Première EP ‘Illuminated’ van Blue Garden op Club 3voor12/Breda

“De EP laat onze ontwikkeling zien. Volwassener en voller”

Interview: Daniël Hereijgers ,

Blue Garden bestaat al zeven jaar en brengt nu het debuut ‘Illuminated’ uit én speelt op Club 3voor12/Breda, zaterdag 16 november. De eerste jaren heette de band Redshift en nu is Blue Garden de naam. Blue Garden maakt heavy rock met een seventies-randje en dat zul je ook zeker gaan horen in Mezz Café. Over een eerder optreden schreven we: "Straight up-rockmuziek, die erg doet denken aan rockbands van de oude stempel, met veel kracht en instrumentale stukken." We spraken gitarist Gijs van Elewout. Over de EP, het opnemen en de kracht van Blue Garden.

Vertel eens wat over de EP ‘Illuminated’ die net uit is.
“Het is een soort overzicht van waar we gestopt zijn met Red Shift tot waar Blue Garden nu staat. Het is op de EP toevallig vanaf nummer 1 ‘Hard To Get’ van Red Shift naar nummer 4 ‘Illuminated’, ons meest recente nummer. Het is een overzicht dat onze ontwikkeling laat zien. Volwassener en voller. We hebben door de jaren steeds meer geleerd en zijn er heel trots op.”

Is het niet vreemd om een nummer uit te brengen uit die tijd?

“We gingen 4 nummers opnemen, het was niet bewust om een overzicht te maken. Dat nummer is heel goed en blijft lekker om te spelen, het heeft iets AC/DC-achtigs. Onze basis lag daar.”

Hoe ging het opnemen? Was dat nieuw voor jullie?
“Helemaal nieuw was het niet, we hadden met Red Shift lang geleden al eens opgenomen. In studio The Cave Of Screams, een gehuurde boerenschuur op de weg naar Galder. Geen idee of dat nog bestaat. Voor ‘Illuminated’ konden we terecht bij Studio 195 van Patrick Delabie. Die naam kende ik uit de tijd van de punk, allemaal grote jongens hebben daar opgenomen, The Travolta’s uit Tilburg en dat soort bands. Het was superprettig om met Patrick samen te werken. Ik wou er ook niet weg, het is een soort speeltuin voor volwassenen. Hij heeft onze punkattitude goed weer weten te geven. Met Red Shift namen we alles apart op, nu konden we meteen met de band meespelen bij het opnemen van de drumtracks en dat later eventueel nog los aanpassen. Dat ging gemakkelijk. We spelen ook al zo lang samen.

En op 16 november spelen jullie de nummers voor het eerst live?
“Alleen ‘Illuminated’ spelen we voor de eerste keer live, de andere drie nummers spelen we al in onze live set. De EP is dan uiteraard ook te koop.”

Wat is jullie kracht?
“We zijn goede vrienden die echt van de muziek houden. We hoeven alledrie niet per se ‘bepaalde doelen’ te hebben. Het enige doel is zoveel mogelijk spelen. We staan er op een ontspannen manier in, daarom spelen we ook al zo lang samen.”

Hoe gaat het na 16 november verder, hebben jullie al veel plan met de EP?
“We hebben nog niets gepland, gaan wel materiaal schrijven om een full album op te nemen en sparen voor de opnames daarvan. Misschien gaan we zelf iets organiseren of samen met andere bands zalen en cafés benaderen om op te kunnen treden. Zodat meer mensen ons kunnen leren kennen. De EP moet daarbij voor zichzelf spreken. Het is een mooie afsluiting van een periode, waarin we onze instrumenten leerden kennen en samen gingen spelen in een band.”

Blue Garden speelt, net als Powerized en A Giant A Genius, op zaterdag 16 november op Club 3voor12/Breda in Mezz Café.