EP-release The Exploding Potatoes in De Boulevard op 22/11

Explosieve drum ‘n’ bass georiënteerde avond

Tekst: Daniël Hereijgers ,

The Exploding Potatoes, een elektronisch beukend trio uit Amsterdam en Breda, presenteert zaterdag 22 november zijn eerste, titelloze EP in De Boulevard. Ze werken samen met andere gelijkgestemde acts op wat ze aankondigen als ‘an all night bass night’ van 22:00 - 04:00 uur met naast The Exploding Potatoes (TEP) de dj’s Cerafil en Franky Nuts en Mad Fueling (TEP). Op de EP en live vermengen ze drum ‘n’ bass met zware gitaren, diepe baslijnen and punk en reggae zang. We vroegen Doc.Sepp naar de plannen.

Jullie EP heet simpelweg The Exploding Potatoes EP?
“Wij vinden het wel passen bij een eerste release om die self-titled te laten zijn. Het is vrij gangbaar bij de eerste release van een band of artiest en natuurlijk willen we daarnaast ook graag extra naamsbekendheid opbouwen. Meestal onthouden mensen onze bandnaam ook wel als ze hem één keer gezien of gehoord hebben, want haha, zeg nou zelf...”

De basis is drum ‘n’ bass, dat hoor je niet zo vaak meer. Waarom kiezen jullie expliciet voor die basis?
“ Volgens ons is drum ‘n’ bass nooit weggeweest en is het momenteel springlevend. Als je alleen al kijkt naar het aantal releases op bijvoorbeeld Beatport en de aanwezigheid van drum ‘n’ bass acts op diverse festivals in Nederland en de rest van Europa, dan kan je zeker spreken van een levendige scene. We zijn er nog niet uit of wij voor drum ‘n’ bass gekozen hebben of drum ‘n’ bass voor ons, maar wij houden ervan! Het is daarom eigenlijk ook geen keuze, maar meer een gevoel... En aan de reacties bij onze optredens en op de release van de EP te zien zijn we gelukkig niet de enigen die nog steeds keihard losgaan op drum ‘n’ bass!”

Hoe kom je aan de basis van ‘drum ‘n’ bass with heavy rock guitar, low bass lines and punk and reggae vocals’? Zijn dat jullie achtergronden in de muziek die samen komen?
“Het is inderdaad zo dat er verschillende achtergronden bij elkaar komen, volgens ons is dat bij elke band wel zo. Ieder bandlid neemt toch zijn eigen muzikale bagage en skills mee en brengt dat in tijdens het ontstaan van de nummers. Daar zijn The Exploding Potatoes geen uitzondering op. Mad Fueling heeft een achtergrond in drum ‘n’ bass en andere elektronische muziek, Chris heeft een rock- en metalachtergrond en ik ben al jaren actief in punk, hardcore en reggae. Maar gelukkig zitten we geen van drieën aan die 'hokjes' vast en zijn breed georiënteerd in onze muzieksmaken. Dat is ook weer een gevoelskwestie, we denken daar zelf niet zoveel over na.”

Waarom een geheel eigen avond in De Boulevard? Jullie hebben je netwerk ingeschakeld?
“We zijn gevraagd naar aanleiding van onze optredens op Lokaal Kabaal en het But Film Festival in Breda voor een all night drum ‘n’ bass event in De Boulevard. Natuurlijk zeiden we meteen “Ja!” want we spelen graag live en zeker in Breda, waar gedeeltelijk onze roots liggen en het altijd goed feesten is. De avond is inderdaad wel rondom ons optreden ontstaan. We bemoeien ons daarom wel met de muzikale indeling van de avond, maar de organisatie ligt bij De Boulevard, daar zijn zij beter in. We verwachten in ieder geval dat het een dikke party wordt, dat staat bij ons op nummer 1. We hebben er in ieder geval veel zin in om de tent op zijn kop te zetten!”

De deuren van De Boulevard gaan zaterdagavond om 22:00 uur open voor de EP-release van The Exploding Potatoes. De toegangsprijs bedraagt € 5,-.