Mezz maakt zich op voor Ik Zie U Graag 2013

Na een ‘voor efkes dan’ nu weer drie dagen België centraal

Tekst: Daniël Hereijgers ,

Nog minder dan twee weken en dan is het weer tijd voor Ik Zie U Graag. Het Belgenfestival van Nederland, in Mezz. Bij 10 Jaar Mezz was er nog de ééndaagse editie ‘Voor efkes dan’, dit jaar is het weer drie dagen Belpop wat de klok slaat. De programmering is rond, met als grootste namen SX, The Bony King Of Nowhere, Dez Mona en Flying Horseman. Zoals gebruikelijk is er ook veel vernieuwing en zijn er nieuwe namen: Raketkanon bijvoorbeeld, of Dan San of The Me In You, of Oscar & The Wolf dat de ‘efkes dan editie’ moest laten schieten. De intieme sessies in de repetitieruimtes, die vaak snel vol waren, zijn ingeruild voor een extra podium in de Jupiler zaal. En er komt een speciaal café ‘De Pintelier’ waar muziekjournalist én België-kenner Willem Jongeneelen artiesten en prominenten uit de muziekscene van onze zuiderburen zal interviewen.

Onder de noemer ‘Klappen met Willem’ schuiven onder andere bij hem aan: Yves Vaes (platenbaas Waste My Records) en Sarah Yu Zeebroek (Hong Kong Dong/beeldend kunstenaar), Gertjan van Hellemond (Douglas Firs), Luc van Acker (producer/artiest) en Gregory Frateur (Dez Mona). In een kwartiertje luister je naar het vraaggesprek en drinkt ondertussen misschien wel een Ik Zie U Graag-biertje van Vedett. Of je neemt een kijkje bij een van de lopende exposities van Pieterjan Grandry of het Antwerpse collectief De Indianen. Op vrijdag sluit Hong Kong Dong duo Sarah Yu en Boris Zeebroek af met een dj-set, op zaterdag is dat dj Luc van Acker.

Reden genoeg om een passe-partout te kopen voor het hele weekend. Download of bekijk maar eens het blokkenschema op de speciale festivalsite. We zien dan wat namen die eerder op bezoek waren, maar gerust nog eens terug mogen komen. Klik maar eens naar onze verslagen van Bony King Of Nowhere, dat was in 2011 al eens in Mezz. Of wat te denken van Flying Horseman: vorig jaar op Breda Barst nog geweldig op het nieuwe Breda Boost podium, en dat was enkel solo. Bijna een jaar geleden was die band in volledige bezetting nog te zien in Mezz Café. Voor Soldout is het zelfs al van 2009 geleden, toen nog voorprogramma van Ghinzu. Toen schreef Ivo Koenen “The Kills on acid of gewoon een nieuwe standaard in electropop?” Binnenkort weten we meer. Zeker en vast!

Te zien: Ik Zie U Graag. Mezz, vrijdag 22 t/m zondag 24 maart 2013.