Kill The DJ gaat voor meer raakvlak in Breda

Tweede avond in Mezz bouwt verder aan flexibele formule

Tekst: Michael Janiec, foto’s: Linsey Kuijpers ,

Een team van gepassioneerde jongeren ziet zijn idee weer letterlijk tot leven komen met de negentiende editie van Kill The DJ in iets meer dan twee jaar tijd. Heksenketel in Roosendaal, daarna in Gebouw-T te Bergen Op Zoom en nu ook in Mezz Breda. Deze avond staat wederom in het teken van tamelijk aanverwante dansbare genres. Is dit rauwe, maar toch toegankelijke geluid iets waar Breda op zit te wachten?

Techno, electro, dubstep en drum 'n' bass zijn de genres waar het vooral om draait vanavond. Franky Nuts en Azzeration hebben ervoor gekozen om zelf te openen. Het duo stapt daarbij iets meer uit hun vorige routine en richt zich meer op techno deze keer. Het klinkt vrij ingetogen en dat is terecht voor dit relatief vroege uur. Inmiddels beginnen zich de eerste bezoekers zich in de zaal te verzamelen.

Stipt klokslag twaalf staat de volgende dj klaar. Raving George is een Belgische dj die recent flinke sprongen maakt met optredens op grote feesten en ook steeds vaker in het buitenland. Haar set is een goed afgewogen mix van techno en electro. Een minimalistische aanpak met berekend geplaatste uitschieters. Het is duidelijk te zien dat ze geniet, daarbij is er sprake van een goede publieksinteractie. Later deze week zal er een interview met haar verschijnen op 3voor12/Breda.

Addergebroed is tegenwoordig tamelijk bekend bij het internationale dubstep publiek. Omdat zijn artiestennaam in veel talen amper uit te spreken valt, gaat hij sinds kort als Adder door het leven. Daarnaast experimenteert hij tegenwoordig meer met andere genres. Zo opent hij zijn set deze avond met 'Reboot'. Een samenwerking met Culprate, die een sterke vier keer vier dansvloer vibe opwekt. Na de gemaakte muzikale brug met de vorige dj, krijgen wij alsnog het bekende dubstep geluid. Een gevarieerde mix die de originaliteit niet schuwt overigens. Unieke schakelingen tussen rust en intensiteit komen bijzonder goed uit te verf.

Als afsluiter zijn Pamb & Harsh geboekt. Er is echter maar de helft van het duo aanwezig. Dit neemt niet weg dat zij in Nederland al ruim vijftien jaar aan de weg timmeren. Ondanks dat wij dit hebben moeten missen, was dit vast een gepaste afsluiting qua opbouw van de avond. De vocale begeleiding van mc Swift komt gewoon het beste tot zijn recht op rasechte drum 'n' bass.

Kill The DJ heeft met hun Bredase debuut op de laatste Koninginnenacht een mooie basis weggezet. Een degelijke opkomst droeg toen zeker bij aan het succes van die avond. Deze opkomst was vanavond iets minder groot. Opvallend was vooral de grotere opkomst van het oudere publiek. Kill The DJ wordt duidelijk volwassener. Met de komst van de twintigste editie op 1 februari zijn er maar liefst drie buitenlandse namen geboekt. Wordt dat dan de editie die Kill The DJ definitief in Breda doet huisvesten? Wij kijken alvast vooruit in volle verwachting.

Gezien: Kill The DJ. Mezz, zaterdag 2 november 2013.