A Giant A Genius blijft liever niet definieerbaar

Zaterdag 16 november live op Club 3voor12/Breda

Interview: Daniël Hereijgers ,

A Giant A Genius bestaat al een aantal jaar en speelde al vaak in Breda, bijvoorbeeld 18 oktober nog bij Friday On The Rocks. Hun muziek wordt vaak omschreven als zwaar, gelaagd en hypnotiserend. De band mixt stoner, grunge en pop tot een uniek geheel. MOJO-boeker Bertus de Blaauw roemde de filmische sferen van het werk. En de mannen van A Giant A Genius werden zelfs rock’n bowlers in de categorie ‘Bands’ op WanTwo Bowling 2011. Die eeuwige roem laten we even voor wat het is, wat is A Giant A Genius en wat kun je 16 november verwachten op Club 3voor12/Breda? We spraken zanger Gideon Rijsdijk.

A Giant A Genius, waar komt die naam vandaan?
"Tsja, bandnamen he... De bassist heeft hem bedacht. Het is een zin uit een film. Een zin die ons aansprak omdat hij om vele manieren te interpreteren is."

Jullie komen volgens de biografie uit Drunen, maar komen ook uit andere plaatsen, zoals Breda.
“Ja, onze bassist Tim komt uit Drunen, ik kom uit Kaatsheuvel en Peter en Matthijs komen uit Breda. Omdat we repeteren in een eigen hok in Drunen hebben we die plaats gekozen.”

Jullie maken een mix van stoner, grunge en pop? Dat laatste is vrij verrassend.
“Je eigen stijl is soms lastig te omschrijven. We kozen pop erbij omdat we rustige passages hebben in sommige nummers. We hebben expres geen bands genoemd als inspiratie omdat dat een hele waslijst zou worden en je meteen daarmee wordt geassocieerd of in een hoekje gedrukt. We blijven liever niet definieerbaar. Qua stijl zaten de meeste van ons vroeger in heavy bands, nu hebben we meer variatie en rustigere, gezongen passages, bijna pop.”

“Ik zie het zelf graag als muziek uit een oude Amerikaanse roadmovie, zo één waarbij je in het donker door de nacht rijdt. Zo werden we ook omschreven toen we onze demo vorig jaar lieten horen aan experts op een muzikantendag in Den Bosch. Je moet iets om je muziek aan de man te brengen hè? Daar werd ook bevestigd dat het heel moeilijk is op dit moment. Als je niet speelt, leert niemand je kennen. Tegenwoordig moet je zelf geld meebrengen, lijkt het wel.”

Waar zijn jullie op dit moment mee bezig?
“We willen graag de studio in. Als je geluk hebt, hoor je 16 november al één nieuw nummer. We hebben een tijdje stilgelegen door veel drummerswisselingen. Peter heeft al eens ingevallen twee jaar geleden en we zijn blij dat hij nu onze vaste drummer is. Dat had wel even tijd nodig voordat iedereen weer zijn draai had gevonden, maar we zijn nu op het punt dat we klaar zijn voor nieuwe nummers.”

Waar ligt jullie kracht?
“We zijn een band die je live moet beleven. Als het goed uitversterkt is, komt er een muur op je af. We zijn ook heel verhalend, als je niet goed luistert, denk je misschien al snel “dat is meer van hetzelfde”, terwijl we dan wel een gitaar het hele nummer hetzelfde laten doen, maar daaronder en boven steeds meer lagen leggen. Als band zijn we democratisch, er is niet één leider. Al ben ik wel de meest kritische met fine tunen, het duurt langer dat ik zeg “nu is het goed voor mij”. Dat kost wat meer moeite, maar werkt uiteindelijk wel.”

A Giant A Genius speelt, net als Powerized en Blue Garden, op zaterdag 16 november op Club 3voor12/Breda in Mezz Café.