Masta Ace op dreef in Mezz Masta Ace op dreef in Mezz

Geweldige show met ook Skiggy Rapz, Wordsworth en Stricklin

, Tekst: Hugo de Graaf, foto's: Francois de Jonge

Masta Ace op dreef in Mezz

Geweldige show met ook Skiggy Rapz, Wordsworth en Stricklin

Tekst: Hugo de Graaf, foto's: Francois de Jonge ,

Helaas gaat dit jaar Boogiedown Breda niet door, maar voor de organisatie is dat een extra reden om één van de grootste namen van de afgelopen edities uit te nodigen voor een optreden in Mezz. Vergezeld door voormalige eMC leden Wordsworth en Stricklin doet hij als enige datum in Nederland Breda aan en zorgt voor een geweldige show.

Al sinds The Symphony (1988, met Craig G, Kool G Rap and Big Daddy Kane) brengt Masta Ace muziek uit. En waar normaal gesproken niet veel bezoekers dit hebben meegemaakt, valt het deze avond goed mee. De gemiddelde leeftijd ligt ver boven de 25 en hiphopliefhebbers uit het hele land - en België - zijn afgekomen op het optreden van deze hiphoplegende. Helaas blijkt dat een leuke Bredase hiphopfan de mooie tourbus heeft besmeurd met een lelijke tag.

Masta Ace doet deze dagen Europa aan om zijn nieuwe album 'MA Doom: Son Of Yvonne' te promoten. De MC is niet alleen gekomen en heeft vrienden meegenomen. Wordsworth en Stricklin maakten ook deel uit van het hiphop collectief eMC, wat ook al eerder op het Boogiedown-festival stond. Boogiedown heeft als opwarmact ook geen kleintje uitgenodigd: Skiggy Rapz heeft net zijn nieuwe album 'Satellites' uitgebracht en bewijst in Mezz samen met DJ DNS een absoluut zwaargewicht te zijn. Met een gelikte show die volledig in evenwicht is, krijgt hij het weinige publiek goed mee. Het is aan het begin van de avond echt een oldschool publiek: stoer met de armen over elkaar, met een houding van "kom maar op". Skiggy heeft er geen enkel probleem mee en door supervette tracks als 'Shilly Tilly' krijgt hij de bezoekers van de trappen af. DJ DNS pakt tijdens het optreden ook zijn shine en bewijst waarom hij naar Chicago is geweest voor de internationale finale van de Redbull Threestyle DJ toernooi. Helaas krijgt DNS nog altijd niet de nationale aandacht die hij verdient. Dat geldt ook voor Skiggy Rapz, buiten Nederland genieten deze mannen gelukkig meer respect.

De Nederlanders dragen dan het stokje over aan de Amerikanen en met een speech van Obama wordt Wordsworth geintroduceerd. Bij ondergetekende zorgt dit voor kromme tenen, maar Wordsworth verrast een inmiddels volgestroomde Mezz door tussen het publiek binnen te komen en met een freestyle de bezoekers te beschrijven. Dat zorgt voor een grappig effect: stoere gasten weten zich niet zo goed een houding aan te meten en kijken wat onwennig de rapper uit Brooklyn aan. Wordsworth staat bekend ten alle tijden ontzettend goed te kunnen freestylen en bewijst dat tijdens de eerste vijf minuten van zijn optreden. Ook hij heeft een album: 'Photoalbum' is net uit en gaat voornamelijk over de struggle die de MC heeft moeten ondervinden tijdens zijn carriere. Doordat de rapper echt midden in de zaal van Mezz staat krijgt hij toch al snel het publiek goed mee, hij rapt in camera's van de aanwezige fotografen en fans die de filmpjes gelijk posten op twitter en facebook. De muziek van Wordsworth knalt hard door de zaal en vooral tracks als 'Joy And Pain' en 'Big Dreamer' worden hard meegerapt en gezongen. Wordsworth heeft het goed naar zijn zin. Dat blijkt ook wel als hij tot lang na het concert nog staat te dansen op de beats van Shit Is Bangin', met natuurlijk het volste meisje van Breda.

Zijn goede vriend Masta Ace laat na het optreden van Wordsworth niet lang op zich wachten. Hij is een bekende gast in Breda inmiddels: door zijn optredens op Boogiedown heeft hij een flinke fanbase opgebouwd. Ondanks dat Masta Ace nooit echt hele grote hits heeft gehad is het verrassend dat Mezz afgeladen vol staat. Bij de wat oudere hiphopfans heeft Masta Ace in het verleden blijkbaar veel indruk gemaakt. 'Slaughtahouse' en 'Disposable Arts' waren destijds bijzonder goede albums die het bij een bepaald publiek erg goed hebben gedaan. Masta Ace is een begenadigd MC, maar ook een zeer goede performer. Zijn stage outfit (soort van Mad Max meets hiphop meets punk) en back up MC Stricklin dragen bij aan een erg goed optreden. Stricklin is niet alleen backup MC; daarmee doe je hem tekort. Hij mag samen met Wordsworth nog wat eMC tracks doen met Masta Ace.

De wat ouderetracks als 'Good Old Love' en 'Born To Roll' doen het erg goed bij het publiek, maar ook tracks van'Son Of Yvonne' worden al meegerapt. Dit conceptalbum gaat over de jeugd van Masta Ace op de straten van Brooklyn en is volledig opgedragen aan zijn moeder. Het zijn stuk voor stuk goede tracks, maar muzikaal blijft er toch niet heel veel hangen. Daar wringt gelijk een klein beetje de schoen bij Masta Ace. Ondanks dat hij echt een legendarische MC is, is zijn beatkeuze nooit echt heel bijzonder geweest. Dat is best jammer, want ook aan het einde, waar de rappers gaan freestylen op beats en onder andere de geschilderde torso's op de hak nemen, bewijzen ze bijzonder goede MCs te zijn. De avond is een hele goede gebleken, want de Shit Is Bangin' dj's EZD en DNS houden de zaal nog lekker vol tot het einde. Complimenten zijn op hun plaats voor de organisatie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda