Boogiedown presenteerde Hef + Team Vieze + Chuck & George

4 Voor Hoogliet

Tekst: Hugo de Graaf, foto’s: Cerafil ,

Begin jaren ‘90 konden jonge blanke kids over de hele wereld hele scenes uit ‘Boyz N The Hood’ naspelen. Quotes over niggers, bitches en the "maddfakkin' police" irriteerden ouders. LA Raiders petjes vonden gretig aftrek en Ice Cubes ‘Lethal Injection’ kwam uit de speakers in de slaapkamers van diezelfde blanke kids. Twintig jaar later is er niet veel veranderd, alleen heeft de gangsterrap zich verlegd van Compton en The Bronx naar Hoogvliet.

Donderdagavond was het in Mezz een clash van twee werelden, hele jonge blanke jongens en meisjes, vast kinderen van VVD-ouders stonden goed gekleed in Piet Parra sweaters en op glimmende Jordan 3 retros, origineel uit de tijd van de opkomst van hiphop 1988, te kijken naar stoere donkere mannen uit de hood van Rotterdam. Hef uit Hoogvliet stond met zijn immense crew Team Vieze op het podium en vertolkte verhalen over zijn kutleven in de ghetto.

Waar Hef zelf dit nogal in perspectief stelt, het enige kut aan mijn leven is dat de afstandsbediening te ver ligt, lijkt het wel of zijn crew weg te zijn gelopen uit  ‘Boyz N The Hood’. Hef is met afstand de beste rapper en tijdens nummers ‘Gone’ en ‘Ben de Baas’ bewijst hij waarom hij degene is die het vaandel draagt van Team Vieze. Team Vieze heeft voor het optreden van Hef het voorprogramma verzorgd en staat met de hele entourage op het podium om onverklaarbare reden. Het maakt niet veel indruk, raps zijn vaak onverstaanbaar en de mc's kijken meer naar de grond dan naar het publiek.

Een opdruk act aan het begin slaat kant nog wal en het is een welkome afwisseling als Crooks, het jongere broertje van Hef, wat nummers komt doen. Hij is het minst bezig met zijn broek hijsen en levert enkele sterke performances weg waarbij hij wél goed verstaanbaar is en interactie zoekt met het publiek. Iets waar het eerste voorprogramma veel minder moeite mee heeft. Chuck Norris en George SnaptdeClooney zijn ook bekend als Timmietex en Tjerkovara en rappen over zatte stapavonden en meisjes versieren over de heerlijke funky beats van Ben Jur.

Ben Jur is de laatste tijd goed bezig en heeft zijn vrees om bekende tracks te samplen opzij gezet en dat levert productionele hoogstandjes op waarbij de beat met een sample van KC and The Sunshine Band een absoluut juweeltje is. Hier en daar proberen de rappers wat meisjes te versieren, maar verliezen soms uit het oog dat het publiek veelal uit minderjarige kinderen bestaat, hilariteit alom.
Tjerkovara is ook de host van de avond en wanneer hij het hoofdprogramma Hef aankondigt klinkt er een lauw applaus uit het publiek.

Ondanks dat rappen de jonge kids de stoere teksten van Hef mee en die laat blijken dat hij het goed naar zijn zin heeft. Helaas eindigt daardoor het optreden wel een beetje in een zooitje wanneer hij met zijn enthousiasme Team Vieze wat nummers mee laat doen. Half Hoogvliet staat dan inmiddels op het podium en dat levert een rommelig geheel op. Dat is jammer, want Hef heeft dat totaal niet nodig, het siert hem dat hij zijn "peeps" goed verzorgd, maar wanneer ze in het publiek zouden staan is de zaal nog voller en dan is vast de show van Hef nog beter. Hef is ontzettend goed in wat hij doet en is een klasse entertainer in de traditie van Ice Cube en Ice T. Maar ook die hebben op een gegeven moment hun boys niet meer op het podium gelaten.

Gezien: Chuck & George, Team Vieze, Hef. Mezz, donderdag 28 maart 2013.