Rauw Hees Teder X met Bart van der Lee en try-out Case Mayfield

Tien keer singer-songwriteravond Rauw Hees Teder: tijd voor een feestje

Aankondiging: Daniël Hereijgers ,

Singer-songwriteravond Rauw Hees Teder viert een feestje: het is vrijdag 14 maart de tiende editie van het fraaie initiatief in theater De Grott aan de Haagweg. Bart van der Lee komt spelen en je kunt gaan genieten van een exclusieve try-out van Case Mayfield. Voor maar € 5,-, vanaf half negen. Organisator Leon Weterings verwacht grote drukte in het niet-zo-grote theater. We ondervroegen Weterings en blikken daarna vast vooruit op de acts van aanstaande vrijdag.

Waarom twee acts in plaats van de gebruikelijke drie?
Weterings: “Het kwam toevallig zo uit. Case Mayfield komt een try-out doen voor zijn nieuwe album en die wilde graag drie kwartier spelen. Bart van der Lee wilde veertig minuten spelen. Ik vond dat dat moest kunnen. Daarom geen plek voor een opener deze keer, dan zou het qua tijd in de knoop komen. Er zijn ook wel mensen geweest die drie artiesten te veel van het goede vinden, dus kijken hoe dit bevalt. Maar het principe om een Bredase singer-songwriter te laten openen, blijft. Dus dat doen we de volgende keer weer.”

Hoe loopt het met de kaartverkoop?
“Het aantal reserveringen was nog nooit zo hoog als deze keer. Als iedereen komt die ook heeft gereserveerd, wordt het lekker druk. Ik vind ook dat we dat verdienen. Het is een prima line-up. En Rauw Hees Teder blijft een heel bijzondere muziekavond. Dat komt ook zeker door de ambiance van theater De Grott. Een prachtige plek voor singer-songwritermuziek. Ik zou het wel weten als ik niets te doen had vrijdag, al ben ik natuurlijk niet objectief. Reserveren kan nog, via rauwheesteder@gmail.com.”  

Je bent nu tien edities onderweg, is er nog iets dat je graag kwijt wilt?
“Dat we als organisatie blij zijn dat we dit jubileum kunnen vieren. Marc en ik zijn er drie jaar geleden gewoon mee begonnen. Singer-songwriters in een intiem theater en zorgen dat het publiek er niet doorheen leutert. Ik ben trots dat muziekliefhebbers de weg naar de Grott weten te vinden. En ik ben blij als ik achteraf hoor dat ze hebben genoten. En artiesten vinden het fijn als ze kunnen spelen terwijl iedereen gewoon luistert. Op naar de twintig!”

Case Mayfield is inmiddels een begrip in Nederland. In 2011 bracht hij zijn debuut ‘The Many Colored Beast’ uit. Met opvolger ‘10’ sleepte hij twee Edison-nominaties in de wacht als beste nieuwkomer en zelfs beste album. Vorig jaar zag je hem misschien al tijdens de Popronde, met drumster Nienke Overmars als alternatieve bluesact Girl Beard. In mei verschijnt de nieuwe plaat van Mayfield: ‘Another Glorius Battle For The Kingdom’. Daarop gaat hij terug naar de basis: kleine, breekbare liedjes vol passie. Het optreden bij Rauw Hees Teder is een soort exclusieve try-out.

Bart van der Lee zagen we ook al eerder in Breda. Van der Lee heeft een voorkeur voor de donkere kant van het leven, tenminste in zijn. De liedjes van Van der Lee zijn autobiografisch. Met zijn kenmerkende rauwe stem en met het warme geluid van zijn gitaar gaat Van der Lee tot op de bodem. Hij maakte tot nu toe vier cd’s. Zijn laatste plaat, ‘Ballads For The Heathens Of Dying’, liet op zich wachten. Maar dat wachten was meer dan de moeite waard volgens de Volkskrant en 3voor12.