Literair gezelschap vlamt in Mezz Café tijdens eerste VONK

Poëzie, literatuur en muziek zorgen voor een warme avond en stof tot nadenken

Tekst: Kyki Vermaire, foto's: Daniël Hereijgers ,

Mezz Café beleefde dinsdag 24 september de eerste editie van VONK, een literaire avond mogelijk gemaakt door maar liefst zes partijen: Boekhandel Polare, Bibliotheek Breda / Nieuwe Veste, Kees van Meel & Rick Baggermans, uitgeverij De Geus, Boekhandel van Kemenade & Hollaers en Mezz. Een diversiteit van onderwerpen vloog voorbij op deze literaire avond. VONK presenteert poëzie, literatuur en muziek en zorgt voor vuur op de planken.

Dichteres Ilse Vandenbussche begint en draagt haar werk voor. Gedichten over koolmeesjes en andere dieren die je meenemen in hun wereld. Met behulp van afbeeldingen versterkt ze dit nog eens en maakt ze het beeldend. Erik van de Berge zorgt voor muzikale begeleiding en zingt over het konijn en de elfjes. Leuk om te zien dat er ruimte is voor humor. Af en toe wordt er gespiekt op het blaadje en vult llse Erik aan vanuit de zaal. De verhalenbundel ‘Het aarzelen van de tijd’ van Vlaming Peter Minten ligt aanstaande vrijdag op de planken. Hij geeft het publiek twee van zijn korte verhalen, één voor en één na de pauze. Met zijn accent en humoristische uitspraken zorgt hij ervoor dat het publiek aan zijn lippen hangt.  

Flip Noorman knalt van het podium. Met behulp van zijn lichaamshouding, megafoon, gitaar en banjo zorgt hij voor een bombastisch effect. Zijn gitaarspel is hard en groot. Wanneer de zaal een beetje bekomen en gewend is, zorgt de singer-/songwriter voor een kleine interactie. We zien een lichte twijfeling bij het publiek, maar Flip doet zijn ding en dat doet hij goed. Hij zingt over ‘principes die verwelken, nagels in een wijnglas en schimmel in de bank.’ Hij heeft een rauwe sound en weet daarmee de aandacht goed erbij te houden. Tijd technisch is er een pauze ingelast, maar wij zien Flip liever doorvlammen.

Zijn debuutalbum ’Bellse Parese‘ komt 29 november uit, ook op LP. We krijgen uitleg over de titel. De twee kanten van Flip. Zijn geïnfecteerde kant; hard en rauw. En zijn mooie kant; klein en zacht. We beloven je alvast een interview over dit debuut van Noorman voor die tijd op 3voor12/Breda. Zijn teksten en het volume zijn nu beide kleiner en zijn zachte kant komt naar boven. Met zijn hoofd op haar borsten en geurende jasmijnthee laat hij je geloven in hetgeen wat je nooit zeker weet. Toch heeft hij in dit gedeelte ook iets hards. Zo zorgt hij ervoor dat de zaal ook na de pauze geboeid blijft luisteren.

Flip zorgt voor een avond vol crescendo en decrescendo en slingert je heen en weer van donker, groot naar licht en klein. Zijn set is aantrekkelijk, pakkend en zet vooral aan tot denken. Hebben wij allemaal twee of meerdere kanten?

Gezien: Ilse Vandenbussche, Peter Minten en Flip Noorman (VONK). Mezz Café, dinsdag 24 september 2013 .