Zomer in het kwadraat: Rina Mushonga

Een zomerse middag in kleine zaal

Tekst: Lisa Ruskus ,

Voor de tweede maal doet Rina Mushonga Mezz aan. De Half-Nederlandse, half-Zimbabwaanse singer-songwriter presenteert deze middag, onder andere, haar debuutplaat ‘The Wild, The Wilderness’ met een vijfkoppige band.

Mushonga presenteert een frisse mix tussen stevige singer-songwriter en een world sound. De Afrikaanse sound onderscheidt Mushonga van andere singer-songwriters. Wanneer deze minder wordt, is de sound minder authentiek. De ballads zijn wat dichtgesmeerd en zakken hierdoor soms wat in. De kwaliteit van het optreden is verbazingwekkend, Mushonga zelf is een geweldige zangeres en zij is er ook in geslaagd een band om zich heen te verzamelen die gewoon retegoed is. Breda Barst paste Mushonga perfect, in Mezz wordt er vooral geluisterd. Dit levert veel mooie, breekbare momenten op. De zaal is muisstil en zeer dankbaar. Het werkt echter ook in de hand dat het soms wat saai wordt.

De architectuur van de kleine zaal werkt een toegift in de hand. En na twee dampende nummers neemt Mezz afscheid van Mushonga. Mushonga en haar band zijn ontzettend goed, ze kunnen nog iets winnen op sfeer. Hopelijk gaan we ze veel zien op zomerfestivals want dat lijkt toch de béste plek voor dit zomerse collectief.

Gezien: Rina Mushonga. Mezz Kleine Zaal, zondag 27 april 2014.