Popronde Breda '14: rondje binnenstad

Uitgebreid fotoverslag

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Na een succesvolle terugkeer in Breda lijkt rondreizend festival Popronde weer een gevestigde naam. Sowieso voor iedereen die Nederlands talent een warm hart toedraagt én van ontdekken houdt. We doken voor dit fotoverslag de binnenstad in met optredens in Vulling, Het Zwarte Schaap, De Kleine Wereld, SamSam, Bruxelles en de onvermijdelijke Speeltuin. Een kleine greep uit de uiteindelijk 41 optredens die Popronde dit jaar rijk was.

We beginnen in Vulling waar eerst wethouder Selçuk Akinci de Popronde officieel opent en daarna Rondé begint met indiepop. Het is het eerste optreden in Breda voor de nog jonge formatie met Bredanaar Adriaan Persons achter de toetsen. Een goeie start, voor een volle Vulling. Single ‘Run’ bewaart de band voor het laatst, een catchy single die is opgenomen in de stemlijst van 3voor12’s Song van het Jaar. I Took Your Name heeft het een stuk lastiger in Het Zwart Schaap. Stond hij eerst al in de file waardoor zijn rit van Groningen naar Breda hem dik 4,5 uur kostte, Chris van der Ploeg krijgt nauwelijks aandacht voor zijn luisterliedjes in het café. Dat is onterecht en jammer. “Ik heb ook een collega en die..,” en “bedankt dat jullie zo stil zijn”, een mens zou om minder sarcastisch worden. En dan te bedenken dat  I Took Your Name wel een band met Breda heeft en vroeger naar een verhuisd basisschoolvriendje in het Ginneken kwam op Tienertoer. Einfach Kurt gaat juist de interactie aan in ‘Hollandse Nieuwe podium’ De Kleine Wereld, voor hem is het iets makkelijker in het kleine café, met bassist en drummer erbij. De muziek gaat van donkere county en blues naar folk en weer terug. Frontman Koert van Essen wisselt ook, van toetsen naar gitaar en weer terug. Door de grapjes over de techniek en de bassist en de interactie blijft het luchtig en boeiend.

We zeiden het in de tiplijst al: Orange Skyline heeft een stageact, op z’n Brits cocky en een surplus aan energie. Een vol SamSam ziet het Groningse viertal, voor het eerst in Breda, inderdaad veel rock ‘n’ roll toeren uithalen bij al even swingende, rockende liedjes. Ze hebben er allemaal evenveel zin in, al laat zanger Stefan van der Wielen dat nog het meeste blijken met soms Mick Jagger-achtige poses. Ook Orange Skyline bewaart het 3FM hitje voor het laatst: ‘Rapture’. Helaas missen we CUT_, wat van horen zeggen de moeite waard moet zijn geweest, we zijn wel bij PAUW terug in Vulling. Donker, met enkel wat rood licht op de vloer, veel pedaal- en distortion-kastjes, toetsen en af en toe een blokfluit. Het drietal laat met lange, boeiende psychedelica zien waarom zij de meest geboekte act van deze Popronde zijn. Een debuut EP is nog niet uit, maar gezien de drukte in Vulling en de kracht van de songs zal het niet bij een succes in de Popronde blijven voor PAUW. Dan op naar The Great Communicators in Bruxelles. Nog zo’n act met logistieke pech. De bandbus werd aangereden en de backline kon niet mee komen, de band speelt op geleend materiaal. Gelukkig is het enthousiasme gebleven, de band speelt energiek en alsof er niets aan de hand is. We eindigen met The Shady Greys dat al halverwege zijn set is, een lekker rommelig blues-rockend duo, zij op cajon, hij op gitaar. Vergelijkingen liggen altijd voor de hand in dit genre dus die laten we achterwege. Het is gewoon erg lekker op de late avond, heerlijke muziek en een fijne sfeer om zo’n avond Popronde mee af te ronden. Na The Shady Greys begint de helft van Orange Skyline aan zijn dj-set, het begin van een lange after party. De jongens spelen vandaag nog in Eindhoven en hoeven toch niet terug naar het verre Groningen. Ze vonden een logeerplek in Breda.

We waren ook in Mezz Kleine Zaal, check ons verslag van Eveline Vroonland en The Road Home.