Rauw Hees Teder XI met de donkere blues van Niels Duffhues

En Fools Never Differ en Elly Kellner

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Na een tiende jubileumeditie met special guests Bart van der Lee en Case Mayfield was het vrijdag 6 juni weer tijd voor een klassieke Rauw Hees Teder, met drie singer-songwriters. Fools Never Differ, voorheen Somewhere Man, was er. En Elly Kellner, kersvers finaliste van de BN/DeStem Cultuurprijs 2014 en uit Den Bosch Niels Duffhues. Het was snoeiheet buiten, maar binnen, in De Grott, viel het alles mee. Het zomerweer en Pinksteren voor de deur bleek helaas ongunstig voor de opkomst.

Fools Never Differ, treedt vandaag aan in de voorheen-Somewhere Man bezetting, oftewel: de broers Arjan en Gertjan Crielaard uit Breda. Drummer Maurice Snoeren is er niet bij, dus alleen gitaren. En de enthousiaste zang van de Crielaards. Arjan heeft liever niet dat er meegezongen wordt bij zijn versies van Green Days ‘Time Of Your Life’ of Paul Simons ‘Call Me All’ in een folky jasje, Gertjan vindt dat bij zijn versie van U2s ‘With Or Without You’ juist leuk: “we verschillen wel eens van mening.” Qua podiumuitstraling gunnen ze elkaar hun momentjes, zeker in het eigen materiaal. De inspiratie haalt Fools Never Differ eerder uit rock dan kleine singer-songwriter muziek, dat is wel duidelijk, het liefst  halen ze met hun zang zo hard mogelijk uit.

Elly Kellner uit Bergen op Zoom zagen we al eerder bij Rauw Hees Teder, bij de derde editie in 2011 zong ze een paar nummers mee met Canadees Shannon Lyon. Vandaag is dat anders, Elly zingt voortaan in het Nederlands. Een goede keuze. De liedjes liggen Kellner zichtbaar na aan het hart en haar manier van brengen en de uitspraak zijn zeer goed. ‘Jong Belegen, Verlegen’, bijvoorbeeld over versieren als je niet meer zo jong bent en ontluikende liefde of ‘Engelenhaar’, over morbide nieuws uit de krant en hoe dat voor iedereen erg is, dader inclusief. Met ‘Heb Je Je Zaadjes?’ bewaart Kellner het best voor het laatst, geen seksistische song, maar een eerlijk nummer over hoe een moestuin bijhouden gelijk staat aan je leven leiden zonder tam of saai te worden. Elly schrijft haar liedjes snel. “Ik krijg inspiratie en dan moet het eruit, binnen een uur of helemaal niet.” Met haar liedjes haalde ze pas nog de finale van de BN/DeStem Cultuurprijs, op 26 september in het Chassé Theater. Ze heeft daarbij veel concurrentie die ook op Rauw Hees Teder speelde, zoals Joris Dee, Tom Neven en Bart Brosens (Rita Light).

Journalist Willem Jongeneelen beschreef in een interview met Niels Duffhues in aanloop naar deze RHT de veelzijdigheid van Duffhues: de Bosschenaar componeert voor theater en (eigen) films, instrumentale composities en schrijft naast liedjes ook gedichten. Een echte verteller is het niet, maar daar is het misschien te warm voor. Hij vindt het ook jammer dat er weinig volk is, maar snapt het best: “Ik was daarstraks even op Belcrum Beach, daar zitten de mensen. Lekker met hun voeten in het zand.” Duffhues neemt rustig de tijd om te stemmen tussen nummers in en bij het spelen. Die rust alleen al houdt de aandacht erbij. Zijn stem klinkt regelmatig als die van Nick Cave, een vergelijking die vaak aangehaald wordt. De muziek klinkt donker, soms richting blues, één track heet niet voor niets ‘Desert Blues’. Hoewel de nieuwe plaat ‘There’s A Storm Coming’ (gratis te downloaden) ook andere instrumenten en effecten bevat, is het vanavond vrij kaal, met alleen gitaar. Een boeiende set en ook Duffhues heeft na de oorspronkelijke speeltijd nog wel zin in een toegift. Hij heeft nog geen trek om terug te keren naar Den Bosch, waar ‘Jazz In Duketown’ dit weekend heerst. Gelukkig, want ‘Wolf Boogie’ als slotnummer is wel een van de betere tracks.

Rauw Hees Teder XII is op vrijdag 7 november. Gezien: Rauw Hees Teder XI. De Grott, vrijdag 6 juni 2014.