Podiumprimeur POBparade 2013: Second East

Nieuwe harde Bredase band voor het eerst op het podium

Interview: Daniël Hereijgers ,

Uit de as van When All Light Dies verrees Second East, met WALD-drummer Dennis Boot en –gitarist Roy Poppelaars, die samen met zanger Daniël Haanskorf, gitarist Damon van Drimmelen, bassist Paul Viets terug zijn met hun visie op moderner, harder werk. De band maakt het podiumdebuut maar meteen in de grote zaal van Mezz, bij POBparades 3ThaHardWay met Hilton Dive, Lockdown, Magnetron, Tarantino, Otis en Wasted Bullet. Met bijna 1000 videoviews van single ‘Hindsight’ in twee weken tijd en dik 350 Facebook likes heeft Second East al direct de ogen op zich. Een korte vooruitblik met Roy Poppelaars.

Kun je kort iets vertellen over hoe jullie elkaar gevonden hebben en Second East is ontstaan.
“Dennis en ik zijn eigenlijk altijd wel bezig met muziek maken en toen de nieuwe muziek een steeds concretere kant opging, zijn we muzikanten gaan zoeken die zich hier in konden vinden. We zijn Daniël tegengekomen in een lokale kroeg waarna hij ons wat YouTube filmpjes liet zijn van zijn covers. We waren meteen verkocht want hij had dé stem voor ons nieuwe project. Zijn cleans en zijn schreeuw vullen elkaar erg goed aan. Bij toeval stonden we daarna een keer bij een optreden van Tarantino te kijken en zagen we Paul helemaal kapot gaan op het podium. Ook bij hem wisten we gelijk, dit is onze man! Hierna moesten we dus alleen nog een tweede gitarist vinden, die we zeer snel vonden in de persoon van Damon, die vroeger bij As Enemies Arise en Haribo Macht Kinder Froh zat. We zijn gaan repeteren en er was een vibe in de repetitieruimte die je alleen maar voelt als je een nieuwe band begint. Zo vers en vol nieuwe motivatie.”

Was Second East voor jou en Dennis al een zijproject toen WALD nog bestond of zijn jullie vanaf nul begonnen na het afscheidsconcert van When All Light Dies in Mezz Café in december? Op jullie Facebook pagina staat ‘Founded in 2013’.
“Zoals ik al zei, zijn Dennis en ik bijna altijd bezig met het schrijven van muziek. Er werden steeds meer nummers gemaakt die niet in het WALD straatje pasten. Waar de muziek bij WALD vaak in de repetitieruimte werd geschreven, gebaseerd op een riff van Remy, begonnen we nu vanuit een blueprint voor een nummer dat Boot in drumde. Second East kreeg echter pas concrete vorm toen WALD was afgesloten, we wilden het wel een waardig afscheid geven.”

Morgen is het podiumdebuut in Mezz. Meteen op het grote podium, dat gaat hard. Wat zijn de volgende stappen: de EP uitbrengen waar ‘Hindsight’ de eerste single is? En daarna?
“’Hindsight’ is inderdaad een voorbode van onze komende EP die ergens in mei uit gaat komen. We zijn op het moment druk bezig shows te boeken en we willen onze muziek aan iedereen laten horen. Het podiumdebuut in de Mezz is hopelijk een mooi begin van een jaar vol shows en nieuwe muziek.”

Mooi dat jullie op 3ThaHardWay meteen omringd zijn door soortgelijke bands en publiek. Hebben jullie nog iets bijzonders in petto voor het podiumdebuut? Of wordt het gewoon keihard knallen zoals vroeger met WALD?
“Ik kan je vertellen dat we er alles aan hebben gedaan om er een zo hard mogelijke avond van te maken. Maar wat wil je met de line-up die POB en 3ThaHardWay dit jaar neer hebben kunnen zetten in Mezz, dat kan alleen maar goed komen!”