Broeikas Events wil blijvende indruk maken

"Onze oproep sprak hen aan en ze zagen een kans voor meer exposure bij andere opleidingen."

Tekst: Michael Janiec ,

De dancescene in Breda staat tegenwoordig bekend als dynamisch en hervormend. De jaarlijkse toestroom van studenten houdt de sociale netwerken in beweging en creëert diversiteit. Breda mist misschien de drukte van de grotere steden, maar leent zich tegenwoordig (mede door de vele creatieve studies) als een vruchtbare broedplaats. We spreken met de bedenkers van Broeikas: een nieuwe lokale organisatie met een eigen filosofie. Een collectief van studenten, die onder één naam evenementen organiseren. De focus ligt op co-creatie, talent, netwerken en belachelijk lekkere muziek.

Koen Vaas, Maarten Schiering en Peter Roolvink studeren Vrijetijdsmanagment op de NHTV. Mauro zit in het eerste jaar van Communicatie & Multimedia Design op de Avans. Op 15 mei zal hun idee het licht zien in de Bredase Avenue. Ongeveer een maand geleden was er een pre-party in de Boulevard, die goed werd ontvangen overigens. Een goede eerste stap dus. Wat is het plan voor deze grotere editie?

Hoe is het promofilmpje tot stand gekomen?
MB: We wilden iets meer doen dan alleen een simpele trailer met animatie. We zijn toen inspiratie op gaan doen bij grotere organisatoren en kwamen erachter dat we iets willen met een verhaal erin. Toen zijn wij met een aantal mensen, waaronder David Willems, een script gaan verzinnen. We hebben toen feedback gevraagd bij docenten en zijn op zoek gegaan naar locaties. Uiteindelijk zijn we een dag bezig geweest met filmen. Daarbij was een heuse acteur aanwezig. Zijn naam is Eric en hij zal ook bij het feest aanwezig zijn. Ook hebben we samengewerkt met een regisseur uit ons netwerk, genaamd Luuk Wijnen.

Hoe was de pre-party in de Boulevard?
KV: Beter dan verwacht!
MB: Er was sowieso tweehonderd man. Het was niet te druk, dus mensen konden lekker dansen. Een degelijke line-up met plaatselijk talent. Er was een hele goeie sfeer.
MS: Misschien komt het omdat wij het georganiseerd hebben, maar wij krijgen tot nu toe alleen maar positieve reacties.
KV: We hebben daar ook met een VJ gewerkt. We hebben de promofilm daar ook uitgebracht. Het was riskant, zo opeens om kwart voor één de muziek uit. We hadden ook een host. Een rappende jongen die Koen kent, ene Steven. Het was ook als een verrassing aangekondigd vooraf, dat hielp mogelijk wel.

Welke mensen zijn er nog meer betrokken bij het idee?
KV: We hebben ook St. Joost die helpen, die doen de aankleding. Ze zitten een beetje met het probleem dat ze voornamelijk een netwerk hebben binnen St. Joost. Onze oproep sprak hen aan en ze zagen een kans om meer exposure te krijgen bij andere opleidingen. Ze hebben de flyers voor ons gemaakt. "Je favoriete ontwerpers" is hun naam.

Welke genres vertegenwoordigd Broeikas tijdens deze avond?
MB: Deephouse, techhouse, uk-house, melodic techno en alles wat er tussen zit. De pre-party was wat harder, er is toen ook techno gedraaid. We willen met dit feestje ons meer op house richten.

Wat is de motivatie geweest tot deze line-up?
MB: Koi en Bartholomeus gaan aftrappen. Ze hebben ons geholpen, bij het brainstormen en het initieren van het evenement. We vinden dat zij een kans krijgen om op het affiche te staan. Broeikas staat voor mensen samenbrengen. Co-creatie, daar draait het om. Ze draaien eigenlijk niet dezelfde muziek, de één is rauw en de ander is meer mellow. Dit maakt het een aparte combinatie. Hassle & Tallen komen ook uit de buurt. Dat zijn Hessel van der Veer en David Ewijk. David is de organisator van Zwemles. Vanderboom brengt een tropisch geluid en staat bekend om een aantal goed beluisterde Soundcloud-sets. Daarna komt Guy Johnson: ook een mega-talent die een aantal feestjes heeft mogen afsluiten zoals Nachtcollege in Amsterdam en Utrecht. Ook heeft hij met Michel de Hey gestaan. Hij draait lekkere UK-house. Ici Sans Merci heeft op vele festivals gestaan. Chateau Techno is een goed voorbeeld, daar staat hij jaarlijks. Hij heeft ook een heel tof eigen feest in Amsterdam genaamd 'Youth in Revolt'.

Hebben jullie nog een individuele boodschap aan de potentiële bezoekers?
KV: Broeikas is een organisatie waar talent zich kan ontwikkelen. Een plek voor mensen om vaardigheden te verbeteren en te netwerken. We staan open voor samenwerkingen!
MB: We willen dat mensen het gevoel krijgen dat het beste voor hun wordt neergezet. We zullen de interactie met studenten aangaan op verschillende manieren. Er komt een foto booth waar je met een outfit op de foto kan bijvoorbeeld.
PR: Broeikas is plezier hebben. Dat willen we ook uitstralen. We bouwen graag een team met mensen. Ik denk dat wij een goed concept hebben. Broeikas is een plek waar men kan groeien.
MS: Je leert ook een hoop van elkaar. Qua feestjes binnen de opleiding, willen we het nu wat breder trekken. Samen met alle opleidingen tot nieuwe inzichten komen. Conclusie voor mij is synergie.

Broeikas: 15 mei, 21.00 uur, Avenue Breda.