thuishaven naast Breda. 13 september verkochten we Club Smederij uit met een live show van De Sluwe Vos, 1 november staan we daar weer met onder andere Benny Rodrigues. Geen kleine namen. Qua Duikboot gaan we 2014 dus ook goed afsluiten. En wel hier.”

Zou je de artiesten op de line-up willen voorstellen?  Wat heeft jullie gemotiveerd om deze dj's te boeken voor zaterdag?
Feestdjruud ft. D.MC “Ruud is al vanaf het eerste moment dat wij feesten organiseren te vinden achter de draaitafels van XXL Events. Breda is op één of andere manier groot fan van de beste man, zo komen mensen met zelfgemaakte bordjes, attributen en andere gekkigheid om hem te verwelkomen. Je kan haten op het hele FeestDJRuud ding maar één ding is zeker, het is feest, gekkigheid en tegelijk ook seks. Dat is wat je wilt op een dansvloer, zeker op die van Rauw & Lauw. Zaterdag a.s. staat hij al vroeg op het programma, dus verwacht dit keer iets anders dan anders van hem.”

David Ghetto “Hij weet precies wat de mensen nodig hebben, en zeker die van Rauw & Lauw. Vele malen stonden bezoekers te roepen om meer van David Ghetto bij Rauw & Lauw.”

Boehmer “In dj-land is Boehmer een reizende ster uit Den Haag. Vanwege zijn toegankelijk draaistijl, die tegelijkertijd ook vernieuwend is, weet hij publiek aan zich te binden. Op Amsterdam Open Air, In de Jimmy of Club Air draait hij wekelijks en ook op Solar stond hij te knallen tijdens Knaltival.”

Robin Selecta “Deze gast is geen nieuw gezicht achter de draaitafels en al zeker niet in Breda. Hij stond vooral bij het uit Delft afkomstige event SKIT. Los daarvan is hij voor de eerste keer bij Rauw & Lauw, hij heeft zijn plek verdiend door zijn optredens op onder andere Solar Festival deze zomer.”

Waar kijk jij het meeste naar uit tijdens deze avond en waarom?

“Stiekem kijk ik het meest uit naar de afsluiter, David Ghetto. Ik hou van deze man, net zoals van de rest van die avond, maar Rolph is gewoon een Rauw & Lauw held. Als ik een biertje op heb, dan durf ik nog wel eens de microfoon op te pakken en het publiek uit te dagen tijdens een set van David Ghetto. Of dat goed gaat zien we zaterdag wel weer, ik heb er belachelijk veel zin in!”