Franky Nuts en Azzeration geven leven aan Kill The DJ

Binnenkort voor het eerst in Mezz

Interview Michael Janiec ,

Na een viertal dubstep gerelateerde interviews in Breda is Roosendaal nu eens aan de beurt. Inmiddels is dubstep niet het enige onderwerp, want er komen steeds meer verbanden bij. Het overlapt als het ware. Zowel met stijlen die aan dubstep verwant zijn, als bijvoorbeeld de manier op hoe dubstep avonden gestructureerd worden. We spraken met de organisatoren van Kill The DJ Franky Nuts (Frank Notenboom) en Azzeration (Aziri Aznandi). Wat begon als idee om meer voor de jongeren in Roosendaal te doen, is uitgegroeid tot een grote passie bij deze twee. Vrijdag slaat Kill The DJ de brug naar Bergen Op Zoom. Met koninginnenacht is Breda aan de beurt.

We hadden in Roosendaal op een doordeweekse avond afgesproken in De Heksenketel. Een kroeg op een minuut of zeven loopafstand van het station. Bij het betreden van de ruimte rond acht uur oogt het rustig. Desondanks is het één van de best lopende horeca gelegenheden in de stad. De muren en plafond worden gesierd door uniek decor en dit geeft een sfeervolle indruk. Ongeveer wat je in een kroeg zou verwachten met zo’n naam. Dit is de plek waar Frank en Aziri hun eerste feest organiseerden zo'n twee jaar geleden. Aziri: "We gingen naar de eigenaresse en zeiden: ‘We willen een feest geven en dit is de muziek die we willen draaien.’ Ze vond het goed. Het eerste feest was leuk. Een man of veertig, allemaal vrienden van ons." Er kwam nog een editie. Ze vroegen deze keer wat vrienden om te draaien: Movement, Qyn en Digital Jezus. Frank: “Het was zo druk dat mensen letterlijk boven de draaitafels stonden te leunen.” Er was die avond ongeveer 300 man aanwezig. Door dit succes heeft deze avond inmiddels zo’n tiental opvolgers gekend.

Frank en Aziri kwamen met elkaar in aanraking via bandjes waarin zij speelden. Dit was rond 2007. Het duo eensgezind: “We kwamen elkaar ook altijd tegen vlak voor het podium. We houden allebei van los gaan en kwamen daardoor vaak in gesprek.” De stijlen electro en dubstep gaan volgens de twee goed samen. Daarnaast is drum ‘n’ bass steeds méér een regel, dan uitzondering. Aziri: " Frank kent alle leuke platen die bij onze stijl samen passen en omgedraaid.” Ondanks hun relatief jonge leeftijd, Notenboom is negentien en Aznandi vijfentwintig jaar, hebben ze grote aspiraties. Beiden hebben platen uitgebracht op het Bredase Rub A Duck Records. Zowel samen, als onder hun eigen artiestennamen. Ze hebben allebei ook een nieuwe EP op komst bij dit label. Frank loopt op dit moment stage bij Gebouw-T en Aziri is geluidstechnicus bij Mezz.

Uitbreiding naar Bergen op Zoom en Breda
Aanstaande vrijdag is de vierde editie van Kill The DJ in Bergen Op Zoom. Drie edities verder en de opkomst ligt tussen de drie- en vierhonderd man, mooi iets voor Gebouw-T. Voor de editie van 22 maart zijn de Nederlandse dj’s Nymfo en Proxima geboekt. Frank vertelt: “We hebben de mensen als het ware opgevoed en ze weten inmiddels wat dubstep is. We kunnen nu wat dieper en ruiger gaan met namen. Proxima bijvoorbeeld. Het is een hele toffe naam, maar nog niet iedereen kent hem. Heel hard en tegelijk ook heel diep. Nymho staat op het punt internationaal door te breken. Dat heeft bij het boeken zeker een rol gespeeld.”

De organisatie heeft vorig jaar ook een heus ‘Kill The DJ festival’ in het leven weten te roepen. Een gratis festival in het Vrouwenhof park in Roosendaal. Dat ging overigens niet zonder problemen. Notenboom: “We hadden een vergunning gekregen en de goedkeuring. Ongeveer drie weken voor het festival kregen we een belletje van de politie: ‘We hebben wel een akkoord gegeven, maar komen er achter dat er niet voldoende man beschikbaar is.” Het festival werd toen plots naar 29 september opgeschoven, maar ging wel door. Aznandi voegt toe: “De communicatie van de gemeente naar de politie is waarschijnlijk niet goed  gelopen. Ze hadden bij de politie mogelijk nog dat Project X-verhaal in gedachten.” Bij de vraag of er nog een nieuw festival  komt: “we zijn er volop mee bezig. Of het daadwerkelijk door kan gaan zal binnenkort duidelijk worden.” Er zijn volgens de organisatie sowieso veel verbeter punten in vergelijking met vorig jaar. De heren vertellen dat ze nu bijvoorbeeld voor één podium kiezen in plaats van twee. Ze denken dat dit aan de sfeer zal bijdragen.

Op 29 april tijdens koninginnenacht zal Kill The DJ voor het eerst in Breda geïntroduceerd worden in Mezz. Het Nederlandse Black Sun Empire sluit deze avond af. Er wordt met Mezz gekeken om iets extra’s te doen tijdens deze avond. Een voorbeeld hiervan is decor in de zaal, maar ook extra aandacht voor de rol die het licht gaat spelen.  Het duo is gemotiveerd om verder uit te breiden, maar houdt er rekening mee dat Breda een uitdaging zal zijn. Aziri: “De posters zijn deze week af en dan gaan  we zoveel mogelijk posters in Breda ophangen. Online zijn we al bezig met promoten, het feest is daar inmiddels al een maand bevestigd. We richten ons er nu meer op om één feest vooruit te plannen en zo door te kunnen promoten.” Het is in elk geval duidelijk dat ze met volle verwachting naar deze avond toe leven.  

Aldus het duo Aziri Aznandi en Frank Notenboom. 3voor12/Breda is in ieder geval benieuwd naar wat Kill The DJ in Mezz brengen. Beiden hebben laten blijken in het interview dat ze willen blijven groeien op muzikaal en organisatorisch vlak. We hebben dus de indruk dat dit nog maar de eerste editie in Mezz zal zijn.

Kill The DJ: Nymfo & Proxima - 22 maart, Roosendaal Gebouw-T
Kill The DJ Queensnight Special: Black Sun Empire - 29 april, Breda Mezz