The Fifth Alliance presenteerde ‘Unrevealed Secrets Of Ruin’ in beeld en geluid

Gruizende sludge van Bredase band en voorprogramma Starve

Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Anouk Szabo ,

Zoals ook hier aangekondigd presenteerde de Bredase sludge metal en hardcore band The Fifth Alliance afgelopen vrijdag haar nieuwste album ‘Unrevealed Secrets Of Ruin’ in het Mezz Café. Starve was het voorprogramma. Een andere Nederlandse sludge metalband die dit jaar ook een nieuwe cd zal uitbrengen en vanaf komende week op tour gaat in Engeland en Schotland. Beide bands gebruikten beelden om hun boodschap kracht bij te zetten. 3voor12/Breda was erbij en keek nieuwsgierig toe.

De bandleden van Starve gaan verscholen achter tweeletterige afkortingen, daarom maar geen name dropping in dit deel van de recensie. Een drummer, een gitarist, een bassist en een zanger, dat is Starve. Bloedjeserieus en geconcentreerd. Starve maakt logge, gestileerde sludge met hier en daar stoner en doom met flink wat grunt. De band is zoals gezegd geconcentreerd en bezig met de muziek. Hier en daar valt een versnelling te bespeuren, maar het publiek komt niet verder dan rustig het hoofd op en neer bewegen, nog net geen headbang. Verder lijkt het erop dat de band zijn eigen versie van ‘Zomergasten’ heeft samengesteld om via de  beamer te projecteren. Vanaf nummer 1 tot aan het slotnummer, het snelste van de set, is het één langgerekte fragmentenshow die voorbij flitst. We zien beelden uit Hollandse filmklassiekers als ‘Flodder’ en ‘Amsterdamned’, maar ook veel bloederige horror, zombies, rockvideo’s van magere beeldkwaliteit, de KKK, Def Rhymz, nog meer bloed, angstige mensen en zombies. Daar heeft iemand veel werk in gestopt. Helaas leidt het nogal eens af waarbij de metal aan je voorbij lijkt te gaan. Alsof je in een Amerikaans restaurant vol schreeuwerige videoschermen zit, de aandacht verslapt en de gezelligheid afneemt. Maar goed, de verontrustende beelden dragen wel bij aan de sfeer en dat zal ongetwijfeld het doel zijn. Dit optreden is niet voor kleine kinderen, daar heeft Starve natuurlijk bij de genre keuze al voor gekozen. De keuzefilm van Starve? Waarschijnlijk ‘Brain Dead’ van Peter Jackson of David Lynchs ‘Blue Velvet’. 

Na het intermezzo van dj Bête Noire is het tijd voor The Fifth Alliance. De band komt vandaag ‘Unrevealed Secrets Of Ruin’ presenteren aan thuisstad Breda, voordat het album vrijdag 5 april in een gelimiteerde oplage vinyl van driehonderd op het Duitse label Demons Run Amok verschijnt. In tegenstelling tot Starve heeft The Fifth Alliance twee gitaristen, wat de band meer dynamiek geeft en meer mogelijkheden om minutenlange intro’s te bouwen en over het geheel een gevarieerder geluid te scheppen. Het andere verschil is dat The Fifth Alliance sowieso meer wisseling in tempo en tussen de genres sludge, doom en hardcore maakt, zelfs binnen nummers. En natuurlijk zangeres Silvia, al jaren boegbeeld van de band. Zij neemt ook nu weer stevige grunts en in zichzelf gekeerde screams voor haar rekening, al lijkt het allemaal meer gecontroleerd dan de laatste keer dat we TFA live zagen. Nummers duren al gauw zes minuten, maar dat is juist door de opbouw wel zo passend.

De teksten gaan volgens de band over “isolement, verlies, zelfdestructieve aard van de mens, georganiseerde religie en blinde consumptie.” Die boodschap is niet direct letterlijk uit de grunts en screams van Silvia te halen, maar wel uit het totaal van muziek en zang én de beelden. The Fifth Alliance kiest voor verstilde zwart-wit foto’s om een cynische, realistische boodschap te projecteren. Foto’s van oorlogen, hongerige Afrikanen, massagraven en vervuilende industrie worden slechts af en toe afgewisseld door een rustgevende, eenzame boom op een weiland of andere min of meer vredige bos- en ruige landschapsfoto’s. De band bekrachtigt de deprimerende boodschap door te kiezen voor overdaad, dat wil zeggen: foto’s met rijen soldatengraven, stapels kapmessen, rijen fabrieksarbeiders in klinisch witte jassen of marcherende Aziatische soldaten, rijen KKK’ers (ja alweer) of stapels afgedankte autobanden. Je zou bijna opgewekt raken na het zien van een foto van legbatterijkippen met één vrije kip in het tussenpad of stapels omgedraaide schedels waarbij er eentje naar de toeschouwers is gedraaid. Een slimme manier om je thematiek kracht bij te zetten. En ook de lokale scene is erbij vandaag, bandleden van onder andere Awash, GoGo Yubari en Second East komen kijken hoe de albumpresentatie uitpakt. Hard en prima, al zullen de gelimiteerde exemplaren vanavond nog niet uitverkopen. Mezz Café is aardig gevuld, maar driehonderd man mag daar nooit binnen. The Fifth Alliance toont opnieuw aan dat het een serieuze vertegenwoordiger voor Breda in het genre is. Benieuwd of er voor hen met deze plaat ook zo’n buitenlandse tour in zit waaraan Starve komende week begint.

Gezien: Starve en albumpresentatie ‘Unrevealed Secrets Of Ruin’ van The Fifth Alliance. Mezz Café, vrijdag 29 maart 2013.