BED loopt warm voor eerste editie Natural Wave

Gewaagde keuze pakt goed uit

Tekst: Juliën L'Ortye; foto's: De Koeriers ,

Het onlangs geopende BED Breda, gevestigd in het fraai gerestylede hoekpand op de Vismarktstraat, is op deze eerste donderdagavond in maart de gastheer van de eerste Bredase editie van Natural Wave invites. Een nieuw en fris concept, dat ervoor moet gaan zorgen dat de deephouse- en technoscene van én in Brabant op de kaart wordt gezet.

Twee area’s

Met drie beveiligers bij de deur en een behoorlijk hip interieur is het bij binnenkomst even slikken wat betreft de locatiekeuze. De vraag rijst al snel of dit wel de meest ideale tent voor dit soort feesten is. Genres zoals hierboven genoemd, komen tenslotte een stuk beter tot hun recht in bijvoorbeeld een donkere kelder of een loods; op het eerste oog lijkt BED net een tikkeltje teveel ‘lounge’ hiervoor. Vito Winckens, mede-oprichter van Natural Wave, legt uit: “BED is een van de weinige uitgaansgelegenheden in Breda waar je de mogelijkheid hebt om twee aparte area’s in te richten en bleek bovendien als enige bereid om die naar eigen idee in te laten delen.”

Twee area’s dus, de één gehost door het Limburgse evenementenbureau ClayDrum, de ander door Natural Wave zelf. Opvallend is dat de eerste area, die met Pony en het Bredase Carma Collectiv achter de draaitafels qua namen aantrekkelijker is, redelijk weg is gestopt in de kleinere achterzaal van het café. Het zorgt echter voor een gezellige drukte en een behoorlijke temperatuur, helemaal naarmate de avond vordert en de bezoekers de ClayDrum-acts steeds beter weten te vinden.
 

Gewaagde keuze

Het is een gewaagde keuze om de eerste editie van dit soort feesten op een donderdagavond te plannen. Uitgaanspubliek kent doorgaans haar routes binnen de stad en zal daar niet snel van afwijken. Toch blijkt Natural Wave het vanavond – ondanks de beperkte promotie – goed voor elkaar te hebben: aan de deur loopt het storm. Financieel gezien mag sowieso weer van een geslaagd feest gesproken worden, zo vertelt initiatiefnemer van de organisatie, Tum Jessen: “De digitale voorverkoop (in drie etappes gehouden, drie maal uitverkocht, red.) was al voldoende om quitte te spelen.”

Het succes is terecht te noemen. De indeling van de area’s had dan wellicht andersom moeten zijn, het is vooral de kwaliteit van de dj’s die er vanavond voor zorgt dat er pakweg driehonderd man BED onveilig maken. Ondanks de eerder genoemde scepsis, moet het gezegd dat de club een prima decor voor deze editie blijkt, iets dat voornamelijk te danken is aan de drukke ClayDrum-area. Want een beetje ruimte om te dansen is leuk, maar de leegloop van de hoofdzaal is aan het einde van de avond wel erg uitzonderlijk. En als we dan toch nog een minpuntje mogen noemen: de kwaliteit van de speakers laat zo nu en dan wel enigszins te wensen over, waarbij vooral de bassen doorgaans niet heel goed hoorbaar zijn.

Het is een kleine smet op een goed verzorgde eerste editie, die ondanks wat andere kinderziektes – opstoppingen bij de entree, het opvallende verschil in drukte in de twee area’s – geslaagd te noemen is. Een knap resultaat van de organisatie, die over twee weken alweer de volgende editie (in het Tilburgse Café Philip) op de kalender hebben gezet. Het is een frisse wind die Natural Wave door de scene laat waaien, met drie jonge jongens die middenin het Brabantse uitgaansleven staan, van aanpakken weten en er vooral heel veel plezier in hebben. En juist die ingrediënten kunnen het wel eens heel goed gaan doen.