Herkansing voor The Medics in Mezz Kleine Zaal

Voor de derde keer in Mezz moeten ze zich nu echt bewijzen

Tekst: Annick de Wit, foto's: Edwin van de Rijke ,

Rockende popband The Medics stond afgelopen vrijdag 14 november voor de derde keer in Mezz Kleine Zaal. Eerder dit jaar stonden ze al in de Kleine Zaal voor een try-out van het nieuwe album dat in oktober 2014 is uitgekomen. Hoewel de band twee jaar geleden met het nummer ’City’ een lichte doorbraak kende, lijken ze nu toch weer van voor af aan te moeten beginnen.

Het publiek in Mezz KZ is rustig. Zanger Daniël Langeveld dwingt de aandacht af door meerdere malen in het publiek te springen. De piekfijne techniek van onder andere de drummer valt daarbij wat in het niet. En hoewel de bassist zo ziek als een hond is, aldus de verwoording van zanger Daniël, staat hij toch lekker te spelen en springt al spelend samen met gitarist Jar Hectorl ook nog even het publiek in.

Opvallend is dat de Kleine Zaal niet zijn volle aandacht lijkt te geven, behalve bij het nummer ‘Prison’. Dit is het enige intieme nummer op de setlist, het won in oktober nog de prijs voor Beste 48 Hour Music Video. De zanger verontschuldigt zich dat het geen vrolijk nummer is, maar niemand behalve hijzelf lijkt daar last van te hebben. Mezz KZ luistert en huivert, het applaus is gemeend. Het publiek komt wat meer los en nu wordt het er dan ook echt bij betrokken: iemand uit de zaal zingt een kort duet met zanger Daniël en weer een ander krijgt de tamboerijnpartij naar zich geschoven.

Wat wil The Medics bereiken in 2015 met het onlangs uitgebrachte album ‘Choose Your Battle’? ‘’Álle festivals platspelen,’’ vertelt Jarl na het optreden. Met álle refereren ze naar festivals in Nederland, maar ook in Duitsland. Daar wordt hun muziek warm verwelkomd en ze hebben er al vaker gespeeld, wat hen zeer goed bevallen is. Hopelijk krijgen ze met dit nieuwe album de kans om alsnog door te breken. De teksten zijn inhoudelijker dan de teksten van hun eerste album ‘Dance Into The Dark’ (2011), ze hebben kritiek op wat er in de maatschappij gaande is.

In 2013 dreigde de band uit elkaar te gaan. Gitarist Jarl gaat in op het feit dat de band verkeerd verwoord had dat ze op het punt stonden om te stoppen na het uitbrengen van het eerste album. Hier komt hij op terug: ‘’Het was niet zozeer de vraag of we wilden stoppen, maar meer of we door wilden gaan. Iedereen binnen de band stoeide met wat persoonlijke problemen maar we vonden steun in het muziek maken met elkaar en besloten door te gaan met wat we leuk vonden: muziek maken.’’

The Medics is een hechte groep die voor de derde keer Mezz speelden. Of dat nu de weg naar hun doel voor 2015 is, zullen we komend festivalseizoen snel genoeg merken.

Gezien: The Medics. Mezz Kleine Zaal, vrijdag 14 november 2014