Tribute 2 Bob Marley 2014: Conscious Party - Rootsriders

Rootsriders eren een legende en brengen voor één avond Bob Marley naar Breda

Tekst: Kyki Vermaire, foto's: Robbert Nijs ,

De Nederlandse/Caribische muziekgroep 'Rootsriders', is in Nederland bekend van hun Tribute 2 Bob Marley liveshows. Rootsriders is: Philip 'Junior' Tecla -vocals- Mitchell Brunings -vocals- Tamara Nivillac -vocals- Felitciano Burnett -keys- Erno Klein -keys- Ricardo Simons -drums- Derrick EE -bass- Huey Buitendorp -gitaar- Zij stonden donderdag 17 april in een uitverkochte Jupiler zaal. Het publiek staat nog voor de deur in de rij en wanneer wij de zaal binnenkomen, is deze al goed vol. Een mooi plekje op het balkon geeft weer een nieuw en vooral een mooi zicht op het podium, maar zeer zeker ook op het publiek.

Het mag duidelijk zijn, Breda houdt van reggae. Het publiek is divers en staat letterlijk tot aan het randje van het podium. Deze avond wordt Tamara Nivillac vergezeld door een dame en samen verzorgen zij de backing vocals. Twee blazers staan hun mannetje op het podium en Mitchell Brunings, ja die van dat ene bekende tv-programma, is er ook bij. Daarnaast is Miss Sugar ook van de partij en zij opent de avond met het nummer 'Turn Your Lights Down Low'. Vanaf het eerste nummer is het publiek enthousiast. Wij kijken vanaf het balkon naar zingende en dansende mensen, stuk voor stuk met een glimlach op het gelaat. Wanneer de band het nummer 'Exodus' speelt, verschijnt Junior Tecla op het podium en even stokt onze adem. Alsof Bob Marley is opgestaan. 'Get Up, Stand Up' wordt gespeeld en er worden, vanuit het publiek, drie kinderen op het podium getrokken. Zij mogen naast Junior staan, meezingen en dansen. 'Could You Be Loved' klinkt door de zaal en er heerst een oprechte vrolijke en positieve sfeer. Mitchell wordt aangekondigd en hij maakt zijn entree. Een aangename stem die goed bij het geheel past. Even dromen wij weg naar een ver warm oord. De geur van bepaalde genotsmiddelen prikkelen onze neus en laten ons weer terugkeren naar het heden.  

Junior komt terug op het podium en in dit gedeelte lijkt het alsof er iets meer uptempo wordt gespeeld. De zaal danst en zingt de gehele avond uit volle borst mee. Een ruim twee uur durende set, onbekende en bekende nummers, ze komen allemaal voorbij. Elk nummer met dezelfde pure passie en energie gespeeld en gezongen. Het is een feestje om naar te kijken en te luisteren. Mitchell zingt 'Redemption Song' als een van de laatste nummers. Hij vraagt het publiek om te filmen en het met de wereld te sharen. Zeg het voort: "Niemand behalve wijzelf kunnen onze geesten bevrijden".

Helaas hebben wij nooit de échte Bob Marley kunnen zien, maar Rootsriders zorgt ervoor dat reggae blijft leven. Een heel mooi stukje reggae, ter nagedachtenis van een groots artiest, Robert Nesta Marley.  

Gezien: Rootsriders. Mezz, donderdag 17 april 2014.