HIGGS is het eerste feestje 2.0 van Breda

Kwaliteitsdance meemaken op uitnodiging, een livestream als pre-party voor de rest

Robin van Essel ,

Altijd een lichte opwinding die zich van je meester maakt, als het weer eens zo'n dag is waarop je als nietsvermoedende 3voor12-redacteur een uitnodiging in je mailbox krijgt. Subject: 'HIGGS'. Een persbericht, een nieuwe plaat, een uitnodiging om als testobject deel te nemen aan het experiment van een gestoorde fysicus? Ah, een feestje. Nieuw initiatief? Geheime locatie? Oké, u heeft de aandacht, we gingen kijken.

Met het sluiten van De Boulevard en De Wasserette en de gedaantewisseling die De Graanbeurs heeft ondergaan, is het aanpoten voor de Bredase liefhebber van de betere dance. Oké, jonge initiatieven als Berlin Nights, Natural Wave, Clandestine en Underground zijn hooppgevend. Maar bottomline is toch dat elk nieuw initiatief in de stad met een collectieve juich wordt verwelkomd. En nu is er HIGGS, georganiseerd door een aantal jonge techno- en houseliefhebbers, die hier bovengemiddeld goed over nagedacht hebben.

Feestje 2.0
HIGGS is een feestje dus, maar niet zo eentje dat u al kent. Elke laatste vrijdag van de maand – althans, dat is de bedoeling – vindt in een heren-slash-studentenhuis in het centrum een besloten evenement plaats. “Besloten,” hoor ik u vragen, “Wat heb ik er dan aan?” Welnu, u moet begrijpen, HIGGS is een feestje 2.0. Om vleselijk aanwezig te zijn, moet u uitgenodigd worden. Maar als u niet zo well connected bent als wij, kan op de Facebook en website van HIGGS meegekeken en -geluisterd worden met een livestream. Inderdaad een beetje afgekeken van Boiler Room, maar dan gewoon in Breda.

Maar wacht even, dat is ook voor u zinvoller dan het lijkt. Ten eerste begint HIGGS vroeg: de livestream is online van 20.00 uur tot middernacht. Als digitale pre-party, dus. Bovendien nodigt HIGGS DJs uit die hun mannetje staan in de techno en house en alle aanverwanten. Stonden op de eerste editie nog lokale acts T.I.M en Carma Collectiv samen met Invite (o.a. Awakenings) achter de tafels, voor de editie komende vrijdag komt onder anderen Trouw-coryfee Nuno Dos Santos draaien.

Mooie mensen
Fysieke aanwezigheid op het event is vooral bedoeld als intieme gathering voor mensen uit de scene, zeggen twee van de initiatiefnemers, Tim Chapusot en Yorick Goedhart. “Er is zoveel goede muziek, we willen dat gewoon een plek geven. Voor iedereen. Vandaar die livestream.” Een huisfeest meets underground meets netwerkborrel is inderdaad een schot in de roos om HIGGS te beschrijven. En er moet gezegd worden, er flaneren veel mooie mensen rond de draaitafels die avond. Het is gezellig druk. En zelfs gevoed door het vele gratis bier, beschikbaar gesteld door een groot Belgisch biermerk dat er wel oren naar had om het initiatief te sponsoren, ziet het er allemaal heel cool uit.

Om dit crossmediale spektakel live mee te mogen maken, geef je overigens wel wat privacy en vrijheid uit handen. Koud binnen moet je het event al op je Facebook delen, en we worden meer dan eens gevraagd vooral in het zicht van één van de camera's te gaan staan. Niet heel ongedwongen allemaal inderdaad, maar er is de organisatie duidelijk veel aan gelegen om dit concept te laten slagen. De beeldvorming rond HIGGS wordt dan ook strak geregisseerd. Het is natuurlijk de vraag of een dergelijk concept, dat exclusief wordt gehouden voor het grote publiek, daadwerkelijk iets aan de Bredase scene bijdraagt. “Misschien gaan we in de toekomst openbaar, of doen we een showcase,” zegt Yorick Goedhart. “Eerst naam maken.” Ook wel logisch.

Hoe dan ook, wie HIGGS met eigen zintuigen wil zien en horen, kan aanstaande vrijdag 31 mei van 20.00 tot 00.00 uur terecht op de website. Ook zijn er videos terug te zien van vorige editie. De volledige lineup voor vrijdag:

Nuno Dos Santos (Trouw / SoHaSo)
Jelle Kuipers LIVE
Carma Collectiv (Connect)
T.I.M (Berlin Nights / Klankbord)