Combichrist geeft Antronic Festival stevig debuut

Cybergothic festival past ook in de zaal

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Francois de Jonge ,

Na drie edities cybergothic feesten Antronic Party in Mezz Café was het vrijdag 25 oktober tijd voor een stap groter: de zaal. Van 20:00 tot 02:00 uur was het plan en daarna nog even doorgaan in Mezz Café. XMH uit Vlissingen werd geboekt, [x]-Rx kwam over uit Keulen en de flinke toerbus van het Noors/Amerikaanse Combichrist stopte een dagje in Nederland en liefst 4 dj’s uit de Nederlandse scene maakten er een lange en vooral dansbare avond van. Wij zochten het feestgedruis op, nieuwsgierig naar dit nieuwe, opvallende festival in Breda. Lees zeker even door voor de conclusie.

XMH uit Vlissingen mag beginnen en krijgt in een half uur het publiek op gang met hun “harde electronische muziek met industrial- en trance-invloeden”. Wat dat betekent, daar komen we al snel achter als het trio ‘WasteD’ inzet. XMH brengt een combinatie van duistere trance, rave en harde electro, bijna gabber. Zanger en frontman Benjamin Samson loopt driftig van links naar rechts en schreeuwt over de beats, met uitpuilende ogen vol dramatiek. Samson wordt geflankeerd door Pieter Sperling en Isa Garcia die vanachter hun toetsen dansen zoals dj’s dat doen: handje in de lucht en het publiek oppeppen. Met name Sperling gaat hier flink in op. Mezz is nog niet halfvol, maar er wordt al wel gedanst. En hoe: cybergoths dansen harmonieus op de plaats, op hooguit één vierkante meter. De kar op gang brengen, dat lukt XMH met gemak. Ook met ‘Snakes’ van het aanstaande album ‘In Your Face’. Leuke act, die in een interview met 3voor12/Zeeland vorig jaar aangaf vaker in Nederland te willen spelen. Zou het als live act ook prima doen in het vergane gabber-disco-circuit zoals in de legendarische Club-X, net over de grens bij Wernhout.

We maken een praatje met Martijn, dj Exocide uit Tilburg, hij draait harsh industrial en EBM. Harder dan de rest en vulde net de ruimte tussen XMH en [x]-Rx. Net als organisator Ramon van Ophuizen is hij blij met het festival en met zijn kans er te kunnen draaien. Later is het na [x]-Rx de beurt aan dj KWOAD en daarna Statik Sky, de vier dj’s nemen het tot slot ook in het café over, waar nu nog Damian Wilson speelt, zodat de hele avond Antronic is.

[x]-Rx, dat rijmt op helemaal niks, opent met ‘Put Your Hands In The Air’ en de regel “Welcome to the show!” Waar XMH creativiteit had in tekst en muzikale opbouw, laten deze twee Duitsers CyRex en Sine-x geen twijfel bestaan: dit is gabbertrance of cybergabber. Eentonig, saai, oncreatief en ze weten het zelf. “Breda where are you?”, als bij een slechte hiphopshow met oubollige trucjes, weten ze dat ze het publiek hard nodig hebben. De titels vormen vrijwel alle tekst, dus weet je dat het lomp is bij ‘Activate The Machines’, ‘Hit The Drums’ en ‘Hard Bass, Hard Soundz’. Al is ‘(Nein, Ich Habe) Kein Herz’ dan weer hilarisch slecht. Muzikaal weinig noemenswaardig, maar het publiek blijft stevig dansen en gaat los op het herhalende gebeuk van de twee houten klazen.

Combichrist lijkt aan het begin ook de verkeerde kant uit te gaan, er gaan ballons van eenhoornhoofden (fans van drummer Joe Letz blijkbaar) de lucht in en de drummer doet trucjes met zijn drumstokken. Het gaat om een echte band met echte songs en dat zal Antronic Festival merken. Drummer Letz blijkt technisch zeer goed en dat geldt ook voor de androgyne gitarist Abbey Nex en toetsenist Z Marr, de twee andere bandleden die frontman Andy LaPlegua dit keer rond zich verzameld heeft. Het genre? Aggrotech, met inderdaad een vrij agressieve lading als ‘Fuck That Shit’ of ‘Feed Your Anger’ en ‘Never Surrender’. De muziek is opzwepend en overrompelt, als een Engelstalige Rammstein, waarvoor Combichrist eens voorprogramma was. LaPlegua heeft qua mimiek ook naar Rammstein frontman Till Lindemann gekeken maar in tegenstelling tot de Rammstein frontman sleurt en springt hij actief over het podium, niet gehinderd door een statische effectenshow, en maakt veel contact met de fans vooraan.

Op de dansvloer gaat het nu wat lomper. Potige mannen met Rammstein-shirts willen ook bewegen bij hun band van de avond, maar zitten nu eenmaal minder in de donkere dansbare EBM en meer in de metal. Een verwijt dat Combichrist ook kreeg van sommige fans toen het laatste album ‘No Redemption’ vorig jaar verscheen, als soundtrack voor de videogame Devil May Cry. Veel te veel metal, minder van de oorspronkelijke dansbare industrial en electronic body music zoals de hit ‘Your Body Beat’ uit 2006. Het Nederlandse publiek boeit die kritiek helemaal niets, en terecht. Combichrist is een oerdegelijke industrial cybermetal act met een geweldige show die knalt en het publiek geeft waar het om vraagt.

Organisator Ramon ‘Mortal Paralizers’ van Ophuizen vertelde het pas nog aan 3voor12/Breda: “Ik wil iets opbouwen en mensen iets geven om naar uit te kijken.” Dat is met Antronic Festival zeker gelukt, zelfs in de zaal van Mezz. Het binnenhalen van een grote naam als Combichrist voor een uniek concert in Nederland bleek een gouden zet en gezien de goede ambiance en goedgevulde dansvloer is er een vruchtbare bodem voor meer. Al heeft de zaal wel duidelijk een publiekstrekker nodig. De volgende Antronic Party is weer in Mezz Café op derde kerstdag 27 december.

Gezien: Antronic Festival met XMH, [x]-Rx en Combichrist. Mezz, vrijdag 25 oktober 2013.