De plannen van Disco In The Disco voor Breda Barst

"Mijn ouders komen, dat is sowieso al een paar mensen"

Interview: Daniël Hereijgers ,

Zaterdag 20 en zondag 21 september is het weer Breda Barst! En traditiegetrouw mogen de winnaars van de voorrondes in Mezz een plekje op een hoofdpodium vullen. Om vast in de stemming te komen en de vier winnaars misschien beter te leren kennen, spreekt 3voor12/Breda met Disco In The Disco, There There en de Vlaamse bands Melting Time en The Greatest Handshake. De eerste act die we spraken: electropunkers Disco In The Disco! We spraken begin augustus met Christiaan Overal en Thijs Bruurs, op het terras van café Vulling.

Jullie hadden bij de voorrondes in Mezz allerlei tropische spullen meegenomen, opblaasbare palmbomen, een haai en strandballen. Was dat alleen voor de voorronde of neem je die spullen ook mee naar Breda Barst?
Christiaan: "We hebben zestig strandballen gekocht tot nu toe. Ze zijn best groot, daar gaan we iets mee doen. En die palmboom zit er nu in en staat gewoon leuk. De strandballen gaan we beschrijven, met 'Disco In The Disco' en allerlei tekeningen. En misschien een tekst: “Ruim je afval op”, dat past wel goed."

Voorrondewinnaars mogen altijd het festival openen. Stel: je moet op zondagmiddag om 13:00 uur spelen en er is nog geen kip. Daar sta je dan met je strandballen.
Christiaan: "Dat zou jammer zijn."
Thijs: "Er zijn wel kippen in het park."
Christiaan: "We spelen op zaterdag. Of we als eerste spelen, weet ik niet. Je zou bijna zeggen: “Kunnen we de organisatie niet bellen en zeggen alsjeblieft laat ons zo laat mogelijk…”
Thijs: "Ik zag twee andere winnaars ook op zaterdag staan dus we hebben kans dat we derde zijn. Laten we het hopen."

Bij Mezz Barst waren er heel veel mensen voor jullie op komen dagen, want jullie zijn best een gevestigde naam. Maar stel dat er niemand staat, dat maakt voor de set niks uit, toch?
Christiaan: "Het is altijd wel leuk natuurlijk, er moeten wel zoveel mogelijk mensen zijn. Of nee, als het publiek los gaat en aan het springen is, vind ik het al leuk."

Dan heeft straks tien man zestig strandballen om mee te spelen…

Christiaan: "Heel dat park gaat vol met strandballen. Er zullen vast de hele dag wel een paar kindjes aan het rennen zijn met zo’n bal."
Thijs: "Mijn ouders komen, dat is sowieso al een paar mensen."

Wat ging er bij de juryuitslag in Mezz door je heen? We hebben gewonnen! Eindelijk!
Christiaan: "We hadden wel zoiets van: “Volgens mij gaat iedereen gewoon door” en "Champagne yeah!"
Thijs: "Ik was best blij. Breda Barst is zo’n beetje het eerste festival waar ik ooit naar toe ben geweest, als vijftienjarige jongen."
Christiaan: "Het is sowieso gaaf, het is het grootste ding in Breda en er komen van mensen van all over the place."

Jullie hebben vast ook meegekregen dat er een crowdfund actie was om Breda Barst te steunen en het park schoon te houden. Nu zag ik dat je kon doneren en dan een backstage concert kon winnen. Stel jullie zouden daarvoor gevraagd worden…
Christiaan: "Als wij aan het eind mogen spelen, absoluut! Dat is duidelijk, wij zijn gewoon feest en niet dat je gaat zitten en dan denkt: “Ja, leuk.” Dat zou amazing zijn, een klein groepje mensen en dan gaan."

Breda Barst is op 20 september, gaan jullie in de tussentijd nog veel optreden? Is er een Disco In The Disco festivalzomer?
Christiaan: "We spelen in Utrecht, de 23e. Dat wordt echt te gek, vierhonderd mensen. In Buurland, het is een avondfestival. Mensen die er zin in hebben en zat zijn. Andere Thijs was er vorig jaar geweest. Daar heb je allemaal anti-kraak huizen en een plein daarbinnen waar een enorm groot feest wordt gehouden, Daarna verhuist het naar Vechtclub. En Ottopop, een festivalletje in Otterland, in de buurt van Gorinchem op 6 september. That’s it. Een paar weken geleden speelden we op Bazar Bazar in Rotterdam. Waren we de afsluiter. Echt tof, maar de helft van de mensen was al weg. Het was wel gaaf en ook best bizar, werd gehouden in…"
Thijs: "Charloos (Charlois)."
Christiaan: "Ik weet niet wie bedacht had, "Daar gaan we een festivalletje doen". We hadden eerder in Worm gespeeld op een gek festival en daar hebben we contacten opgedaan."
Thijs: "Zoals het vaak gaat. Dan heeft iemand ons gezien op een feestje of een festival."
Christiaan: "Zo hebben we dat festival in Utrecht ook gekregen, we hadden eerst in Utrecht in DB’s gespeeld."

Is 'Hitjes Voor De Bitches' al een beetje uitverkocht?
Christiaan: "Ja. Ik heb er nog tien voor ons, voor als we oud zijn. En dan nog een stuk of twaalf. Er ligt er nog eentje bij Velvet en Marthy Coumans van Grey heeft er nog een paar. Nog een plaat of een EP'tje uitbrengen zou leuk zijn, maar dan hebben we weer zoveel legendarische nummers nodig. We hebben deze zomer wel dingen gedaan, een stuk of vijf nieuwe nummers, maar eentje is leuk en kan door de beugel. Ons doel is nu: liedjes maken om mee op te treden."