Disco In The Disco debuteert met ‘Hitjes Voor De Bitches’ Disco In The Disco debuteert met ‘Hitjes Voor De Bitches’

“Als vrouwen gaan dansen, denken alle mannen “Wait a minute!” en staat de zaal vol

, Interview: Daniël Hereijgers & Sara Cools

Disco In The Disco debuteert met ‘Hitjes Voor De Bitches’

“Als vrouwen gaan dansen, denken alle mannen “Wait a minute!” en staat de zaal vol

Interview: Daniël Hereijgers & Sara Cools ,

Hij is er: ‘Hitjes Voor De Bitches’, het langverwachte debuutalbum van Disco In The Disco, Bredaas gekste en misschien wel enige echte electropunks. De voormalige huisband van De Wasserette nam in de snikhete zomer van 2012 de plaat op in de thuisstudio/slaapkamer van bandlid Thijs Bruurs en presenteert binnenkort officieel de lp ‘Hitjes Voor De Bitches’ aan de wereld. Op de dag van uitgifte spraken we Christiaan Overal en Bruurs over de naam van de band, de naam van de plaat en het verhaal achter de ‘samenwerking’ met Johnny Euro.

Disco In The Disco begon een jaar of vier geleden toen Overal de synthesizer ontdekte. “Ik wou graag in een band, maar ik had geen band. Met synthesizer kon ik zelf de band zijn thuis. Ik ben niet zo muzikaal hoor. Eerst maak ik de bas en dan voeg ik een gitaar toe en dan PENG! Komt er een akkoordje bij. Daarom is het electropunk. Live zijn we niet zo strak en ik kan niet zo goed zingen.” Bruurs: “Dat is de insteek van onze band.” Overal leerde Bruurs via via kennen, ook nadat Bruurs zijn stem had herkend in ‘Drunk Again’ dat Overal op synthesizer forum Synth Forum had geplaatst. “Ben jij Chris die-en-die? Ik kan je liedje beter maken en dat werd echt vijf keer beter.” Thijs Janssen kwam ook toevallig erbij. Overal: “Hij ging in de kamer van mijn vriendin toen zij een paar maanden op vakantie ging. Ik kwam hem tegen, zei “ik heb een bandje en zoek een gitarist”. Hij speelde gitaar dus hop!”

De bandnaam is echt goud hè? Hoe heb je die bedacht?
Overal: “Ik had vroeger een fietsslot van de Aldi en daar zat zo’n sleutel bij met een lampje en die droeg ik rond mijn nek. Daarmee scheen ik dan en was ik bijvoorbeeld ‘Disco In The Kitchen’ (zingt). En later stond ik in de Speeltuin ‘Disco In The Disco’ te spelen en probeerde meisjes te versieren. Bruurs: “Dat was geen succes he?” Overal: “Nee. Toen dacht ik: ik ga later een album maken en dan… gaat het zo van “aaah die gast!”

Jullie hebben de reputatie een stel gekken te zijn als jullie het podium opgaan. Hoe ben je bij zo’n act gekomen?
“Kijk,” begint Overal, “als we het podium op gaan, dan gaan we gek doen. Ik ben zelf een klein beetje gek en andere Thijs gaat daarin mee. Hij staat achter de apparatuur en houdt de boel in de gaten. Hij springt veel minder. We denken dat dat enorm aansteekt. Het publiek staat ook allemaal te lachen. Gewoon jezelf zijn, schijt hebben, heel nerveus zijn vooraf en dat er ook allemaal uit laten komen.”

Hitjes Voor De Bitches
Overal: “Er zijn veel vrouwen in het publiek. Meisjes. Daarom heet de plaat ‘Hitjes Voor The Bitches’, de ladies. Als vrouwen gaan dansen, wat helemaal de bedoeling is… dan denken alle mannen “Wait a minute!” De hele zaal vol. Dat is het idee. De titel is bedacht door een jongen die onwijs goed kan drummen en bij ons zou komen, Remy Dekkers. Maar met drie is het al moeilijk organiseren, dus dat ging niet door. Hij zit nu in Dowzer. Ik was bang dat de eerste plaat te clean zou worden. Dat valt wel mee. Marthy Coumans van Grey Past Records heeft hem uitgebracht, wij hebben verder alles zelf gedaan. Thijs hier is de producer.” Bruurs: “Ik heb het wel gestructureerd en clean ingestoken. Heel technisch, alles moet een eigen plek hebben.”

Waar begint het dan? Begint de song bij jou Christiaan?
Overal: “Ja, eigenlijk doe ik het begin van alles en dan stuur ik het project naar hem. En pakt hij het aan. Bijvoorbeeld dat lijntje op 'Surfenistas', dat maakt het liedje drie keer zo goed. En dat is in de oefenruimte ontstaan. Voor de plaat werkten we ook zo: ik heb een nummer gemaakt, dat spelen we live, Thijs sleutelt eraan en nu zijn we echt gaan zitten in de studio. Of studio… Bij hem thuis.” Bruurs: “In de slaapkamer.” Overal: “Toen zijn we dingen gaan veranderen. Samen gaan doen. Maar in principe begint het idee bij mij, dat hij beter maakt. Het zijn mijn frustraties over de wereld of dingen waar ik blij om ben.”

Meester, Meester, Johnny Euro
De YouTube teaser ‘Meester Meester Is Meester’ ging viraal en werd in twee maanden tijd bijna 9000 keer bekeken. Wat is de connectie van Disco In The Disco met deze zonderlinge Johnny Euro, die bekend is in heel Breda? Overal: “Ik heb hem jarenlang geld gegeven. Ik maakte ook vrijwillig programma’s voor een lokaal tv-station en had hem geïnterviewd. Op het eind zei ik: “wacht ik heb nog geld voor je, hou de microfoon even vast.” En hij keek in de camera “ping pong pang…” Dat is van vijf, zes jaar geleden. Als je hem nu tegenkomt, zie je ook echt het verschil. Dat is wel jammer voor hem, maar het is zijn keuze. We hebben ook een liedje over hem gemaakt dat op de plaat staat: ‘Meester Meester’.”

Weet hij ervan?
Overal: “Zeker. Zeker. Een paar weken geleden kwam ik hem tegen. Ik heb een ouderwetse telefoon en ik woon ook niet meer in de stad dus ik zie hem niet, anders had ik het al lang laten zien. Maar ik hoopte dat iemand het al wel had laten zien. Hij ging gelijk een beetje voor me zingen. Ik vroeg hem: “Ben je er blij mee?”. “Oh,“ zei hij, “ben ik blij of ben ik niet blij?” Dat gaf me een goed gevoel, want ik had al van mensen gehoord dat ik misbruik aan het maken was van die man. Maar dat was de opzet niet. Hij deed gewoon mee. Ik was wel blij dat hij tegen me heeft gezegd: “Dude prima jongen.” En hij zei nog toen hij wegfietste: "wanneer gaan we de volgende doen?" Het nummer zoals op YouTube haalde ook de plaat. Bruurs: "We hadden nog een minuutje om te vullen op de plaat. Het was eigenlijk een grapje. Alleen zijn kale stem, die hebben we geknipt en een liedje eronder geplakt." Overal: “Ik hoop echt dat mensen hem wat geld geven. Ik had commentaren gelezen ‘ik ga die man twee euro geven’.”

Releaseparty en promotoer
Wilde ideeën zijn er voor de release, concrete plannen nog niet. Overal: “Marthy heeft er ervaring mee en vindt dat we het beste nu wat promotie kunnen doen. En hij gaat de plaat rondsturen. Na twee, drie maanden kennen mensen hem dan. Hij gaat regelen dat we in Groningen, Utrecht en Antwerpen kunnen spelen en dat de plaat in meerdere bladen komt. Gaat ver, maar dat is wel tof.” Daarna moet de band het zelf gaan doen. Overal en Bruurs geven aan dat gitarist Janssen daar veel mee bezig is. Overal besluit: “het allerleukste is gewoon muziek maken. Gewoon een beetje aanmodderen. Kabbelen is een mooi woord. Ik zie ons niet opeens bij DWDD zitten. Het zou leuk zijn een keer op Breda Barst te spelen, maar dit jaar ben ik dan op reis.”

‘Hitjes Voor De Bitches’ is in beperkte voorraad te koop bij onder andere Tunes Ville en Velvet Breda.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda