Friday On The Rocks: Duskhead presenteerde EP ‘Thousand Eyes’

Met voorprogramma The Lucky Ones uit Den Haag

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

De “niet-Bredase-maar-wel-vaak-in-Breda-zijnde” band Duskhead kwam vrijdag 4 april tijdens Friday On The Rocks de nieuwe EP ‘Thousand Eyes’ presenteren. De opvolger van de ‘Duskhead’ EP die vorig jaar verscheen. Eerst was het podium voor de Hagenezen The Lucky Ones, die bewust wat later begonnen, anders was De Speeltuin nog zo leeg. Friday On The Rocks werd weer zo’n echt rockende, late vrijdag, zoals POB het vanaf het begin bedoelde.

The Lucky Ones uit Den Haag vierde deze week haar eenjarig jubileum, maar maakte in oktober 2013 een nieuwe start waarbij drummer Jochem Jautze aansloot. Hoe komt zo’n vrij nieuwe band uit Den Haag dan in Breda? De drie, zanger en gitarist Leon Sibum, bassist Martijn Boon en drummer Jautze zijn exponenten van een levendige Haagse popscene en spelen in veel meer bands dan The Lucky Ones. Ze hebben daardoor een netwerk, dat ze ook op een vrijdagavond op een klein podium in de Bredase Speeltuin brengt. In 35 minuten gaat het van eigen werk met rock-, blues- en grunge-invloeden via een trage en lome cover van Lana Del Rey’s ‘Videogames’ naar een rockende finale met eigen song ‘No Fun’. Dat lijkt kort, maar aan alles is te merken dat The Lucky Ones nog speelt met het materiaal. Ook live, wat het optreden interessanter maakt.

Netwerken, dat is ook volgens zanger en bassist Jochum van Weert van Duskhead de manier om aan optredens te komen. “Zoek bands op die gelijksoortige muziek maken en ga samen dingen regelen,” om er met een glimlach aan toe te voegen: “eigenlijk zijn wij geen Bredase band, we komen uit Den Bosch en Tilburg. Mensen denken dat vaak omdat ik en Rogier in TANK 86 spelen en omdat Duskhead vaak optreedt in Breda. We zijn hier ook graag.” Behalve Rogier Berben van TANK 86 bestaat de band uit gitarist Joerie Dekker (Sofia Nero) en drummer Lars Spijkervet, en vanavond ook een paar songs met Thomas van der Zwan op bluesharp en mondharmonica. De drie tracks van ‘Thousand Eyes’: ‘God Of Thunder’, ‘Life In A  Nutshell’ en ‘Mental Image’ passen qua stijl prima bij de sound van Duskhead, waarin stoner-, blues- en southern-rock met slidereffect en harmonica samenkomen. De geregelde tweede en derde stem zorgen er ook voor dat het nergens vlak wordt, toch vaak een risico van stoner. Ook hier straalt het speelplezier er vanaf, Duskhead is een ideale band voor een stevige rockavond als Friday On The Rocks. Zondag 20 april speelt Duskhead alweer in de stad, om 22:00 uur in de Bruine Pij, dat is op Eerste Paasdag tijdens de POBparade.

Gezien: Friday On The Rocks met The Lucky Ones, Duskhead. De Speeltuin, vrijdag 4 april 2014.