Record Store Day 2014 in Breda

Mobius, Hallo Venray, Mintzkov en Awash

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Record Store Day 2014, de feestdag van de onafhankelijke platenzaak had in Breda, net als vorig jaar, weer een behoorlijke lijst aan in store optredens, bij Roots Mail Music, Tunes Ville en Velvet. We deden een greep uit lokaal talent en een bewezen Belgische band en kregen er, door wat roosterverschuivingen, Hallo Venray bij. Daniël Hereijgers ging naar Tunes Ville en op straat staan bij Velvet, net als de acts en veel publiek.

Mobius had graag vandaag debuut EP ‘With Time Comes’ meegenomen, maar helaas voor het voormalige GogoYubari-met-nieuwe-drummer: die eerste officiële opnames op vinyl zijn vertraagd. Daarom kon het releasefeest in Het Hijgend Hert voorlopig nog niet doorgaan. Morgen, op Eerste Paasdag, presenteert de band van Marvin van der Plas, Tomas Mahu, Mark van Eijk en Nick Heijder wel officieel de songs in een versterkte setting, tijdens de POBparade om 16:00 uur in de Bruine Pij. De moeite waard, de vijf nummers klinken akoestisch al prima.

Daarna pikken we door wat roosterverschuivingen de hele set van Hallo Venray mee bij Velvet. Die duurt maar liefst drie nummers, want Hallo Venray wordt nog in andere steden verwacht. Hallo Venray ademt de college rock van de jaren tachtig en negentig en zo ziet het trio en hun materiaal er ook uit. Een korte set dus, lekker rommelig en klinkt nog steeds als Dinosaur Jr. Zanger/gitarist Henk Koorn trekt in het derde nummer geregeld per ongeluk zijn snoer los uit de versterker, wat onbedoeld een grappige noot toevoegt.

Mintzkov
brengt daarna wat we van de Vlamingen kennen: dromerige popnummers die mooi uitgebalanceerd zijn. De band zit als een soort orkest op een kluitje, Philip Bosschaerts’ zang wordt mooi aangevuld door bassiste Lies Lorquet, die bij Ik Zie U Graag vorig weekend nog een dj-set draaide. Ook Mintzkov is alweer snel vertrokken, na drie nummers is het klaar. De band begon Record Store Day in Venlo, en mag na Breda nog naar Dordrecht en Bergen op Zoom.

Na Mintzkov begint Awash aan de ombouw, de stoeltjes gaan weer aan de kant. Awash is inmiddels vaste klant voor in stores op Record Store Day bij Velvet Breda. Het is niet moeilijk om te zien waarom dat is, de band rond Geert van der Burg is enthousiast als altijd en weet ook nu weer veel volk vast te houden in de Tolburgstraat. De eerlijke, vaak persoonlijke nummers hebben zich al vaker bewezen in een akoestische setting met cajon in plaats van drums en zonder elektrische gitaar. Awash speelt Tweede Paasdag om 17:00 uur in De Bommel, dat zal wel een volledig versterkte set zijn.

Gezien: Record Store Day 2014 met Mobius, Hallo Venray, Mintzkov en Awash. Tunes Ville en Velvet Breda, zaterdag 19 april 2014.