Het dak eraf bij veelzijdig Chef’Special in uitverkochte Mezz

Jett Rebel warmt de zaal op met muzikaliteit en humor

Tekst: Geneviève Smans, foto’s: Melissa Scharroo ,

Chef’Special is sinds 2008 hard aan de weg aan het timmeren in de muziekindustrie. Zo is deze Haarlemse groep huisband bij De Wereld Draait Door en ‘3FM Serious Talent’ geweest. In februari kwam Chef’Specials tweede album ‘Passing Through’ uit. Het optreden is Mezz is onderdeel van hun gelijknamige tour. Single ‘In Your Arms’ afkomstig van dit album, is door 3FM begin maart uitgeroepen tot Megahit en Chef’Special is komende zomer te zien op Pinkpop. Jett Rebel verzorgde het voorprogramma afgelopen vrijdag in Mezz.

Wanneer Jett Rebel op komt met enkel zijn gitaar, klinkt er luid applaus vanuit de zaal. De afgelopen maanden is de getalenteerde zanger en multi-instrumentalist Jelte Tuinsta flink gepromoot door radiostation 3FM. Zo is zijn aanstekelijke nummer ‘Tonight’ Megahit geweest en is hij regelmatig in de ochtendshow van Giel Beelen te horen, ook Jett Rebel is komende zomer op verschillende festivals te zien, waaronder Pinkpop. Hij begint met het meezingbare ‘Louise’ afkomstig van zijn eerste EP  ‘Venus’. Jett speelt ook nieuw materiaal dat hij nog niet eerder heeft laten horen. Met humor herinnert hij het publiek eraan dat zijn cd’s ook verkocht worden bij de merchandise: “Als je goed zoekt, liggen mijn cd’s er ook tussen. Ooit krijg ik ook T-shirts.” Dit werd overigens werkelijkheid toen een fan hem na de show een shirt met Jett Rebel erop gaf. Nadat Jett ‘Gangster Of Love’ van Johnny “Guitar” Watson heeft laten horen, speelt hij een akoestische versie van zijn nummer ‘Tonight’. Het is indrukwekkend hoe Jett Rebel zijn nummers, die normaal gesproken met volledige band worden gespeeld, akoestisch weet te brengen.

Zodra de vijf mannen van Chef’Special het podium betreden, gaat het publiek helemaal los. De band knalt vanaf het begin met dansbare songs met reggae-, funk-, rap-, pop- én rock-invloeden die makkelijk mee te zingen zijn. De propvolle zaal geniet van de performance van de sympathieke zanger, Joshua Nolet. “Tot mijn grote spijt komen wij niet zo vaak in Breda, we moeten echt vaker komen!” Ook wordt er gezongen voor een jarige in de zaal. Het publiek speelt duidelijk een belangrijke rol in de show van Chef’Special, er is veel interactie en zanger Joshua gaat regelmatig op de rand van het podium zitten of gaat tussen het publiek staan. Halverwege de show komt supportact Jett Rebel het podium op en speelt samen met Chef’Special Jett’s nummer ‘Tonight’, dat het publiek eerder vanavond al in een akoestische variant heeft kunnen horen. De muzikanten en het publiek genieten duidelijk van deze combinatie.

Door de veelzijdigheid in het repertoire zit er voor ieder wat tussen. Bij single ‘Peculiar’ komt er weer een nieuwe kant van de band naar boven. De gitaarrif doet denken aan Afrikaanse invloeden, halverwege het nummer switchen ze naar een reggae ritme. Bij dit nummer geldt ook weer dat het vanaf het begin tot het eind wordt meegezongen door het grootste gedeelte van de uitverkochte zaal. Elk bandlid krijgt zijn eigen momentje in de show. Zo zijn er lange gitaarsolo’s en er ontstaat een soort drum-battle tussen de drummer en de bassist die een stukje meedrumt.

Later spelen ze een cover ‘Can’t Hold Us’ van Macklemore & Ryan Lewis en als toegift speelt Chef’Special het rustige ‘In Your Arms’, dat zanger Joshua schreef na het overlijden van zijn vader. De zaal zingt wederom uit volle borst mee. Dan sluiten ze af met drie knallende nummers. Ook hier blijkt weer de veelzijdigheid van Chef’Special wanneer de gitarist zich achter een laptop plaatst en er techno-effecten uit haalt.

Gezien: Jett Rebel, Chef’Special. Mezz, vrijdag 14 maart 2014.