Bastard Fest '14 geslaagd jubileumfeestje Dirty Bastards

En lancering Outlaws In Charge platenlabel

Tekst & fotos: Daniël Hereijgers ,

De drie bastards zagen The Gecko Brothers optreden in het voorprogramma van Peter Pan Speedrock en ‘Breda Suck City’ werd de tegenhanger van Eindhoven ‘Rock City’. Daar willen we bij zijn, dachten de op dat moment kersverse Dirty Bastards. Nu, tien jaar later, vieren de Dirty Bastards met Bastard Fest hun jubileum. De bands March, Harsh Realms, Drunktank, Bang Bang Bazooka en The Gecko Brothers vierden mee. Mr. Wally’s Barbershop kwam knippen voor het goede doel, de 'co-assistenten' van Doktor Worst bakten hotdogs met bastardsaus én online platenlabel Outlaws In Charge werd officieel gelanceerd. Hoezo volle bak ambiance?

"March belooft veel voor de Bredase punkrocktoekomst als frontvrouw Van Zuilen niet over een jaar wéér in een andere band speelt”, schreven we na het debuut in de Spaanse Kraag op Breda Barst vorig jaar. De band is al veel verder en trekt zelfs om kwart over zeven al volk naar Mezz. En voor de nogal vroege speeltijd wordt er op het podium al flink gerockt, in de zaal nog niet. De eerste EP is inmiddels bijna klaar en zal, heel toepasselijk, in maart uitkomen. Gratis, via internet. Songs ‘Align’ en ‘In The Air’ zijn in elk geval al opgewekt en to-the-point. En ‘Sabotage’ van Beastie Boys mag vast onderdeel blijven van de set.

Harsh Realms, de band uit Roosendaal en Ulicoten, konden we vorig jaar op Breda Barst ook al aanschouwen in de Spaanse Kraag. Het publiek blijft nog wat tam, ook al probeert de band, onder aanvoering van een energieke zanger en bassist Maarten de Vugt, daar van alles aan te veranderen. Op een positieve manier worden de organisatie, andere bands en Mezz bedankt. En natuurlijk speelt de band melodieuze, herkenbare punk. Harsh Realms heeft de drive en goed te volgen songs, alleen de fanbase die er bij Breda Barst ogenschijnlijk wel was, is nu thuisgebleven.

Een mix van punk en metal. Uit Den Haag. Drunktank vindt het fijn om als tweede act vanavond op het extra podium in de Jupiler Zaal aan te treden. Het publiek vindt het fijn dat Drunktank er is, want er wordt al voorzichtig gedanst. De band laat zich net zo goed inspireren door punkbands No Fun At All en Pennywise als Iron Maiden en dat werkt goed. Elk bandlid zingt, waarbij vooral drummer Raymond Drenth tekeer gaat. De Haags-flauwe attitude en het feit dat Mezz nu veel voller is, maakt dat de gewenste rauwe rock ’n roll sfeer er steeds meer inkomt. Toffe band. Na het optreden laat Joe Bastard van Dirty Bastards zich in de foyer nog even knippen door zelfbenoemd bastard barber Mr. Wally.

Dirty Bastard Jelly kondigt vol trots de podiumterugkeer van The Gecko Brothers aan en het publiek is ook duidelijk deels voor de familie Gecko gekomen. Het was even stil rond de band, hoewel, rond de band zelf dan: drie van de vier leden spelen immers ook in Tio Gringo dat in 2013 een succesvol jaar had. En de uitvinders van de term beginnen natuurlijk met ‘Stuck In Suck City’. Ruig, vies en hard. De rawk’n roll van de Gecko’s is duidelijk inspiratie voor de huidige generaties, waarbij andere bands en vooral de punks van Team Wasted er stevig tegenaan gaan voor het podium. En ook de netgekozen nachtburgemeester van Breda, Martijn Bonk, komt kijken hoe The Gecko Brothers ook nummers spelen van de gloednieuwe plaat ‘Who Will Throw The First Punch?!’, zoals ‘Devil Inside’. Het duoalbum  met Dirty Bastards dat vandaag officieel verschijnt. “One loud fuckin’ family!”, gromt zanger Mo Gecko en de zaal brult het mee.

Dirty Bastards speelt op het eigen feestje op het kleine podium. Dat is sympathiek en het past misschien beter past bij de bezetting van drie man. Hoe dan ook, de beleving van Joe, Joey en Jelly blijft enorm. Ze willen rocken op hun Bastard Fest. En dat lukt met gemak, de dansvloer verschuift gewoon een paar meter naar rechts. Zonder overdreven sentiment over het tienjarig bestaan maakt Dirty Bastards er een stevige, goeie punk’n roll-show van met songs van de EP’s ‘Bastard EP’ en ‘Hard To Kill’ en uiteraard het nieuwe ‘We Don’t Care’ dat wij nomineerden als ‘Hollandse Nieuwe’ voor deze maand. Een circle pit bij ‘Big Ass Shades’ en meebrullend publiek, March frontvrouw Fleur voorop, bij een opzwepend ‘Rip Your Heart Out’: volle bak ambiance.

Bang Bang Bazooka sluit af en presentator Jelly mag nu nogmaals vol trots Eric Haamers aankondigen, die eerder bij The Gecko Brothers ook al op de bas speelde. Alleen is het bij deze band een grote staande bas. Haamers speelt ook bij het legendarische Batmobile (en Tio Gringo). De Eindhovense band Bang Bang Bazooka, die al dik 25 jaar bezig is, neemt een klein beetje gas terug na het gebeuk ervoor, maar houdt de toeschouwers wel aan het dansen met een aanstekelijke mix van rock’ n roll, rockabilly en punk. De muzikanten stralen ervaring uit, met name gitarist Francois Besson zoekt regelmatig het contact met het publiek en heeft zijn eigen manier van dansen. Bang Bang Bazooka mag dan pas na middernacht beginnen, het is een meer dan waardige afsluiter van weer een geslaagd Bastard Fest. Punk en rawk’n roll is nog levend in Breda en ‘Suck City’ zal zeker weer opkomen bij een derde editie van het festival van de Dirty Bastards.