Op Skype met DJ EZD en DJ DNS van Shit Is Bangin'

"De manier van dj'en blijft de authentieke manier, met 'trick mixing' en scratching erbij"

Interview: Michael Janiec ,

Voor hiphop met een hoge dansbaarheid ben je al vele jaren bij 'Shit Is Bangin' aan het goede adres. Dennis Bruyn (DJ DNS) en Damai Schenk (DJ EZD) dragen de boodschap inmiddels acht jaar voort. In Breda, maar ook ver daarbuiten. Komend weekend staat 'Shit Is Bangin' in Breda en in Eindhoven. Ook staat Paaspop dit jaar wederom op de planning. Kortom, meer dan genoeg redenen om even met deze heren te praten, op een zaterdagmiddag via Skype.

Om te beginnen: Hoe gaat het met jullie?
Dennis Bruyn: “Klein beetje brakjes nog van gister, maar goed! Met veel dingen bezig. Onder andere zit ik nu in de club-tour van Diggy Dex, daarvan is de laatste show alweer vanavond. Daarnaast veel heel nieuwe dingen met de drummer waarmee ik bezig ben. Nieuwe projecten, avonden en nieuwe artiesten. We zijn groeiend.”
Damai Schenk: “Ook met merchandise.”
DB: “Uit 'Shit Is Bangin' is heel veel ontstaan. Zo hebben wij 'Superjam' concepten, waarbij wij met meerdere rappers, beatboxers en muzikanten verschillende dingen doen. Shit Is Bangin' is acht jaar geleden begonnen met vier dj's, daarvan zijn Damai en ik overgebleven. We hebben gewoon een leuke club mensen om ons heen waar wij creatieve dingen mee doen.”  
DS: “Wat Dennis al eigenlijk zei, we begonnen met z'n vieren. De andere twee jongens kregen andere interesses. Dennis en ik hadden altijd al zoiets van dat wij door wilden gaan. Omdat het gewoon leuk is om te doen.”
DB: “Die andere jongens kozen meer voor hun normale werk. Damai en ik hebben er echt ons werk van weten te maken. Daarom zijn wij nog steeds actief. We ondersteunen ook artiesten als MC Melodee en Extince. We verzinnen ook vaak een concept op maat voor een bepaalde klant. Zo pakken wij de klussen elke keer los aan, door met verschillende artiesten te variëren.

Hoe is Shit Is Bangin' ooit precies begonnen? Wat is het verhaal daarachter?
DB: “Damai heeft mij als dj altijd al geholpen, we waren in eerste instantie buurjongens. In de jaren negentig deden wij ook al feestjes die Damai regelde. Een jaar of acht geleden nodigde hij mij een keer uit. Ik nam toen ook een jongen mee uit Alkmaar.”
DS: “Dat was toen op Breda Barst volgens mij.”
DB: “Ja, ergens eind 2005.”
DS: “Dat was de eerste keer dat wij het hiphop podium deden op Breda Barst. Toen hebben Dennis, Déjà Vu en ik gedraaid. We zijn toen in gesprek gekomen met wat mensen in Breda over het HBO Intro Festival. Ze hadden net een mixtape uitgebracht; Déjà Vu, DNS en Dizz. Ze zijn toen onder 'D3' geboekt. We wilden nog een feestje daarna, omdat ze een korte set zouden doen. Ik heb toen de Speeltuin benaderd om nog een feestje erachteraan te doen en waar wij vieren zouden draaien. Er moest toen ook een naam komen. Toen had Dizz, Frank Plaum, eigenlijk al een soort van logo ontworpen en de uitspraak "Shit is Bangin'."”
DB: “Hij ging naar dancehall feesten waar vroeger altijd werd gezegd: "Shit is banging, shit is banging." Zo kwam dat in zijn hoofd.”
DS: “Toen hebben wij de eerste keer een Shit is Bangin' gedaan in Breda. Het was zo'n succes dat mensen al meteen kwamen vragen wanneer de volgende was. We moesten toen het beestje een naam geven en zo is het beestje vanzelf uitgegroeid tot een kindje.”
DB: “We hadden toen al wel wat klusjes en zodoende hebben we dat uit kunnen bouwen. Het is dan lekker als je een centraal punt hebt, dat is dus Shit is Bangin' geworden. Zowat alle samenwerkingen die we nu hebben komen vooruit uit die feestjes.”

Wat is jullie voornaamste motivatie geweest om je helemaal te storten op muziek vroeger en er je werk van te maken?
DB: “In het begin dacht je van: "Dat kan niet, het is meer leuk voor erbij." Het begrip hiphop is gegroeid en het is zo breed geworden, dat je vanuit alle hoeken kan opereren. Je kan veel meer creëren nu en plannetjes bij elkaar gooien en daarop inzetten. Er is voor iedereen altijd wel een plek om iets te doen, dat hebben wij gecreëerd in al die jaren.”
DS: “Ik ben vanuit mijn opleiding Vrijetijdsmanagement op de NHTV in Breda het organisatie- en boeking wereldje ingerold. Tot nu toe is het mij gelukt om alles wat ik leuk vind om te zetten in iets waarmee ik geld kan verdienen. Ik geef ook les op de Herman Brood Academie voor een aantal uur per week. Zo kan ik inspireren en in de gaten blijven houden wat er speelt op muzikaal gebied.” 

Wat kunnen jullie over komende shows in Breda en Eindhoven vertellen?
DS: "In de Boulevard heb ik voor het eerst in 1998/1999 feestjes gegeven. Dennis was daar ook bij. De Boulevard is altijd een nostalgische plek geweest. Het is vijftien jaar geleden dat wij onder de noemer Mad Flava Productions daar Fresh Impact feestjes gaven. We weten hoe het nu gaat bij de Boulevard en willen kijken hoe het is om Shit Is Bangin' weer in een zaaltje te doen als dit. De Speeltuin was altijd een toffe locatie, maar het blijft een café natuurlijk. We willen toch eens een keer wat anders en willen kijken of we een nieuw publiek kunnen bereiken.”
DB: “We zoeken ook locaties nu waar we de traditionele manier van dj'en kunnen presenteren. Locaties die niet per se hip hoeven te zijn, maar waar er de mogelijkheid is om uit te bouwen in de toekomst. Ik moet even zeggen dat we nog even moeten zien hoe het gaat vrijdag, maar we hebben er vertrouwen in.”
DS: “Stroomhuisje staat bekend om een bepaalde stijl van feestjes. Ze zijn niet echt commercieel. Thomas kent daar iemand, dat is de jongen die voor ons boekingen zoekt. Dennis en ik hebben een hiphop achtergrond. Die vibe in Eindhoven van tien jaar geleden, dat willen zij graag terug laten komen. We hebben contact met veel mensen uit Eindhoven, ook van vroeger.
DB: “De manier van dj'en blijft de authentieke manier, met 'trick mixing' en scratching erbij. Ik ben een soort van vertegenwoordiger als het daar om gaat. In Nederland vind ik het jammer dat er geen echte dj's meer zijn hier, maar producers. Dat zijn allemaal goeie en succesvolle jongens, maar de dj-cultuur in Nederland is bijna nul. In andere landen zie je dat veel sterker; dat er eerst draaitafels staan en dan pas cd-spelers. Ik vind dat zoiets ook leuker is voor iemand om te zien, dat je nog echt iets ziet draaien, het ouderwetse handwerk. Vroeger mocht je ergens draaien puur vanwege je vaardigheden. Als je goed was, dan stond je er gewoon. Ongeacht of je nou hip was of niet. Dat is een beetje verdwenen en wij proberen juist om het echt te houden.”

Het is inmiddels bekend dat jullie dit jaar weer op Paaspop staan. Wat kunnen jullie hierover kwijt?
DS: “Boogiedown, waarvan ik een onderdeel ben, programmeert altijd het hiphop gedeelte. We zetten het hiphop programma in elkaar en zorgen ervoor dat we er met Shit Is Bangin' staan. Het is goed voor de naam en altijd gezellig. Veel artiesten die wij boeken, kennen wij en er is gewoon genoeg exposure.”
DB: “Het is een leuk festival om te doen. Een soort van beginnend ding van het festival seizoen. Helaas dit jaar geen Thre3style showcase, dat is jammer. We hebben op die manier mogelijkheid gehad om wat extra reclame te maken door de 'Red Bull Thre3style.'”
DS: “Dennis is de Red Bull Thre3style kampioen van Nederland. In 2012 is hij naar Chicago gegaan om Nederland te vertegenwoordigen op de Wereldkampioenschappen.”
DB: “Freestyle is het mixen van meerdere stijlen. Er wordt dan gekeken dat je de oude vaardigheden gebruikt en creatief draait. Ze hadden op Paaspop voor een aantal jaar een demo-stand en mocht ik daar Shit Is Bangin' vertegenwoordigen.”
DS: “Dan moest die altijd tegen dj's als Guerilla Speakerz of Flexican. Je zag dat er wel een verschil was. Bepaalde dj's waren heel populair, maar dan telden vaardigheden ook wel stiekem mee. Qua vaardigheden ramt Dennis iedereen er gewoon uit.”

Kan je iets meer kwijt over de aankomende Shit Is Bangin' mixtape?
DB: “Over een week of twee is die klaar. Op alle social media gaat die langs komen.”