Vierde Uit Je Hok Seated, nieuwe lichting en oude vrienden

Barbele, Blank Verse Duo, Barbara Engels en Wayne Wyatt

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Donderdag 6 november stonden er weer tafeltjes en stoelen in Mezz Kleine Zaal, voor een nieuwe editie van Uit Je Hok Seated. Stichting PopOrganisatie Breda (POB) bracht vier beginnende of herintredende singer-songwriters op de planken namelijk: Barbele, Blank Verse Duo, Barbara Engels en Wayne Wyatt. Wij waren bij deze vierde editie alweer, sinds februari 2012.

Voor Barbele komt een droom uit vandaag: spelen in Mezz. De Brabantse haalt haar inspiratie overal vandaan, maar het liefst dichtbij haarzelf. Dat kan een speciaal voor een crematie geschreven lied zijn (‘Fly Away’), over de speelgoedfolder van haar kinderen (‘Spy Team’) of haar zoontje Floris van 5 (‘My Dear’). Ze zingt in het Nederlands en Engels. Barbele speelt ook in coverbands en is sinds mei bezig als singer-songwriter. Ze opent de avond onderhoudend, vooral omdat ze haar verhalen en liedjes dichtbij zichzelf houdt.

Blank Verse Duo is duidelijk gepokt en gemazeld. Bas Deenik en Jef Grosfeld speelden tot 2003 in de band Blank Verse en brengen elf jaar later, op speciaal verzoek, de songs als duo. Een grapje dat ze elkaar al acht jaar niet gesproken hebben en een boks en de heren zijn semi-akoestisch vertrokken. De ervaring is er duidelijk en de poprock nummers neigen naar U2, niet geheel toevallig speelt Bas ook in U2 Tribute band The Real Thing. Ze brengen een nog nooit live gespeeld liefdeslied en "andere hits uit ’t Klapcot repetitiehok." Een degelijke set, je zou niet zeggen dat dit eigenlijk geen artiesten duo is. Een terugkeer ligt op de loer.

“Ik speel vooral covers, maar dan wel die liedjes die dichtbij me liggen,” vertelt de 20-jarige Barbara Engels als zij haar beurt begint. Mezz Kleine Zaal is ondertussen een stuk voller, Engels heeft veel aanhang. Met mobieltjes in de aanslag om foto’s en filmpjes te maken. We krijgen vier liedjes waaronder een cover van Adele en Gnarls Barkley’s ‘Crazy’. Het eigen liedje moet helaas even opnieuw gestart. Een korte set die best wat meer repertoire, liefst eigen werk natuurlijk, kan gebruiken.

Wayne Wyatt sluit af. De 18-jarige Bredanaar kreeg op kamers in Tilburg zin om singer-songwriter te worden en staat nu op uitnodiging van POB bij Uit Je Hok. Hij heeft een akoestische en een elektrische gitaar, plus een mondharmonica. Wayne praat weinig, zijn relaxte manier van spelen en zingen valt op. Hij zegt wel meteen "alle hoeken van Mezz zo ongeveer wel te kennen, behalve vanaf het podium." Iets meer vertellen mag best en misschien wat meer pit om de aandacht vast te houden bij het publiek wat inmiddels al meer aan het kletsen slaat. De versie van ‘Dancing In The Dark’ van idool Bruce Springsteen is bijzonder goed, Wayne Wyatt style. Wayne is zondag 30 november te zien in Publieke Werken.

Gezien: Uit Je Hok seated met Barbele, Blank Verse Duo, Barbara Engels en Wayne Wyatt. Mezz KZ, donderdag 6 november 2014.