Powerized: “Ik weet zeker dat we grote dingen gaan doen. Aan ons zal het niet liggen”

Zaterdag 16 november live op Club 3voor12/Breda

Interview: Daniël Hereijgers ,

Powerized is een melodieuze power metal band met invloeden van bands als Edguy, Powerwolf en Avantasia. De huidige bezetting van het zestal bestaat sinds februari 2013. Nog niet zo lang dus. De livereputatie van deze band liegt er echter niet om. Onlangs bracht de band hun eerste EP onder de titel ‘My Creed’ uit. We spraken frontman Nick Holleman, die en passant in september en oktober zes weken als zang meetoerde in de Verenigde Staten met metal legende Vicious Rumours.

Ik zag jullie in augustus op Popelucht in Etten-Leur, maar jullie komen gewoon uit Breda.
“We komen uit Breda en omstreken. Ik kom uit Breda, maar de gitarist komt uit Tilburg en de toetsenist komt uit Wagenberg, net als de bassist. De drummer komt uit Etten-Leur en we hebben, of hadden, een gitarist die uit Oosterhout komt. Nash van Gool kan het helaas niet volhouden naast zijn studie en toevallig is de zestiende zijn laatste optreden. Hij mag dan de setlist bepalen. Dan gaan we verder met Joris van Rooij uit Tilburg, die is al ingewerkt. We willen echt grote dingen doen en zijn al met heel leuke dingen bezig waar ik nog niet te veel over mag vertellen.”

Even naar het begin. Vorig jaar heetten jullie nog Your Soul Please, onze fotograaf sprak jullie toen en je gaf aan dat je de naam ging veranderen. Waarom?
“Een naam moet een eerste indruk geven. Heel vaak kregen we de reactie: “oh is dat een death metal band?” Er is niks mis mee, ik luister het zelf ook, maar die metal zijn wij helemaal niet. We hebben samen gekozen voor iets dat meer het genre en de muziek representeert. We hebben met Emergenza meegedaan als Your Soul Please. Direct daarna hebben we de naam veranderd. We waren het erover eens om dat niet tijdens de wedstrijd te doen. En toen gingen we opeens ronde na ronde verder. Dat was ook heel apart en we zijn uiteindelijk tweede geworden. Helemaal niet zo verkeerd, van de Benelux.”

Jullie hebben daarna ook de toetsenist toegevoegd?
“Ja, dat was net daarna ook. De eerste keer dat we als Powerized speelden, was in De Speeltuin en dat was de eerste keer dat hij kwam kijken. Ik gaf hem bijles wiskunde voor zijn eindexamen en hij speelde piano dus heb ik hem er voor de grap bij gevraagd. Ik ben zelf van het symfonische en melodische, wil ook met orkesten en koren gaan samenwerken, en dacht: ik ga hem pushen. “Kom anders kijken in De Speeltuin.” Hij vond het echt vet en kwam mee repeteren.”

Waren jullie toen al zo ambitieus?
“Ja, ik had al wat connecties opgedaan her en der en we waren aan het bouwen aan een eigen repertoire. We hebben best wat formatiewisselingen gehad, maar dat was vooral om de gezichten dezelfde kant op te krijgen. Het leuke van die connecties is dat er veel naar ons toe komt. We hebben veel geluk gehad, sponsors komen naar ons, festivals vragen ons. In september zouden we 12 of 13 keer optreden maar, shit, toen ging ik naar Amerika. Die optredens hebben we helaas moeten afzeggen. Ik kreeg een grotere kans. Ik weet zeker dat we grote dingen gaan doen. Aan ons zal het niet liggen.”

Wat voor connecties waren dat?

"Bands die wij zelf leuk vinden, kwamen naar ons toe: “dat was vet!” Ik speel sinds een jaar ook bij Methusalem en dan kom je ook andere bands tegen. Op 31 oktober nog, stonden we in het voorprogramma van Queensrÿche. Dan doe je ook connecties op. Of Saint Deamon, daar coverden we een nummer van en vervolgens stond ik er mee op het podium. Rock Hard kwam ook: “wij willen heel graag jullie EP reviewen voor ons magazine.” Normaal is het toch zo moeilijk om daar tussen te komen? En dat is het ook, het gaat langzaamaan, maar voorlopig houden we na elk optreden wel iets over. Facebook is ook keihandig, zeker voor contacten in het buitenland.”

Hoe kan het dat je via Powerized in Methusalem terecht kwam?
“Ik zit nu een jaar bij Methusalem. Your Soul Please was het eerste dat ik had. Zij zagen een filmpje op YouTube (‘Master Of Deceit’, zie rechts) en vroegen of ik ook bij hen wou komen zingen. Bij Vicious Rumors ging het trouwens ook zo. Drie weken van tevoren werd ik gebeld. “Heb je zin om mee te gaan? Moet je even 25 nummer leren…” De wereld van power metal is klein. En er wordt enorm veel geluld, echt niet normaal hahaha! Als er iets gebeurt, weet iedereen het.”

Wat neem je mee van het Amerikaanse avontuur naar Powerized?
“Live performance. En techniek. Qua zang vooral. Bij Powerized was ik het in het begin die live wel eens vergat dat we een nummer al gedaan hadden. Bij Vicious Rumors zijn ze allemaal zo. Verstand op nul en bam! Beleven! Het is een stuk professioneler, dat zijn we bij Powerized er ook aan het inbrengen. Geen druppel alcohol van tevoren. Dat was vanaf dag 1 al de afspraak bij Powerized. Gewoon hoe ze het benaderen, de dagelijkse routine van het touren. Iedereen was verantwoordelijk voor iets. De communicatie op het podium was ook professioneel. En we zijn 32 dagen met elkaar on the road geweest en er was geen discussie, geen chagrijnige blikken, het was altijd gezellig. Daar stond ik wel van te kijken.”

Over Hollemans avonturen in Amerika met Vicious Rumors hoor je binnenkort meer…

“De wereld is echt klein hoor. Het lijkt onbereikbaar. Niet alles gaat even professioneel. Die mannen leven primitiever dan de meeste normaal werkenden. Niet de grote sterren met een luxe leven. Ja, Iron Maiden wel ja. Of Metallica en dat soort bands. Een stapje daaronder en je bent weer back to basics.”

Dat heeft jou doen beseffen dat er met Powerized ook meer te bereiken is?
“Ja. De concurrentie is wel moordend, ze laten jou niet snel toe. Maar mogen ze je, dan doen ze dat echt wel. Je moet goed zijn, anders wordt je niet gehoord maar goede connecties helpt ook. Wij kenden in het begin niemand en ze kwamen telkens naar ons toe. Na elk optreden. Op metal-avonden of gewoon in de buurt, Breda, Oosterhout en Tilburg. We hebben gratis opnames gekregen en zelfs nog gratis opnames open staan bij Popei in Eindhoven. We hebben daar gespeeld en blijkbaar was er een competitie aan verbonden. Aan het einde kregen we te horen dat we gewonnen hadden. Dat wisten we niet. Tof, dank je!”

Wat is jullie kracht?
“Hoofdzakelijk het enthousiasme. En de insteek, want wij willen gewoon spelen. Maakt niet uit waar. Zoveel mogelijk en we krijgen allemaal zo’n kick van op het podium staan en die interactie met het publiek. Ik hou ook echt van lullen tussendoor. Anders kun je net zo goed op ‘Play’ drukken en spelen. Het is de show die je neerzet en wat wij doen, is niet gespeeld. Ik bereid ook geen tekstjes voor, we lopen op het podium met elkaar te kloten en oprecht. Kwalitatief is het ook niet slecht. Net als die review van vorig jaar van jullie: dat we speelden als we voor een uitverkochte O2 Arena stonden.”

Dat is ook wat het publiek van jullie kan verwachten? Niet altijd hetzelfde trucje…
“Nee, soms maken we niet eens een set en improviseren we ter plekke. We spreken dan een cue af wanneer we overgaan naar een volgend stuk in het nummer. Daarom lopen we ook altijd uit, dus als we drie kwartier plannen pas na een uur eindigen. Gewoon omdat we daar door ons enthousiasme geen rekening mee houden.”

Wat kun je al wel vertellen over de plannen van Powerized?
“Powerized gaat in ieder geval een aantal gave festivals spelen, welke mag ik nog niet zeggen. Van eentje sprong ik zowat door het dak heen. Voor dat superfestival willen we het nieuwe album klaar hebben, zo in juni, juli denk ik. En een toertje in België binnenkort, een gig of acht. En dan hopen we zo snel mogelijk naar Duitsland. Duitsland is dé markt, we gaan daar labels benaderen en dat soort dingen. Wat we nu willen, is onze reputatie aansterken. Dat als we aankomen bij een record label en ze niet zeggen: “Powerized? Nog nooit van gehoord.” En het jaar daarna vlammen, zo in de tweede helft van 2014.”