Kill The DJ in Mezz geeft Dubstep niet op

Line-up met grote namen is niet zonder risico

Tekst: Michael Janiec, foto's: Cerafil ,

Zaterdag 1 februari 2014: een nieuwe editie van Kill The DJ in het verschiet. Met een line-up die gerust bestempeld kan worden als episch. Er wordt van alles uit de kast gehaald om de bezoeker tevreden te krijgen. Dit overigens niet zonder slag of stoot. De artiesten moeten flink hun best doen, om de tamelijk gevulde zaal in uniformiteit te krijgen. De opkomst is matig en dat gaat beetje ten koste van de sfeer.

We komen rond kwart over elf aan bij Mezz. Kleine groepjes trouwe bezoekers hebben zich rondom de bar verzameld. De brede zaal met de beruchte traptreden ligt er nog rustig bij. Azzeration luidt de avond in met opzwepende electro house. Headbangend laat hij blijken er verdomd veel zin in te hebben. Zijn mix kent goede timing qua overgangen en bouwt onheilspellend op naar energiekere nummers. Melodieus en lichtelijk vocaal, waarbij een plaat met een duidelijke acid melodie er ook lekker inschiet.

Als tweede act van het programma staat een back-2-back sessie gepland. Franky Nuts en Lifecycle zijn geen onbekenden voor het publiek, ook niet van elkaar natuurlijk. Beide heren gaan er volop tegenaan. Na een opening met de wat toegankelijkere ‘anno-nu’ genres, breekt de pleuris uit. De dj’s dagen elkaar uit door met vieze dubstep te smijten. Daar lust het publiek wel pap van! Eigen producties worden afgewisseld met knallers zoals: ‘Chosing For You’ van I Am Legion. Dat de aangekondigde mc heeft afgezegd, mag de pret niet bederven. Franky Nuts neemt het initiatief om deze rol zelf te vervullen en doet dit kundig. Het publiek is tot dusver redelijk afwachtend geweest, maar barst dan toch los tijdens deze set.

Megalodon is een gevraagde naam in Nederland. Zijn producties hebben hier heel wat stof op doen waaien. Hij heeft inmiddels op feesten gestaan als Subway en Resist in Nederland. Deze uit Los Angeles afkomstige artiest heeft er zelfs voor gekozen om hierheen te verhuizen sinds dit jaar. “Ik hou van L.A., maar ben er klaar mee en zoek hier een nieuw thuis.” Zijn set brengt tijdens deze avond het vertrouwde Megalodon geluid. Amerikaans, maar toch trouw aan de roots van de oorspronkelijke dubstep uit Croydon in Londen. Nummers als ‘Rectify’ en ‘Triple Bypass’ maken ook hier furore. Tussendoor komt er grime langs en wordt dan opgevolgd met stevige ‘machinegun’ baslijnen. Deze artiest weet met veel expressie de nummers te mixen en schuwt niet van lange blends tussen platen.

Als laatste acts zijn 50 Carrot en Pogman overgevlogen. Deze uit Engeland afkomstige artiesten staan vooral bekend om hun rauwe stijl. Die komt hier vanavond goed tot uiting. Een ware dj-battle vindt plaats, waarbij de dj’s elkaar om de beurt afwisselen en uitdagen. Al snel veranderen de rollen echter. Pogman neemt de rol van entertainer aan. Hij positioneert zich voorop het podium en begint het publiek op te jutten via de microfoon. Dit slaat goed aan, in no-time zijn de voorste bezoekers aan het stampen en springen. Een waardige afsluiter voor liefhebbers van vunzige dubstep.

Terugblikkend op deze avond kan er toch van succes gesproken worden. Ondanks de lichte teleurstelling over de redelijke opkomst, blijkt de organisatie positief. Ze stellen de tevredenheid van de bezoeker voorop en hier was gelukkig meer dan genoeg van. Kill The DJ is er in geslaagd om een aantal sterke namen weg te zetten en een mooie avond te verzorgen. We zijn dan ook benieuwd naar hun volgende stap. Volgende week, zullen zij eerst sowieso nog de afterparty verzorgen van Dope D.O.D. in Gebouw-T.

Gezien: Kill The DJ. Mezz, zaterdag 1 februari 2014.