Popronde Breda #14 getipt!

Festival dit jaar groter dan ooit

Tekst: Redactie 3voor12/Breda ,

Met de bevestiging van een extra show in Bagels & Beans eindigt de teller voor Popronde Breda uiteindelijk op 41 shows op 27 locaties. Allemaal opkomend talent uit eigen land, waardoor het best lastig is te bedenken wat je allemaal moet gaan bekijken. 3voor12/Breda tipt daarom graag de bands die je echt niet mag missen deze Popronde.

Rondé, Vulling, 19:30 uur
Na de opening door cultuurwethouder Selçuk Akinci kun je meteen blijven hangen want Rondé is gewoon één van de veelbelovendste bands van het moment. De band rond zangeres Rikki Borgelt en Bredanaar Adriaan Persons werd opgericht op de talentenbroedplaats Herman Brood Academy in Utrecht, speelde hitje ‘Run’ al in DWDD en is bevestigd voor Noorderslag in januari. Café Vulling is met een ijzersterke line-up met CUT_ en PAUW trouwens de hele avond een veilige keuze.

I Took Your Name, Het Zwarte Schaap, 20:30 uur
De sympathieke noorderling Chris van der Ploeg heeft niet meer nodig dan zijn stem, gitaar en innemende persoonlijkheid om elke rumoerige kroeg doodstil te krijgen. Zijn debuutplaat ‘ A Sea Of Infantry’ gooide deze zomer hoge ogen bij onze 3voor12/Groningen-collega’s. Dit moest een ambient plaat worden, maar per ongeluk maakte Van Der Ploeg er breekbare liedjes met een rock ’n roll-hart van.

Einfach Kurt, De Kleine Wereld, 21:15 uur
Einfach Kurt oftewel Arnhemmer Koert van Essen en band, staat naast Iris Penning op het Hollandse Nieuwe-podium van de collega’s van 3voor12 landelijk. Dus die moeten we bijna wel tippen. Maar ondanks dat De Kleine Wereld een kleine, ingetogen kroeg is, is Einfach Kurt zeggen en schrijven de akoestische versie van Crappydog. Dus dat kon nog wel eens vuurwerk worden. Voor de liefhebbers: check dan zeker ook The Sensational Second Cousins, om middernacht in café De Markt.

Orange Skyline, SamSam, 22:00 uur
Je hoort cocky Engelse indierock die zo lijkt weggelopen uit het Arctic Monkeys-era, je ziet vier net zo snotty jongens, met een stageact waar je u tegen zegt. Ja, waar Orange Skyline de mosterd haalt is wel duidelijk, maar dat doen ze dan ook erg goed. Dat moet de Popronde-organisatie ook gedacht hebben, want ze strikte de jongens ook voor een dj-set op de afterparty in De Speeltuin, vanaf 01:00 uur.

Van Rossum Elektrowerken, GOLD, 22:15 uur
Naast alle prima rock- en indiebands en singer-songwriters, komen de andere genres er een beetje bekaaid vanaf deze Popronde. Zo ook de dance en dat nog wel in een stad met zo’n grote scene. Een act als CUT_ kun je nauwelijks dance noemen, maar de act met de weinig subtiele naam Van Rossum Elektrowerken maakt gelukkig een hoop goed met het betere stampwerk uit laptops. Benieuwd hoe dat uitpakt in GOLD.

The Great Communicators, Bruxelles, 23:45 uur
We zijn aangenaam verrast dat Bruxelles dit jaar wederom voor een gewaagd affiche gaat. Als eerste op de avond de gestoorde indiehelden Floris Bates , daarna The Great Communicators, een veelbelovende band uit de hoofdstad. De band combineert een eigentijds geluid met rauwe, scheurende garagerock en eindigde hoog in het lijstje met meest geboekte bands deze Popronde, wat in het verleden vaak genoeg een indicator bleek van een zonnige muzikale toekomst.

Popronde trapt met de zogenaamde previews af om 14.00 uur in Bagels & Beans. Het officiële programma start om 19.30 uur en loopt door tot diep in de nacht. Check het gehele programma op www.popronde.nl/steden/breda.