Een droomachtige avond met Kris Berry & Perquisite

Po√ętisch, meeslepend en betoverend

Tekst: Kyki Vermaire, foto's: Sanne van Hassel ,

Donderdag 24 april wordt de Jupilerzaal in de MEZZ omgetoverd tot een sfeervolle ruimte waar melancholische klanken hoorbaar zijn. Electrobeats van Rita Zipora gevolgd door de zoete stem van Kris Berry gecombineerd met muzikale hoogstandjes van Perquisite. Een zwijmelende en meeslepende avond.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Rita Zipora, een mix van electropop en Nederlandstalige teksten, waarbij invloeden van Massive Attack en Portishead duidelijk herkenbaar zijn. Met behulp van haar stemvervormer (sequencer) betovert ze haar publiek en is iedereen in de ban van haar verhaal. Echter lijkt het publiek zó in de ban te zijn, dat interactie/respons vrijwel achterwege blijft. Rustige persoonlijke nummers, over opa en oma, meer uptempo, het wisselt elkaar allemaal af. Oud en nieuw werk wordt gespeeld. Tour nummer zeven, nog eentje te gaan en dan mag de band even rusten. Maar iets vertelt ons dat wij nog lang niet 'uitgelezen' zijn en dat Rita Zipora ons nog veel meer te vertellen heeft.

Perquisite is de producerende en componerende kant van het voormalig duo Pete Philly & Perquisite. Na de break up in 2009 heeft Perquisite zeker niet stil gezeten. Met een 'Duiveltje' op zak voor Nederlands beste producer heeft hij zich op de filmmuziek gericht. Diverse soundtracks staan op zijn naam, onder andere 'Carmen van het Noorden', beloond met Gouden Kalf, én hij knalde er in 2010 nog een solo album uit. Kris Berry kennen we van haar EP 'Flower Empty Tree' uit 2011 en van haar debuut album 'Marbles' uit 2012. Haar talent is direct opgevallen en beloond met een 'Soul & Jazz Talent Award' in 2012. Kris heeft inmiddels al heel wat getourd en bundelt haar vocale krachten nu met de muzikale kunsten van Perquisite.

Kris Berry en Perquisite staan compleet, met drum, toetsenist en een charismatische gitarist, op de planken. De publiek in zaal is al enigszins betoverd, maar komt nu losser en wat meer op gang. Het mooie van de gehele set is dat telkens wanneer je even mee wordt gesleurd in het melancholische cellogeluid, je weer wakker wordt geschud door de blazers. Op de achtergrond, en soms duidelijker aanwezig, klinken saxofoon, trompet en trombone. Een inventieve combinatie van meesleuren, wegdromen in de magie van de muziek en teruggegooid worden in het heden, het nu. Voor degene die de stijl van Pete Philly & Perquisite in hun hoofd hadden, zal de avond misschien een tegenvaller zijn geweest. Een geheel andere setting, maar zeker net zo levendig en mooi.

Gezien: Rita Zipora, Kris Berry & Perquisite. Mezz, donderdag 24 april 2014.