Toffe eerste Grey Past Records label night in Mezz KZ

Met de sp aties, Disco In The Disco en V00d00 GOLD

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Magnus Gommers ,

V00d00 GOLD haalde vrijdag 21 februari Grey Past Records en twee acts van het label naar de Kleine Zaal van Mezz. Labeleigenaar Marthy Coumans nam de sp aties en Disco In The Disco mee en draaide ook zelf obscure en minder obscure independent ontdekkingen, net als dj-team V00d00 GOLD dat altijd doet. Het was waarschijnlijk de eerste en laatste Grey Past Records label night, aangezien het ‘Past’ vervalt als de winkel ‘Grey’ in april open gaat.

Je hebt het pas nog gelezen: Marthy Coumans bracht vroeger reissue verzamellp’s uit met independent, tijdloze muziek uit exotische landen en noemde zijn label Grey Past Records. Sinds 2010 zijn het vooral de nieuwe acts die zijn aandacht trekken en twee daarvan brachten afgelopen jaar hun debuut uit op het label. In dat andere interview deed hij er meteen maar even deze uitspraak achteraan: “Breda is een hartstikke dooie boel.”

En dat de sp aties daar een broertje dood aan hebben, is direct duidelijk. De band zonder bassist en met minimale drums heeft er aanstekelijk veel zin in. Als De Stilletos maakten broers Armand (zang) en Barry Hofstede (drums) samen met goede vriend Henk-Jan Hoekjen (gitaar) eerst punk en garage in het Engels. Het drietal met de wortels in Oost-Nederland, omgeving Zwolle, stapte ongeveer tegelijkertijd als The Kik (The Madd) over naar het Nederlands. Nederbeat, zo heette dat in de sixties, en het woord ‘nozem’ wordt dan ook regelmatig afgestoft in beschrijvingen van de sp aties. Klinkt als vroege Tröckener Kecks, toen die nog bijna punk waren. Allemaal typeringen uit een grijs verleden.

De sp aties is tijdloze, felle garagepunk in het Nederlands, vol energie gebracht door routiniers. Dat kan altijd! De sp aties spelen vrijwel alles van hun titelloze debuutplaat als ‘Platteland’ (“Je sterft niet zo snel op het platteland, er is niet zoveel aan de hand. Iedereen is even blank, iedereen is even bang”) en ‘Alles Is Niks’ (“geld alleen is niet genoeg, om te krijgen wat je vroeg, alles is alles, niks is niks”). En voor de babyboomers is er als extraatje nog ‘Niemand Zal Je Missen’, check het korte clipje maar eens op YouTube. Pure nederpunk. Meerstemmig en vol energie. Jammer alleen dat het in de Kleine Zaal toch nog een beetje een dooie boel is. Blijkbaar krijgt Coumans gelijk en komen Bredanaars alleen voor bewezen lokaalhelden hun huis uit.

Want lokaalhelden, dat zijn de jongens van Disco In The Disco natuurlijk, vorig jaar met de POBparade stond Mezz Café (toen nog) helemaal vol. Disco In The Disco bracht vorig jaar ‘Hitjes Voor De Bitches’ uit bij Grey Past Records, een van de meest relevante en originele uitgaves van een Bredase act in 2013 en de electropunk combinatie speelt maar wat graag voor het thuispubliek. Vanaf opener ‘Drunk Again’ zit de stemming er bij de royale opkomst goed in. Het is soms wat rommelig en de zang is ook verre van perfect. Gelukkig, of misschien wel natuurlijk, is dat geen vereiste voor electropunkrock en zanger Christiaan Overal en tweede stem Thijs Janssen doen daar ook weinig moeite voor. Het gaat erom dat de ladies gaan dansen want dan is feest gegarandeerd. Goed om te zien dat de band naast de hitjes voor de bitches door blijft gaan met nieuw materiaal, zoals ‘Je Doet Me’ in het Nederlands. Tijd om die gekkigheid te exporteren naar de rest van Nederland. Ook Devo’s ‘Mongoloid’ en The Kinks ‘All Day And All Of The Night’ krijgen een DITD-overjasje en gaan erin als koek. Het slot is perfect, met achtereenvolgens ‘Manic D’, ‘Surfenistas’ en, als de live muziek officieel na 23:00 uur gedaan moet zijn, ‘Nog Een Liedje’ met Johnny Euro om van je “ping pong pang” de nacht in te dansen.

Gezien: V00d00 GOLD presents: Grey Past Records label night met De Sp aties en Disco In The Disco. Mezz, Kleine Zaal, vrijdag 21 februari 2014.