Heavy: "de plaat wordt 'Funk Or Die', nu of nooit"

Van Toren 3 bij NAC tot Club 3voor12/Breda

Interview: Daniël Hereijgers ,

Zijn eerste solo-optreden was 30 december, zomaar in het voorprogramma van Fresku. En vrijdag 15 maart maakt Heavy zijn opwachting op Club 3voor12/Breda in Mezz Café. We spraken de rapper, acteur en Bourgondiër bij mentor en producer Ben Jur in zijn thuisstudio over zijn wortels in de hiphop, Boer Bellyman, de Mini Playbackshow en vooral zijn eerste plaat 'Funk Or Die'. "Het is voor mij 'funk or die', nu of nooit, snap je?"

Je omschrijft jezelf op Twitter als rapper, acteur en Bourgondiër. Waar komt dat acteur vandaan?
“Dat acteur moet je op dit moment even lichtjes opvatten. Ik heb sketches gedaan en in het verleden heb ik ook improvisatietheater gedaan en dat soort dingetjes. Ik was heel korte tijd een soort stand-up comedian. Dat wil ik in de toekomst wel graag combineren of erbij gaan doen. Ik heb een sketch ‘Boer Bellyman’ gedaan. Een multiculturele boer die dingen meemaakt, dat staat nu op de achtergrond. Ik ben er niet actief mee bezig.”

En Bourgondiër?
“Dat kan je gewoon zien, snap je? Ik hou van lekker leven.”

Je komt uit Zevenbergen, hoe is de hiphopscene daar?
“In Zevenbergen is geen hiphopscene, er zijn misschien wel een paar rappers, maar dat is niet echt een scene te noemen. Daarom ben ik ook voor mijn muziek naar Breda gekomen. Ik ben nu vaker in Breda dan in Zevenbergen. Ik ben daar wel begonnen met rappen.Een buurthuis bij ons nam ons mee naar Toren 3 in het NAC-stadion, daar werden freestyle sessies gehouden. Van lieverlee ben ik daar tussengekomen en mee gaan doen. Toen was ik 16.”

Hoe ben je begonnen? Wat waren je voorbeelden?
“Ik ben 20 jaar, ik kom uit de generatie waar Nederlandse rap net opkwam, Opgezwolle is iets voor mijn tijd. Appa, Kempi en zo, dat is wel de reden dat ik in het Nederlands begonnen ben. Ik dacht “Die shit kan ik ook. Kan ik misschien wel beter. Hahaha.”

Waren dat dan voorbeelden of vooral de reden dat je begonnen bent met rap?
“Ik heb nooit echt voorbeelden gehad qua rap. Ik vind dat rap je eigen ding doen is, alleen qua flow kun je wel inspiratie halen bij anderen. Ik luister sowieso meer Amerikaanse hiphop dan Nederlandse hiphop en als je tussen Amerikaanse MC’s moet gaan kiezen… dat schiet niet op, snap je? Dat is zo divers. Biggie vind ik heel wreed, maar Pac vind ik ook heel wreed. En Method Man en Busta Rhymes vind ik heel wreed. Big Pun ook, snap je? Er zijn zoveel wrede rappers. Toen in die tijd waren er zoveel, nu niet echt. Je moet het wel ergens van leren om te kunnen flowen.”

Tjerkovara kondigde je optreden bij het voorprogramma van Fresku aan als je eerste solo-optreden ooit?
“Ja, dat was m’n eerste solo-optreden. Daarvoor zat ik bij Het Collectief, een Bredase rapformatie met ska-invloeden. Hippie-/festivalmuziek. Dat zag ik op een gegeven moment niet meer zo zitten. Ik wou iets anders gaan doen. Toen ben ik met Mic Gee van Het Collectief, nu Mighty Mic, rapduo Lastig begonnen. Dat heeft een jaartje geduurd, we hebben zelfs een plaat opgenomen. Op een gegeven moment kwamen we erachter dat het niet werkte, snap je? Kijk, ik ben altijd in een groep gegaan omdat ik jong en onervaren was en toen ik 19, 20, was, werd het tijd om mijn eigen ding te gaan doen.”

Onze recensent schreef over die avond: “Heavy heef in ieder geval tekstueel genoeg bagage.” Ervaar je dat zelf ook zo?
“Ik vond het een heel mooi compliment. Want flow is heel belangrijk, dat het lekker klinkt. Maar ik vind het ook heel belangrijk om iets te vertellen te hebben. Als hij schrijft dat ik genoeg tekstuele bagage heb dan maak ik daaruit op dat het wel overkomt en dat hij wel begrijpt waar ik het over heb.”

Dat is ook wat je op je plaat gaat doen? Hij gaat ‘Fonk Or Die’ heten?
“Met een ‘u’, het stond verkeerd op de site: het is ‘Funk Or Die’.”

Ok, want je gaat hem funky maken? Met funky beats?
“Funk staat eigenlijk voor hiphop, daar is hiphop mee begonnen. Dat ten eerste. Het is voor mij funk or die. Nu of nooit. Of ik ga funken of ik kan beter doodgaan, snap je? Dat kan heel kort door de bocht klinken, maar zo voelt het voor mij wel, omdat ik wel het idee heb dat dit de shit is die ik wil doen. Hier wil ik mijn leven mee gaan invullen. Als je dat wilt gaan doen, moet je wel op een bepaald niveau komen dat je je brood ermee kunt verdienen. En doorbreken. Dat moet nu gebeuren. Of in ieder geval om een goed fundament, een basis te leggen.”

Je schrijft teksten als verhalen. Zijn dat verhalen uit je eigen leven en storytelling? Zit er een lijn in of zijn het losse verhalen?
“Dit klinkt heel corny misschien, ik omschrijf mijn omgeving. Dingen die ik de laatste jaren heb meegemaakt, of eigenlijk mijn hele leven. Dat probeer ik te verwoorden. Het zijn ook verhalen van vrienden die bepaalde dingen meegemaakt hebben of mensen die ik ken die bepaalde keuzes gemaakt hebben. Ik heb bijvoorbeeld een track die nog geen naam heeft, die gaat over een jongen die vanaf dat hij klein was al door zijn vader verteld wordt dat hij geld moet verdienen en dat dat het belangrijkste is. Dus dat hij een diploma moet halen. Hij heeft geen diploma gehaald uiteindelijk, maar nog steeds in zijn achterhoofd zitten dat zijn vader tegen hem gezegd heeft dat je wel veel geld moet verdienen en dat dat het belangrijkste is in het leven en dan gaat hij andere dingen doen om aan veel geld te komen.”

Best een zwaar onderwerp…
“Ja, kijk, het is een zwaar onderwerp maar die shit gebeurt gewoon. Heel veel. En ik denk dat dat ook een reden is waarom er zoveel jongeren op straat leven, omdat het verwachtingspatroon best wel hoog is in Nederland. Je moet veel geld verdienen, status krijgen. Iedereen wil een mooie auto. Iedereen wil de nieuwste iPhone, snap je. Dat beschrijf ik in die track.”

Producer Ben Jur valt even bij: “Er zit wat brag and boast in, wat gevoeligere dingen, een nummer voor zijn moeder en een nummer over zijn vader. De rooie draad van ‘Funk Or Die’ is: nu moet het gebeuren en het beslaat alles tot ‘nu’. Alles tot nu wordt beschreven.”

En dan is hij er straks. Weet je al wanneer de plaat uitkomt?
Heavy: “We gaan voor september. Voordat we kunnen toeren, moeten we eerst kijken waar we met de plaat terecht kunnen. We willen eerst het plaatje af hebben en de covers en zo, het hele plaatje erom heen en dat we dan kijken wat de mogelijkheden zijn. Op dit moment zijn we echt in de creatieve fase bezig. Het creëren van de plaat en de buzz erom heen. Daar komt nog best wel veel bij kijken.”

Na het interview spreken we kort over zijn overwinning in de Mini Playbackshow. Heavy heeft een VHS-band bij zich waar die overwinning in 1998 op staat, maar helaas heeft Ben Jur geen videorecorder. De 6-jarige Dave won toen de grote finale op tv, bij Henny Huisman, met een vertolking van Elvis’ ‘Devil In Disguise’. “Ik heb gewoon de meeste lol als ik op het podium sta. Dat is nog steeds zo.”