De lichte muziek van Southern Sunrise op een zondagmiddag

Vrolijke pop met bluegrass- en folk-invloeden

Tekst: Geneviève Smans, foto’s: Melissa Scharroo ,

Southern Sunrise is in 2012 begonnen als een een samenstelling van de Britse zangeres Shonagh Macleod en de Nederlandse gitarist Arjan Pieters, later kwam er een drummer, bassist en toetsenist bij. Voor het optreden zondag 9 februari in Mezz was er zelfs nog een extra bandlid bij dat steelguitar bespeelde. Dit zorgde voor een bluegrass sound bij de popsongs.

Southern Sunrise speelt nummers die prettig in het gehoor liggen. Ze experimenteren met stijlen en instrumenten. Zo maken ze gebruik van een ukelele, mondharmonica en de eerdergenoemde steelguitar. Het rustige ‘Brighton’, dat gaat over de Engelse stad waar deze Brits/Nederlandse band is gestart en het vrolijke ‘Elspeth’ kunnen als hoogtepunten van het optreden worden gezien. Bij de overige nummers is het moeilijk voor Southern Sunrise de aandacht van de schaars gevulde zaal te behouden. Ze doen echter wel hun best door een praatje met het publiek te maken en wat over de inhoud van hun nieuwe EP ‘Brighton’ te vertellen. Zo zitten er ansichtkaarten bij de EP, naar aanleiding van hun nummer ‘Postcard’.

Tegen het einde van het optreden komen er meer mensen binnen en lijkt de band er meer plezier in te krijgen. Ze eindigen met ‘Young Love Blues’ waarin de stem van zangeres Macleod op haar plek valt. Southern Sunrise is een band die niet bang is nieuwe stijlen uit te proberen en daarnaast toch een eigen poppy sound te behouden.

Gezien: Southern Sunrise. Mezz Kleine Zaal, zondag 9 februari.