Verslag 3ThaHardWay: Lennard, ScrXtch en Bivak En De Mutsjes

Harde seizoensopener in Mezz

Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Magnus Gommers ,

Na een succesvol voorproefje 3ThaHardWay in Mezz Jupiler zaal tijdens de POBparade, is de eerste de beste editie van POB’s hardste avond opnieuw in Mezz, maar dan nu in de Kleine Zaal. Gisteren was er tussen 20:00 - 23:00 uur crust, acoustic punk en punk met optredens van Bivak En De Mutsjes, ScrXtch, en de eenmalige terugkeer van Lennard. Vooral de laatste zorgde voor een volle bak bij de seizoensopener in Mezz KZ.

Bivak En De Mutsjes is ontstaan “op een donkere, dronken dinsdagavond” in een kraakcafé, “met de bedoeling om nummers van Robert Long te vercrusten en andermans repertoire te vergallen.” Ok, laat maar eens zien: Freek Meinona, Mrrc Oer, Rickert Onderdijk, Thom Hoex en Yo de Koekbakker. De kwaadheid die bij crust, metal met een boodschap, hoort, is vooral bij zanger Mrrc te zien. De andere bandleden lijken vooral blij dat ze op het podium van Mezz KZ staan. En de maatschappelijk betrokken boodschap zal er met titels als ‘Alles Is Te Koop’ en ‘Miljoenenstrop’ vast zijn, ze is alleen onverstaanbaar en wordt niet toegelicht. Behalve dan bij het interactieve stukje: “Wie zijn de echte antifascisten?” Wat Mrrc aangeeft: “Wij vallen in vandaag en zijn géén punk, maar wat maakt het uit?”

ScrXtch speelt solo met een akoestische gitaar en zijn stem. De jonge man uit Etten-Leur, ook initiatiefnemer van AcoustiX ’n Stones, laat zich inspireren door de muziek van muzikanten als Frank Turner, Joey Cape en Chuck Ragan. Of inspireren… Hij grijpt zijn kans om Frank Turner en de overleden zanger Tony Sly van No Use For A Name te introduceren via covers en een enkel eigen nummer. Al na twee nummers breekt een snaar, die wordt vervangen terwijl dj RikInForTheKill even een plaatje inzet. ScXtch heeft het moeilijk met zijn zachtere klank de aandacht vast te houden. Het gitaarspel klinkt rommelig, maar dat geeft niet, het is immers akoestische punk. Streetpunk band Remind Them zou eigenlijk na ScrXtch voor het eerst optreden in thuisstad Breda, maar laat verstek gaan: een deel van de band heeft de griep.

Afsluiter Lennard stopte in 2009 met optreden, maar is vanavond voor één keer terug op het podium. Het vijftal uit Roosendaal en Breda, zanger Thijs Scheeres, gitaristen Ernst Ossenblok en Tom van Oers, bassist Onno Pijl en drummer Walter Poppelaars besloot tijdens de jaarlijkse repetitie dat het tijd was voor een eenmalige terugkeer van de band, in 2002 opgericht en vernoemd naar een hockeybal. En strakke punk is net als fietsen, dat verleer je niet. Zeker als Pijl en Poppelaars hun zaag meer dan scherp houden bij Otis. Op het optreden is muzikaal dan ook niet zoveel aan te merken. Behalve dat de songs wat braaf en netjes klinken. Het ruwe, onverbiddelijke ontbreekt. En de beleving is vooral op het podium te vinden. Ja, de Kleine Zaal staat vol, maar ogenschijnlijk met vrienden en familie die nog eens willen komen kijken en een foto of videootje willen maken. Toch een goeie zaak voor 3ThaHardWay en Mezz Kleine Zaal, waar de vrijwilligers achter de bar het druk hebben met uitleggen dat hier tegenwoordig ook met muntjes moet worden afgerekend.

Gezien: 3ThaHardWay met Lennard, ScrXtch en Bivak En De Mutsjes. Mezz Kleine Zaal, vrijdag 29 augustus 2014.