Eerste editie Thrashbangers Night is succes

Het codewoord is nuance, daar ontbreekt het volledig aan

Tekst: Lisa Ruskus ,

Breda is een nieuwe metalavond rijker: Thrashbangers Night. De eerste editie vond vrijdag plaats en mocht rekenen op een goed gevulde zaal. Initiatiefnemer en dj van vanavond is Bas van Poppel. Er is te weinig metal in Breda vindt hij, en de goede opkomst tijdens deze eerste editie van Thrashbangers Night lijkt dit te bevestigen. Twee bands hebben de eer dit eerste feest te openen, de avond wordt aan elkaar gedraaid door dj’s Martin en Bas. Een avond vol metalmuziek: death, thrash, symfonisch, oud en nieuw. Voor elke metalhead wat wils, de tweede editie staat al gepland in mei.

Thuig is afkomstig uit Tilburg en het codewoord is nuance. Daar ontbreekt het het jeugdige viertal compleet aan. De nummers dragen titels als ‘A Lesson In Violence’ en ‘Bullet Bukakke’, denkt u vooral eens rustig naar over de diepere betekenis van de tweede. Net zoals de teksten ontbreekt het de muziek aan enige nuance. Thuig brengt keiharde thrashmetal naar Breda, de band is hard, snel en verrassend strak; een enkele rommelige overgang daar gelaten. Een halfuur lang smijt Thuig haar gore thrash het publiek in, met nog enkele ziekteverwensingen laten ze ons na ene goed halfuur achter. Om vervolgens bij Magnetron in het publiek de boel weer flink op stelten te zetten.

Het Mezz-publiek is deze avond getuige van een heugelijk moment, wanneer Magnetron het podium betreedt, blijkt dit de band helemaal niet te zien. Vreemd? Enigszins, maar gelukkig blijkt al snel dat alles bij het oude blijft en dat Magnetron tegenwoordig enkel door het leven gaat als Eliminati. Inclusief een fraaie backdrop. Aan de sound en kwaliteit heeft de band gelukkig niets veranderd. Een combinatie van trash en deathmetal, de sound van 1989 zoals ze het zelf noemen, van zeer goede kwaliteit. Eliminati krijgt Mezz niet alleen aan het pitten, maar ook aan het luisteren, wat een zeer goede prestatie is.

Thrashbangers Night is ondanks het relatief agressieve karakter van het muziekgenre een zeer gemoedelijke avond. Op naar de volgende zullen we maar zeggen!

Gezien: Thrashbangers Night: Thuig + Magnetron/Eliminati. Mezz Kleine Zaal, vrijdag 25 april 2014.