No More Jack, Steady New Sounds en Trip To Dover winnen Mezz Barst 2013 No More Jack, Steady New Sounds en Trip To Dover winnen Mezz Barst 2013

Winnaars spelen op 18e Breda Barst

, Tekst & foto's: Daniël Hereijgers

No More Jack, Steady New Sounds en Trip To Dover winnen Mezz Barst 2013

Winnaars spelen op 18e Breda Barst

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

No More Jack, Steady New Sounds en Trip To Dover hebben vrijdagavond 14 juni de voorrondes van Breda Barst, al jaren bekend onder de noemer Mezz Barst, gewonnen en mogen optreden op Bredaas mooiste festival. Op de 18e verjaardag van het festival openen zij het bal, in het weekend van 14 en 15 september. Lost Lions Of India, The Sidekicks en Emmy Eve haalden het volgens de jury net niet. In tegenstelling tot vorig jaar was er dit jaar één voorronde, met zes bands en drie te vergeven podiumplaatsen.

Lost Lions Of India opent meteen sterk met funkrock die de hardere rock van voorheen Explicit Parrt prima vervangt. Normaliter zouden we de naam van de vorige band rond Tom Neven onderhand weglaten, maar vorig jaar stond Neven & co met Explicit Parrt tevergeefs ook op Mezz Barst. Daarna kwam de funk, het geluid dat een van onze redacteuren op het Bredase Bevrijdingsfestival al ‘gratievol met diepe expressie’ noemde. Dat Lost Lions Of India in dezelfde bezetting ook een Red Hot Chili Peppers coverband is, mag niemand verbazen, het geluid van LLOI ligt zeker in het verlengde van RHCP. De tomeloze inzet ten spijt, Lost Lions Of India weet ook in 2013 niet het podium van Breda Barst te halen.

Bredase Emmy Eve is singer-songwriter en treedt meestal alleen op, akoestisch met haar gitaar en haar vlinderdasje. Ze heeft vanavond een nog naamloze vrouwelijke band meegebracht om haar te begeleiden en de muziek wat meer volume te geven. Voor de meesten is het wat onwennig op het podium van Mezz, toch is Eve heel trots op haar vrouwen. De set kabbelt en is aan de langdradige kant en nummers worden net iets te zacht, beleefd gebracht. Het volume en de stembanden gaan pas echt open bij Justin Timberlake cover ‘Mirrors’ en het eigen slotnummer. Daar mag de volgende keer wel iets meer gif bij om de toeschouwer erbij te houden.

No More Jack uit Oosterhout is de volgende act en tevens laatste die uit de directe omgeving van Breda komt. De band heeft wat stappen gezet sinds we laatst zagen in februari in de finale van de nieuwe Bredase PopRock Bandwedstrijd. De geruite overhemden zijn ingeruild voor een bandkostuum met jasje en oranje stropdas. De ballades van toen worden nu achterwege gelaten, het is voornamelijk harder pop- en indierockwerk. De podiumpresentatie mag nog steeds iets spannender, al doet de band haar best en staat de muziek als een huis. Terechte keuze, zeker om lokaal jong talent een kans te geven.

Steady New Sounds, met volgens de jury “helemaal niet zo’n nieuwe sound”, heeft de weg van Middelburg naar Breda gevonden. De band is Zeeuwse Belofte van 2013 en dat wil daar wat zeggen, bijvoorbeeld dat je op  Concert At Sea mag spelen en op tal van andere Zeeuwse festivals. Ook strak in pak gekleed speelt Steady New Sounds een haast foutloos, dansbaar optreden met ruime invloeden van Arctic Monkeys. Middelburg is ver weg, maar wel in het gebied voor de voorrondes en met de podiumpresentatie en catchy liedjes blijkt ook Steady New Sounds een goede keuze voor Breda Barst.

Trip To Dover is het buitenbeentje vandaag. Van onder de rook van Eindhoven en tegelijkertijd drie jaar geleden ontstaan in Brighton, Engeland, daarom pendelt de act sindsdien regelmatig op en neer tussen Nederland en Groot-Brittannië. Zangeres Olga Taal is jarig en wordt toegezongen nadat de band als laatste winnaar op het podium staat. Maar vooral een buitenbeentje vanavond door de muziek: zoals de band zelf schrijft “electronic Foo Fighters” en “Moby goes rock”. Veruit de meest dansbare act van vandaag door de combinatie van gitaar, drums en allerlei electronica, gekoppeld aan een haast grenzeloze spontaniteit van zangeres Olga. Vorig jaar bleek Julian Edwardes qua keuze het ‘electro buitenbeentje’, Trip To Dover wordt dit jaar als de uitbundigere, veel toegankelijkere variant gekozen. En “electronic Foo Fighters”? Dat kun je dit jaar zelf komen beoordelen op Breda Barst.

Slotact The Sidekicks heeft een hoge lat om overheen te springen. Iets wat na de jubelende recensie van de buren van 3voor12/Tilburg over de EP-release haalbaar zou moeten zijn. De band wisselde qua tekst van het Engels naar het Nederlands en 3voor12/Tilburg was daar twee weken terug zeer over te spreken en schreef “Spinvis meets Franz Ferdinand.” Maar de ene avond is de andere niet en misschien zijn de spanningen van een bandwedstrijd groter dan wanneer je je eigen EP-avond kunt indelen. Hoe dan ook, de band komt statisch over, een beeld dat versterkt wordt door zanger Joost Ariëns die zijn plekje achter de microfoon en de toetsen vrij weinig verlaat. Van de Nederlandse teksten is weinig te verstaan en dan is het lastig de waarde ervan in te schatten of meegetrokken te worden. Ook muzikaal komt het optreden nauwelijks van de grond.

Leuk om te zien ook dat er veel finalisten van vorig jaar zoals Awash, GoGo Yubari, MacSwordfish en June een kijkje komen nemen bij deze editie van Mezz Barst. Na een goed half uur juryberaad maakt juryvoorzitter Selçuk Akinci, vergezeld door de andere juryleden, bekend dat No More Jack, Steady New Sounds en Trip To Dover de gelukkigen zijn vanavond. En noemt nog even wat andere namen die de organisatie al bevestigde voor Breda Barst. Denk dan aan: The Boxer Rebellion, Bettie Serveert, Mister & Mississippi, The Van Jets, Mozes & The Firstborn, in de Spaanse Kraag: Muffler Men, Traumahelikopter en Raketkanon en lokaal talent in diezelfde rocktent: Revölvo, The Brave en Duskhead.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda