#BB14: Flip en De Noormannen, wat een geweldenaars

Prijswinnende theatershow past prima op festival

Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Melissa Scharroo ,

Zelf benoemd “halfgeïnfecteerde schreeuwpoëet, half minnaar van het vrouwenhart” Flip is met zijn band De Noormannen en die schitterende plaat ‘Bellse Parese’ terug in Breda. Hij won de Wim Sonneveldprijs 2014 en speelde in de randstad op De Parade, maar ook in zijn voormalige thuisstad zal hij het publiek vast laten brullen van ‘Sir Yes Sir!’. Toch?

HET CONCERT:
Flip en De Noormannen, Amstel Podium, zondag 21 september 2014

DE ACT
Flip splitste zijn plaat in twee delen en laat de dreigende kant zeer duidelijk contrasteren met de lichtere kant. Noorman neemt voormalig conservatoriumvrienden, Friso van Wijck op drum, Thierry Castel op de toetsen, Jorn ten Hoopen op gitaar, Hassan Abudaldah op bas en Koen Schouten als allrounder op de blaasinstrumenten en een rammelende ketting in de pan. De show is een verbeterde versie van de albumpresentatie vorig jaar november en laat zich goed vertalen naar het veld.

HET PUBLIEK
Dat zit eerst nog in het strookje zon, ver van het podium maar als de eerste dreigende tonen van 'Tijd Te Koop' vergezeld van een flink shot rook van het podium afrollen, wint de nieuwsgierigheid het van de zonnestralen. En terecht, Flip en De Noormannen boeien vanaf de eerste seconde, wat een theaterman, wat een expressie! En wat een interactie, maar goed dat is allemaal bekend, 'Sir Yes Sir', 'Wie De Koe' en 'Alles Van Waarde' (hoe-ha!) missen hun uitwerking niet. Het applaus na afloop is ovationeel.

HET MOMENT
De meezingers gaan dus goed, maar het zijn vooral de ingetogenere nummers als 'Langzaam' en vooral 'Het Plafond', over een verloren liefde en een plafond dat ten minste altijd schoon is. Zo goed afgemeten, zo goed ingespeeld als langzaam andere instrumenten zich aansluiten bij de akoestische gitaar van Noorman. Hét moment is net na solo song 'Langzaam', als Flip bijna stilletjes toevoegt: "Dit zijn verreweg de meeste mensen waarvoor ik in mijn eentje op de gitaar heb gespeeld."