Xandria en Delain staan hun 'mannetje' in Breda

Bombastische melancholische metal met een sexy twist

Tekst: Kyki Vermaire ,

Zondagavond is de Jupiler zaal in Mezz goed gevuld met fans voor Xandria en Delain. Wanneer wij de zaal betreden, valt het ook direct op dat de opkomst hoog is. We moeten dan ook moeite doen om onze favoriete plek te kunnen bemachtigen: links vooraan.

Philip Restemeier -gitaar- Marco Heubaum -gitaar en toetsen- Dianne van Giersbergen -zang- Steven Wussow -bas- en Gerrit Lamm -drums- vormen de symphonische gotic metalband Xandria. De show van deze avond is de laatste in de 'Neverworld's End' tour. Dat de band niet stilzit mag blijken, want 2 mei aanstaande releast zij hun nieuwe album 'Sacrificium' (Napalm Records) en speelt zij op 8 augustus  op City Rock in Leeuwarden, met niemand minder dan Within Temptation.

Wanneer de intro wordt ingezet, verschijnen de bandleden op het podium. Dianne van Giersbergen betreedt als laatste het podium gekleed in een lange rok met corset. Een plaatje om naar te kijken en als zij haar keel openzet, begrijpen we volledig waarom de Duitse mannen in oktober 2013 voor haar hebben gekozen. Een schone, frêle dame, maar met een grote stem. Wanneer zij hun nummers spelen, staat de zaal mee te springen en te zingen. Er zijn veel fans, jong en oud, aanwezig en Xandria brengt een knap staaltje metal naar Breda. Met sierlijke armbewegingen staat Dianne op het podium en naast haar staan de mannen op (bas)gitaar flink te headbangen, al leunend op de monitorbox. "Breda, hebben jullie er een beetje zin in?" Natuurlijk heeft Breda er zin in en laat zich horen voor de band. Nieuwe nummers zoals de titelsong 'Sacrificium' en 'Stardust' worden gespeeld en afgewisseld met oudere nummers. Een setlist waar het publiek van geniet en wanneer het laatste nummer klinkt,  mag de zaal zich nog een keer voor Xandria laten gaan. Het nummer eindigt als een feestje voor de drummer en hij laat zijn dubbele bass door de zaal rollen. Een zeer aangename kennismaking met de band en met het nieuwe album.

Na een korte pauze waarin het podium wordt verbouwd, is het de beurt aan Delain om de zaal plat te spelen. Charlotte Wessels -zang- Martijn Westerholt -toetsen- Sander Zoer -drums- Otto Schimmelpenninck van der Oije -bas- en Timo Somers -gitaar- zijn de gothic rock-/symfonische metalband Delain. De band releast in april het vierde album 'The Human Contradiction' (Napalm Records) en starten, ook in april, een wereldwijde tour. Wederom nieuwe nummers.

Delain heeft een mooie opstelling. Sander -drums- en Martijn -toetsen- staan verhoogd op het podium. Dit geeft een mooi beeld en geeft Otto en Timo de ruimte om het podium te nemen zoals zij willen. Wanneer de rook een beetje is opgetrokken, staat Charlotte achter haar microfoon met lichtjes. Wanneer zij haar keel openzet, wordt het duidelijk dat de zaal gevuld is met Delain fans. Bijna iedereen zingt de teksten mee en het voelt als een feestje. Wanneer Delain het nummer 'Army Of Dolls' speelt, verschijnen links en rechts van het podium projecties van onder andere de film 'Black Swan'. Dit leidt een beetje af, maar Charlotte weet toch de aandacht weer te trekken, samen met de mannen staan zij als een huis op het podium. Ze spelen 'My Masquerade' en 'Stardust', niet te verwarren met het nummer van Xandria, wordt aangekondigd. De band heeft een clip bij dit nummer gemaakt en die is binnenkort online te zien op de social media kanalen. Speciaal voor de headbangers in het publiek wordt 'Sleepwalkers Dream' gespeeld en Charlotte laat zien dat vrouwen ook prima kunnen headbangen. De mannen staan op de boxen terwijl het publiek uit haar dak gaat.

Halverwege de set poppen confetti slierten uit de lucht en verschijnt Ronald op het podium en laat zijn grunt horen. De dubbele bass van de drummer zijn goed en strak en Timo jankt duivelse solo's uit zijn maagdelijk witte gitaar. De leden geven elkaar op het juiste moment de ruimte op het podium en dit geldt zeker voor Martijn die van het publiek een 'Lang zal hij leven' krijgt. Delain speelt uiteraard nog een toegift en eindigt met het bekende nummer 'We Are The Others'.

Gezien: Xandria, Delain. Mezz, zondag 30 maart 2014.