Club 3voor12/Breda: avondje stevig rocken in Mezz Café

Podium metalproof!

Tekst: Kyky Vermaire, foto's: Daniël Hereijgers ,

Drie regionale acts krijgen deze zaterdag 15 november mogelijkheid het podium te testen. Is het metalproof? Deze avond zijn het de bands Blue Garden Powerized en A Giant A Genius die hun sound laten horen.

Blue Garden
Het trio start deze editie van Club 3voor12/Breda. Het drietal bestaat uit Gijs (gitaar) Robert (drums) en Laetitia (vocals en bass). Ze beginnen direct met hun set en we wachten op een introductie, maar deze blijft achterwege. De band doet waar ze goed in zijn: muziek maken. Ze spelen hun set rustig en Gijs van Elewout laat zijn gitaar flink janken. Hij heeft goeie strakke solo’s. Laetitia Kemps zingt alle nummers rustig en duidelijk verstaanbaar en naarmate de set vordert zien we Kemps losser worden en bast ze lekker door en heeft het drietal plezier op het podium. Ze kijken naar elkaar en communiceren non verbaal en zorgen zo dat ze alle drie elk nummer goed inzetten. Wanneer het laatste nummer wordt gespeeld zien we een enthousiast trio. Van Elewout roept tegen het einde van het nummer iets door de microfoon. Het lijkt erop alsof hij het publiek wil bedanken, maar helaas staat zijn microfoon niet aan en is het onhoorbaar wat hij zegt. Hij springt van het podium en laat Kemps en Van Kuijk het nummer afronden met een lekkers stukje bas en drum en geeft hen de ‘credits’.

Blue Garden doet inderdaad denken, zoals in de aankondiging al geschreven, aan de ‘oudere’ rockbands, maar hebben daar omheen een eigen geluid gecreëerd. Een band die een goede sterke basis heeft: vriendschap.

Powerized
Het podium wordt omgebouwd en versterkers worden verwisseld, terwijl zanger Nick Holleman rustig met één been op het podium staat toe te kijken en rekt en strekt.

De intro van de band is een compositie gemaakt door Holleman. Het is een mooi stuk en het vraagt om opkomende bandleden die plaatsnemen achter het drumstel of hun gitaar omhangen. De leden staan al op het podium en hebben er zin in! De band telt zes leden; Nick (vocals) Mike (toetsen) Bart (lead gitarist) Nash (rhythm gitarist) Bart (bas) en Jeffrey (drums). Zodra de intro is afgelopen zet Holleman zijn keel open. Een actieve zanger die zijn bandleden erbij betrekt, hard kan headbangen en perfect blijft zingen, met toetsenist Mike meespeelt en bassist mee laat zingen. De set is vanavond iets anders dan normaal, het staat in het teken van gitarist Nash van Gool. Het is helaas zijn laatste optreden en ze maken er nog een keer een geweldig power metal feestje van. De nieuwe gitarist wordt ook even in het zonnetje gezet en aangekondigd. Bart laat zijn gitaar spreken en het band is een mooi plaatje om naar te kijken. Ze zetten een goeie krachtige set neer en sluiten af met hun nummer ‘My Creed’.

Het mag duidelijk zijn dat de kracht van Powerized enthousiasme is en wij vinden dat zij daar ‘live performance’ zeer zeker aan toe mogen voegen!

A Giant A Genius
Een korte pauze is ingelast en we zien de laatste band zich installeren. Zanger en gitarist Gideon zorgt voor sterke teksten en Peter laat weer magisch drumwerk horen zoals we kort geleden hem ook bij Soliton in Uit Je Hok al zagen. Het baswerk van Tim staat lekker hard afgesteld en hij zorgt voor de backing vocals. Met de gillende gitaar van Matthijs laat de band een meeslepend geluid horen wat bijna een hypnotiserend effect heeft, zeker wanneer er tijdens het tweede nummer ‘Hall Of Oathes’ een vrouwenstem op band hoorbaar is.

De teksten van AGAG zijn mooi en de muziek eronder versterkt het verhaal. Muziek die je in de auto kan draaien terwijl je in het donker over een kilometerslange snelweg aan het rijden bent. Een geluid wat je meeneemt in gedachten, je laat luisteren en laat nadenken.

‘Die In Grass Mode’ is een nieuw nummer en ze spelen een mooie strakke set. De band is inderdaad verhalend, zowel qua tekst als muziek en we zien dit door in het publiek. De band neemt je mee in een magische muziekwereld.