There There, Disco In The Disco, Melting Time en The Greatest Handshake winnen Mezz Barst

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Magnus Gommers, Daniël Hereijgers ,

Melting Time, The Greatest Handshake, Disco In Disco en There There hebben de voorrondes van Breda Barst in Mezz gewonnen. Omdat de jury ook de winnaar van de allereerste publieksprijs bij Mezz Barst (There There) als een van de drie winnaars aanwees, mocht de nummer vier ook door. Deze bands mogen in het weekend van 20 en 21 september op het festival in het Valkenbergpark optreden. Mr Moto en Jimmy Dumbbell waren helaas voor niets naar Mezz afgereisd. Na de tekst volgt een uitgebreide fotogalerij.

Mr Moto is een energieke poprock band uit Veldhoven. Zanger en band, met ook een trompettist, trombonist en saxofonist een hele show, werken zich met plezier in het zweet. Vooral zanger Freek van Hout gaat voorop en bestrijkt het hele podium. Veel bedankjes en oprecht enthousiasme. Zou een prima Breda Barst opener zijn door de pret en de afwisseling in songs en met instrumenten.
 
De tweede act is Jimmy Dumbbell, ook al lekkere poprock zonder opsmuk. Vooral nieuwe single 'Never Know', op nummer 10 in de Zeeuwse Top 40 volgens zanger Adriaan van de Berg, geeft een aardig beeld van de band uit Bruinisse: een beetje indie en toch behapbaar. Daarna wordt de set iets meer van hetzelfde tot in afsluiter 'Home' wel weer onvoorspelbaarheid en lawaai doorklinkt. Jimmy Dumbbell laat als een niet-Bredase outsider nu al zien dat het niveau hoog ligt.
 
Want van de Vlamingen van Melting Time hebben we vooraf hoge verwachtingen. Die de band waarmaakt. Het kwartet uit Lier pakt vanaf de eerste seconde uit met dwingende songs met een punk ondertoon en sterke groove. Halfweg geeft Melting Time ook een eigen versie van ‘Rendez Vous’ van de populairste Belg van het moment, Stromae, ten beste. Een leuke toevoeging, al heeft de band meer dan voldoende in huis om een podiumplek binnen te halen.
 
There There maakt naam in Breda, we tipten ze voor de POBparade en ze wonnen dit jaar de tweede editie van POB’s PopRock Bandwedstrijd. Spelen in de zaal van Mezz vindt het viertal al een hele eer en al snel blijkt dat There There terecht is geselecteerd. Misschien wat zwaarder op de hand door de langere postrock-achtige opbouw dan de eerdere acts, maar fanatiek en boeiend om naar te kijken. En hoe jong ook, There There is al heel goed en vooral ook zelfverzekerd. En bezit een hoge gunfactor.
 
Disco In The Disco pakt uit met een tropisch decor. De strandballen vliegen rond en voor het podium dansen vrouwen en volgens presentator/nachtburgemeester Martijn ‘Bonk’ "hier en daar een verdwaalde man.” De set is verre van technisch perfect, maar hey: dit is electropunk! En Disco In The Disco knalt, van 'Manic-D' tot 'Surfenistas'. Hoe de jury dit optreden met hier en daar wat vulgaire gebaren zal waarderen, is afwachten. Dat het trio veel volk op de been brengt en garant staat voor plezier, en eerlijk gezegd gewoon keihard rockt, dat staat al eeuwen vast.
 
The Greatest Handshake is ook een trio: een drummer, een bassist en een zanger. Uit Diest, bij Hasselt in België. Dat is simpel gezegd, wat een geweld brengen de drie mee! De energie voor het podium is een beetje weg na Disco In The Disco, de ruimte is bijna leeg, maar de energie op het podium lijkt enkele malen toegenomen. The Greatest Handshake varieert ondanks de ‘drum and bass’ genoeg, zet distortion en effecten in en zingt, nee brult, meerstemmig. Punkrock en noisegeweld dat je in de Spaanse Kraag verwacht en nu met gemak één van de hoofdpodia hoort te halen.

Dj’s Dirty Jelle en Joe Bastard van Dirty Bastards draaien ook het laatste half uurtje voor de juryuitslag nog wat meer punk, rock ‘n’ roll en rock voordat net na middernacht juryvoorzitter Willem Jongeneelen de uitslag bekend maakt en de winnaars één voor één het podium op vraagt. De winnaars zijn Disco In The Disco, The Greatest Handshake, Melting Time en There There.

Het was een avond van zeer hoog niveau, de meeste acts hadden al direct geboekt kunnen worden, zonder voorronde. Daarom nog een tip aan Breda Barst: overweeg eens deze winnaars wat later op de programmering te plaatsen dan puur als festivalopeners. Gezien de kwaliteit van vandaag geen gek idee.