Ça Va? Ça Va! And They Spoke In Anthems

Willem Jongeneelen stelde opnieuw Belgisch talent voor

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

België-watcher, popjournalist en dj Willem Jongeneelen deelde zaterdag 24 mei via Ça Va? Ça Va! weer eens zijn liefde voor Belgische popmuziek en nodigde And They Spoke In Anthems uit in Mezz Kleine Zaal. Het is de one-man-band van Arne Leurentop, die eerder bij Liesa van der Aa en Sir Yes Sir speelde. Dit jaar verscheen zijn debuut ‘June’ waarmee hij al vol op toer ging in België. Het eerste stapje over de grens was gisteravond in Breda. Wel balen voor hem dat het terrasweer, dansfeest Club Tropicana en Champions League finale was. Toch maakte Leurentop er het beste van.

Leurentop speelt in zijn eentje en heeft toetsen, een bass drum, een extra microfoon, twee gitaren en een loopstation meegenomen. Daarmee kan hij zichzelf samplen en zijn nummers beetje bij beetje opbouwen tot het bereik van een vrijwel volledige band. Zoals hij ook ‘June’ vrijwel alleen opnam. Omdat het iets voor negen uur nog zeer rustig is, begint de set om half tien. Na een paar nummers geeft hij bij wijze van grap de tussenstand in de Champions League finale door: Atletico staat op 1-0. “Voor wie het toch wil weten”. Leurentop grapt bescheiden verder: hij gebruikt de laptop voor meer dingen dan loopstation alleen.

Het is zo rustig in Mezz KZ dat je het indrukken van de pedalen van de gitaren en de loopstation kunt horen en dat past. En Leurentop vindt het toch gezellig en speelt alsof de Kleine Zaal veel voller is. Sterker: “Jullie zijn het gezelligste Nederlandse publiek tot nu toe.” Het is wel het eerste Nederlandse publiek tot nu toe, zijn kortstondige internationale tour start en eindigt vandaag. Voordat And They Spoke In Anthems bestond, trok Arne maandenlang als straatmuzikant door Australië en Nieuw-Zeeland. De melancholische, dromerige songs ontstonden daar. Maar verwacht geen sterke verhalen over zijn muzikantenbestaan Down Under, And They Spoke In Anthems speelt simpelweg en effectief de songs. Hij brengt ook een Bob Dylan cover speciaal voor zijn verjaardag: 'Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again’. Nee, eigenlijk niet, het is een vast onderdeel van de set. Dat Dylan vandaag 73 wordt, komt nu goed uit.

And They Spoke In Anthems is toegankelijker dan het Anderlecht van Balthazar zanger Maarten Devoldere dat we in maart zagen. Er komt wel eens een bijna-pop-nummer voorbij. Single ‘Oh My God’ bijvoorbeeld, of ‘Easy’. Ook deze eenmansband uit België maakt grote indruk in Mezz Kleine Zaal. Arne Leurentop zegt niet voor niets: “Jullie hebben een groter gelijk dan degenen die afwezig zijn, al zijn zij dan misschien met meer.”

Gezien: Ça Va? Ça Va! met And They Spoke In Anthems. Mezz Kleine Zaal, zaterdag 24 mei 2014.