Odd Hugo zorgt voor een ontspannen zondag in Mezz

Estlandse band op bezoek met ‘Learning New Songs’ tour

Tekst: Chantal van Strien ,

Gewapend met de Skype-award voor beste Estse act van 2014 is de band in land van herkomst al aardig groot geworden. Hun gelijknamige debuutalbum ‘Odd Hugo’ werd goed ontvangen en genomineerd voor Best Debut Album of 2013 voor de Estonian Music Awards 2014. Dit najaar is Odd Hugo voor de derde keer op Nederlandse bodem. Zondag 16 november bracht de band zijn harmonische indiefolk ten gehore in Mezz Kleine Zaal.

Een klein kwartier na de aanvangstijd van 16:30 uur betreedt de vijfkoppige band het podium. Maar goed ook, want de Kleine Zaal begint pas laat vol te lopen. Met ‘Forget Me Not’ als openingsnummer is de stemming gezet. De twee zangers, Rando Kruus en Oliver Vare verzorgen het hele optreden een mooie samenzang. Tussen de nummers door laat Oliver zich van z’n goede kant zien door zijn Nederlandse vocabulaire met het publiek te delen. Door zijn Estse accent is dit vermakelijk om te horen en zijn we meteen op de hoogte wat de vertalingen van de nummers zijn, mochten we hier zelf niet uitkomen.

Door de twee blazers en een ukulele heeft de muziek wel iets weg van Beirut, één van Odd Hugo’s inspiratiebronnen waarmee de band ook vaak vergeleken wordt. Toch heeft Odd Hugo een unieker geluid als Rando en Oliver samen plaats nemen achter de toetsen en hun gitaren voor even achterwege laten. De harmonische muziek zorgt voor een ontspannen sfeer. Oudere en nieuwe nummers passeren soepel de revue. Odd Hugo laat weten dat ze momenteel druk bezig zijn aan het nieuwe album ‘Pocket’. Het publiek krijgt alvast een voorproefje dat nieuwsgierigheid opwekt naar de rest van het tweede album.

Met het swingendere ‘Stone Man’ als afsluiter is een ontspannen herfstzondag gevuld in Mezz. De regen tikt op de ramen en in de warmte binnen staat iedereen rustig te luisteren naar Odd Hugo. Vandaag werd bekend dat de band op Eurosonic 2015 speelt.

Gezien: Odd Hugo. Mezz Kleine Zaal, zondag 16 november 2014.