Ik Zie U Graag. Veel vaker Belpop in Breda

Mezz: uitbreiding van geliefd Belgenfestival

Interview: Daniël Hereijgers ,

Met Breda als de poort naar Nederland voor Belgische muziek organiseert Mezz nu alweer voor de zesde keer festival Ik Zie U Graag, op 11, 12 en 13 april. Met net als vorig jaar twee podia in de Jupiler Zaal en een podium in de Kleine Zaal. Een bewezen zekerheidje, want Belgische muziek en Breda, dat klikt. Belgische bieren en Breda ook trouwens. We dronken een abdijbier met programmeur Marco Petersen en communicatiemanager Janneke van Oijen in biercafé De Beyerd. Wat begon met vragen over de opzet, samenwerkingen en de acts, leidde al snel tot een openbaring: Ik Zie U Graag gaat uitbreiden.

Vorig jaar hadden jullie nog De Pintelier en wat kunstuitingen buiten. Hebben jullie besloten dat nu niet meer te doen of over te slaan?
Marco: “We hebben besloten ons puur te richten op muziek. Tuurlijk, we sluiten experimenten niet uit en er zullen nog wel meer experimenten komen, maar nee: dit jaar geen Pintelier.”

Hou scouten jullie? Jullie luisteren de hele dag Studio Brussel? Houden Humo in de gaten, Willem Jongeneelen waarschijnlijk.
Marco: “We luisteren inderdaad veel Studio Brussel en we zien ook veel live in België. Glimps is een mooi festival, een cadeautje. In zo’n achteraf gelegen kroegje in Gent ontdekte ik Robbing Millions uit Brussel. Klinkt een beetje als MGMT.”
Janneke: “Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel goede Belgische muziekplatforms waar je gewoon heel goed kan volgen wat er gebeurt. Ze hebben het vaak over elkaar, een heel leuke scene. En ze weten ons natuurlijk inmiddels ook te vinden he? Vorig jaar hebben we veel aandacht gekregen in de media in België met o.a. interviews op Studio Brussel en Radio 1”
Marco: “Het is soms ‘kill your darlings’, want we hebben ‘maar’ achttien plekken te vergeven op het festival."

En één van de experimenten om te scouten is de samenwerking met Poppunt en vi.be om singer-songwriters te vinden. Daar zijn vier acts uitgekomen?
Marco: “Ja, het was eigenlijk de bedoeling om er twee uit te halen. Maar dit is een leuk proactief forum en de acts moeten zich echt aanbieden aan ons. Vertellen wie ze zijn en waarom ze voor ons willen spelen. Binnen een week hadden we vijftig aanmeldingen en die waren écht heel goed.”

Daar loop je dan wel in voorop. Ik wou ook weten of andere podia het overnemen, in Tilburg en Bergen op Zoom werd of wordt het ook geprobeerd.
Marco: “Tuurlijk hebben we onderling overleg. Kijk, wij liggen allemaal dicht bij de Belgische grens. Ook 013, Effenaar en Gebouw-T doen daar wel wat mee. Wij proberen extra aandacht te besteden aan het prille talent, de kleine acts.”
Janneke: “Het ontdekken. Op zondagmiddag om half vijf in de Kleine Zaal. “Ik ken ze niet, maar ga toch kijken. Mezz heeft ze geboekt dus het zal wel goed zijn”. Dat doen we al jaren, dat weten mensen ook.”
Marco: “Dat betekent dat we aan het begin van de lijn staan en dat we later grote acts makkelijker kunnen krijgen, als Ruben Block van Triggerfinger, die waren kind aan huis bij ons. Maar ook andersom: dat bands bij ons willen try-outen. We zien ook dat we met Ik Zie U Graag veel meer willen uitgroeien tot een showcase festival.”
Janneke: “Dat het ook meer een ontmoetingsplek wordt van mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in de Belgische muziekscene. Dat het bruist. Want zo gaat het in België ook. Veel muzikanten spelen met elkaar in bands. Er is veel kruisbestuiving onderling.”
Marco: “Mauro Pawlowski is daar het ultieme voorbeeld van. Dat slaat gewoon helemaal nergens op zowat. Hij heeft met Mauroworld de zondag van het festival 'overgenomen'. Dat wordt echt een soort uitwaaiering door het gebouw. Het ene moment staat een band op het hoofdpodium en dan verdwijnen er een paar bandleden naar het zijpodium en weer andere bandleden naar de Kleine Zaal.”

Wat maakt de Belgen beter dat ze een eigen festival verdienen?
Janneke: “Het is niet zo zeer beter, denk ik.” Marco vult aan: “Het is gewoon iets op zich. Het is iets. Je ontkomt er ook niet aan als je in Breda woont en met muziek bezig bent. We worden vanuit België ook een beetje als Belgen gezien. Er zijn veel overeenkomsten qua cultuur, hoe de mensen zijn, leven en genieten. De taal en de biercultuur. En het verdient ook de aandacht. Het laatste dat we willen, is Nederland tegenover België zetten. Het moet juist de deur openzetten. Ik zou het echt kicken vinden als Trix een keer een Nederlands festival zou doen bijvoorbeeld. De tijd is daar rijp voor. De bandjes in Nederland doen het nu ook beter dan ooit, vind ik.”

Wat verwachten jullie dat dit jaar het hoogtepunt zal zijn? Waar kijk je het meest naar uit?
Marco: “Dat is zo persoonlijk. Je hebt Mauro, de gitarist van dEUS, met zijn bands Hitsville Drunks en Gruppo Di Pawlowski. Ik ben heel benieuwd hoe het Bredase publiek daarop gaat reageren. En het is sowieso opvallend dat het de eerste keer is dat hij Mauroworld in Nederland doet. In België is hij echt een cultfenomeen, daar is de muziekcultuur toch wat alternatiever dan in Nederland.”
Janneke: “Ik heb ook veel zin in King Dalton. En ik ben heel erg van de gitaarmuziek dus The Sore Losers zijn voor mij tof. Het nieuwe album wordt goed gereviewd in België. Veel bands op het programma hebben net of binnenkort een nieuwe album uit. In ieder geval de zes hoofdacts, die daardoor hartstikke actueel zijn. Dat is wel cool.”
Marco: “Maar de acts op de kleinere podia ook … Yuko komt nog met een plaat… En Kenji Minogue komt begin mei met een plaat. Die gaan knallen, let maar op. Dat is bizar.”

Hoe zie je de toekomst van Ik Zie U Graag?
Marco: “Daar zijn we nu over aan het nadenken. We willen Ik Zie U Graag uitbreiden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een reeks Ik Zie U Graag terrasconcerten komt, in samenwerking met Poppunt en Vi.be. We willen meer laten zien wat er binnen het palet van Belgische muziek gaande is.”
Janneke: “Kijk, het Ik Zie U Graag festival is natuurlijk prachtig. Om in 1 weekend alles samen te laten komen. Maar we kunnen de rest van het jaar nog vaker van die momenten maken. Dat je laat zien dat Ik Zie U Graag weer dingen heeft ontdekt en dan hoeven we ons misschien niet te beperken tot alleen Mezz.”

Een Ik Zie U Graag podium op Breda Barst?
Marco: “You never know.”

En 13 maart gebeurt er ook iets in de Kleine Zaal…
Janneke: “Ja, Anderlecht. ook heel bijzonder!”

Mezz heeft donderdag 13 maart de tot vandaag nog geheimzinnige naam Anderlecht op de agenda staan. Vandaag werd bekend dat het gaat om Maarten Devoldere, singer-songwriter en zanger van Balthazar.